machetedidactice.com

Întotdeauna cel mai bun exemplu este cel personal

A fost nevoie de o vizită la stomatolog, de fapt mai multe vizite pentru că în una nu s-a putut rezolva ceea ce era de rezolvat. Merg anual la control medical fie că este vorba de dinți, ochi, inimă, piele, nas-gât-urechi, sâni și uter ori mai știu eu ce altele din diferite ramuri ale medicinii. Îmi fac și analizele de cel puțin două ori pe an, în ultimii chiar de mai multe ori pentru că așa au stat lucrurile. I-am învățat și pe băieți că e bine să mergi pentru că așa afli, la nevoie, unde poți interveni din timp pentru a preveni ceva ce apare.

Am medici la care merg de ani de zile, chiar dacă e foarte trist că unii dintre ei, au părăsit lumea asta în ultima perioadă și care mă cunosc așa cum sunt, cu toate angoasele mele și diferite temeri, cu optimismul meu debordant câteodată ori cu tristețea mea demoralizatoare, altă dată. Atunci când medicul cunoscut a dispărut, din varii motive, am căutat oameni cu care să pot empatiza și care să aibă timpul necesar pentru o anamneză, nu totul pe repede înainte pentru că la mine funcționează chestia asta cu vindecatul 50% dacă mă asculți și ai timp să mă consulți pe-ndelete, nu în cinci minute să mă expediezi din cabinet cu actele medicale completate cu tot. Nu cred că cer prea mult, având în vedere că nu stau la povești inutile.

Revenind la stomatolog, spuneam că am fost de mai multe ori, de fiecare dată trebuind a trece prin etapa completatului de formulare cu covidul, știți cred că toți la ce mă refer.

După prima ședință, revenind și așteptând să apară doctorul (câteva minute, nu mai mult) am avut o conversație cu doamnele asistente legat de vaccinare, cum altfel și de credința în acest virus. Una dintre ele a fost mai vocală încercând să mă convingă că totul este o denaturare, că gripe am mai avut și

– Cum, doamna O, nu ați avut niciodată gripă să stați lată la pat?
– Nu. Nu am avut niciodată. (și chiar nu am avut)
– Nu v-au durut niciodată mușchii de să nu vă puteți mișca?
– Nu, dacă vă referiți la răceală. M-au durut după ce am mers ca nebuna peste 15 km pentru a vizita ce      aveam în plan.
– Nu vă e teamă că sunteți cobaiul lor acceptând acest vaccin experimental?
– Doamna asistentă, nu sunt eu în măsură să emit judecăți de valoare despre eficacității vaccinului pentru că nu am studiile necesare care să-mi dea dreptul de a face așa ceva.

Dialogul nostru a fost întrerupt de venirea medicului și de lucrul pe care-l avea de rezolvat. Printre două clătiri, domnul doctor m-a întrebat dacă m-am vaccinat, răspunsul meu fiind pozitiv. Dumnealui a spus că nu s-a vaccinat și nici nu are de gând. L-am întrebat dacă are celelalte vaccinuri făcute și mi-a spus că da. L-am întrebat dacă are copiii vaccinați și mi-a răspuns că da. M-a întrebat de ce am încredere într-un vaccin făcut repede fără a avea studiile necesare. I-am răspuns că nu pot răspunde la această întrebare și că am ales să mă vaccinez pentru că așa m-au sfătuit cei care au grijă de sănătatea mea în speță medicul de familie și alții pe care i-am întâlnit în această perioadă.
L-am întrebat cum ar fi ca eu, de pe scaunul pacientului, să-i spun că manevrele pe care le face nu sunt ok, că nu procedează bine, că materialele pe care le folosește nu sunt bune și altele. S-a uitat la mine mirat.

– Ei bine, așa cum nu vă pot eu contrazice asupra manevrelor pe care le faceți pentru că nu sunt de specialitate, tot așa nu putem contrazice niște cercetători care au ajuns la concluzia că virusul nu are același efect dacă organismul este vaccinat.

Nu am mai continuat polemica pentru că nu avea rost. Eu trebuia să-mi rezolv problema și la cum a argumentat (civilizat, de altfel) am concluzionat că nu-i pot schimba gândirea. Și nici nu doream asta.
Însă nu am avut cum nu mă gândi la modul în care a procedat și la ce mi-a transmis. Dacă tu, medic, cu studii de specialitate contești vehement această acțiune care se desfășoară pe tot mapamondul, cum să priceapă unul care nu are habar nici de el, bașca mai apleacă urechea și la tot conspiraționistul? Ar fi fost mai ok să nu emită nici un fel de judecăți de valoare și să-și țină opțiunea pentru el.
De aceea vin și reafirm că exemplul personal, mai ales dacă persoana în cauză este cadru medical cu studii înalte, este hotărâtor. Atâta timp cât informațiile de la cei abilitați sunt acestea, de neîncredere, înșelăciune, prostire, rata de vaccinare nu va crește în schimb spaimele, intubații la ATI și moartea, da.

Azi am completat schema de vaccinare cu doza a treia. Am primit jumătate de doză de la Moderna, acesta fiind serul pe care mi l-au făcut la primele două. Nu știu dacă e bine sau e rău, dar știu că altă soluție nu există deocamdată. Și pe urmă, chiar sunt datoare să am grijă de cei de lângă mine, așa cum pot eu, după puterea și priceperea de care sunt capabilă.

Lasă un răspuns

%d