machetedidactice.com

„Hail Mary” de Andy Weir

Pe luna august a acestui an, provocarea Clubului cititorilor de cursă lungă a fost o carte SF, gen din care nu mai citisem de multă vreme ceva. Iar cartea propusă mi-a adus clipe minunate de care m-am bucurat pe îndelete.

Mi-a plăcut maxim mai ales că am citit-o pe tăpșanul lecturilor mele.

De ce mi-a plăcut? Pentru că m-a scos din nebunia acestei pandemii și m-a dus într-o lume în care în ciuda formulelor și explicațiilor complicate am priceput mai multe decât despre nebunia în care trăim acum. Povestea asta în care un pământean este trimis în spațiu pentru a salva umanitatea este distractivă. Aflăm dintr-un început despre o cameră albă în care se trezește Ryland Grace fără a ști de ce se află acolo, în plus suferind de o amnezie totală. Pe parcursul narațiunii ea va dispărea și așa va ieși la iveală un tip deștept, extrem de deștept lucru pe care îl vom mai descoperi de-a lungul poveștii de foarte multe ori, ceea ce pare că s-a dorit a sublinia în repetate rânduri această calitate. În ciuda faptului că el nu ar fi trebuit să se afle printre membrii echipajului, odată ajuns acolo se simte extrem de confortabil. Multe întrebări se ivesc, chiar și pentru un neavenit, pe măsură ce înaintezi în poveste. Unul dintre ele a fost cum anume pot extratereștrii să aibă un robot dacă nu au dezvoltat nici un computer? Extraterestru pe care Grace îl întâlnește are forma unei gângănii ciudate, este extrem de cald și trăiește într-o atmosferă saturată cu azot în care oamenii ar muri. Și mai e un element important legat de acest extraterestru, el nu are gen, fiind hermafrodit după modul în care se înmulțește. Singura persoană feminină majoră din poveste este Eva Stratt, o cercetătoare olandeză lipsită de scrupule atunci când vine vorba de proiectul în care este implicată și ducerea lui la bun sfârșit. Mi-a plăcut de ea și de modul în care găsește soluții la problemele ivite ceea ce în realitate e cam greu de reușit. Am găsit multe lucruri de iubit în această carte, entuziasmul lui Grace fiind de departe pe primul loc. El este pur și simplu molipsitor iar modul cum urmărește o idee este o încântare. Nici extraterestrul, în ciuda înfățișării nu este respingător, din contra. Are calități umane (cărora multora dintre noi le lipsesc) și ți l-ai dori în preajmă.. Mi-a plăcut mult schimbarea de registru la care m-a supus această carte și așa de tare m-a prins că și în următoarea citită mai apărea, din când în când, plutind printre rânduri Grace și prietenul lui. Încercați, poate vă place!

Dacă vreți să faceți un test de supraviețuire, am preluat de pe pagina de FB ale grupului de lectură imaginile în care puteți citi întrebările și afla unde vă încadrați.

O NOUA AVENTURĂ ÎN SPAȚIU, DE LA AUTORUL BESTSELLERULUI MARȚIANUL

ROMAN ÎN CURS DE ECRANIZARE DE CĂTRE MGM STUDIOS, CU RYAN GOSLING ÎN ROLUL PRINCIPAL

Ryland Grace e singurul supraviețuitor al unei misiuni disperate pentru salvarea omenirii. Doar că el nu știe asta. Nu-și amintește nici măcar cum îl cheamă. A dormit foarte, foarte mult timp, la milioane de kilometri depărtare de casă, alături de doua cadavre necunoscute. Pe măsură ce începe să-și amintească fărâme din trecut, misterul misiunii sale se recompune ca un joc de puzzle.

Timpul însă nu e de partea lui și, ca să evite o catastrofă, trebuie să rezolve o enigmă științifică de proporții epice – și să salveze specia noastră de la extincție. Cu alte ființe umane aflate la ani-lumină distanță, trebuie s-o facă singur. Sau poate cu un aliat absolut neașteptat.

O aventură interstelară irezistibilă, Proiectul Hail Mary spune o poveste uluitoare despre descoperiri, puterea speculației și supraviețuire.

 

Lasă un răspuns