machetedidactice.com

„Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett

Capitolul III Missel Moor ne introduce în atmosfera conacului misterios. După un drum extrem de lung, odată ajunse în gara Thwaite ele trebuie să mai parcurgă cu trăsura încă o bucată de drum pentru a ajunge la destinație. Mary află pentru prima dată despre platoul pe care este construit conacul și nu mai pune alte întrebări doamnei Meldock pentru a afla și alte amănunte.

Sentimentul de nefericire pe care-l trăiește micuța atunci când i se arată camerele nu are cum să-l lase indiferent pe cititor.

– Ei bine, aici ai să stai. Vei locui în această cameră și în cea de alături – și trebuie să te mulțumești cu ele. Să nu uiți asta!

Însă lucrurile nu ar fi drept să rămână așa și în Capitolul IV Martha aflăm că Mary va avea parte de o transformare dramatică a vieții ei, totul urmând a se petrece complet diferit de ceea ce era ea obișnuită. Nu mai existau servitori personali care să o îmbrace și încalțe atunci când era necesar, nu va mai fi nimeni prin preajă și va fi nevoită să învețe să se descurce singură fără a-l deranja pe unchiul ei, care până acum nu s-a arătat. Intră în poveste Martha, un personaj colorat care cu siguranță va avea un rol important în evoluția micuței Mary.

Este momentul în care Mary face cunoștință cu grădinarul conacului, Ben Weatherstaff și cu micul măcăleandru. În acest punct al lecturii este indicat să vă opriți pentru a face o mică cercetare legată de această pasăre. Este foarte captivant ca atunci când apare un personaj nou să cauți să afli detalii despre el, așa înțelegând povestea mai în amânunt.

Măcăleandrul (zis și gușă roșie; Erithacus rubecula) este o pasăre insectivoră din familia Muscicapidae. Este întâlnită în România tot timpul anului. Vara trăiește în pădurile de munte, iar iarna coboară în regiunile de câmpie, în parcuri și grădini. Penajul la ambele sexe este cafeniu, cu o pată ruginie pe bărbie și piept.

Adesea populațiile nordice coboară spre sud în țări ca România. Păsările cuibăresc în scorburi, sub maluri, sau sub trunchiuri de arbori căzuți. Femela depune la începutul lunii mai 5-6 ouă albe cu pete ruginii, ouăle vor clocite timp de 13-14 zile numai de femelă. Unele specii migrează iarna spre Africa de Nord și Asia de Sud-Vest.

Aproape două treimi din măcălendrii mor înainte să împlinească vârsta de un an, omorâți de răpitori sau pentru că sunt incapabili să se îngrijească. Zece la suta din măcălendrii adulți își pierd viața în timpul apărării teritoriilor. Măcăleandrii trăiesc în relații strânse cu omul, mai ales în Marea Britanie și Europa Centrală

sursa (wikipedia)

Puteți găsi mult mai multe informații despre această micuță pasăre precum și legenda ei, deloc de neglijat.


(sursa foto: aici)

Nu-i așa că sporește curiozitatea în a afla ce a mai urmat? Vom descoperi negreșit! Vacanță cu senin și sănătate!

Lasă un răspuns

%d