Oare există cineva dintre noi care să nu se fi gândit vreodată cum ar fi dacă în viața noastră, la un moment dat, ar apărea un peștișor care să ne îndeplinească câteva dorințe? „Problema” intervine atunci când se întâmplă acest lucru și nu știi cum să sune dorințele care-ți dorești a deveni realitate.
– Te rog, spune ceva.
Împietresc locului. Pentru că nu doamna McNeill a zis asta, și nici Drew. Nu e nici o tâmpenie de gheață strălucitoare. Vocea e șoptită, joasă și răgușită.
– Te rog, repetă.
Mă uit la peștele din mâna mea. E un specimen slăbuț, lung de vreo doisprezece centimetri, cu dungi negre și verzi și cu portocaliu pe înotătoare. Dar în loc să aibă ochii ca două mărgele negre, simple, cum am văzut la alți bibani, peștele ăsta îi are verde-aprins și aproape că lucesc. Iar peștele ăsta se uită fix la mine.
– Dă-mi drumul, rostește cu vocea aia a lui răgușită și jur că văd cum mișcă puțin gura, ca și cum s-ar chinui să respire.
Dar n-are cum să fie așa. Peștii respiră prin branhii.
…
Eu mă holbez la peștele din mâna mea.
– Dă-mi drumul și îți voi îndeplini o dorință, îmi spune iar cu glasul răgușit. (pagina 29)
Viața pentru Charlie Brennan, în vârstă de doisprezece ani, se schimbă brusc când prinde un pește magic, care îndeplinește dorințe, în timp ce pescuiește pe gheața lacului din apropierea casei sale. Însă dorințele lui Charlie sunt interpretate greșit de peștele magic.
Își dorește ca Roberto Sullivan să se îndrăgostească de ea pentru ca mai apoi să descopere că Bobby O’Sullivan se îndrăgostește de ea. Dorințele pe care le are mai apoi sunt îndreptate spre familia și prietenii ei în dorința de a face bine însă Charlie își dă seama că, deși intențiile ei sunt bune, nu poate rezolva situațiile complicate ale vieții.
Și se ajunge la un punct culminant atunci când Charlie își dorește a o vindeca pe sora ei mai mare, studentă la facultate, de dependența de heroină.
Romanul semnat Kate Messner, A șaptea dorință, este un roman pentru cititorii din gimnaziu, un roman fantastic, dar și emoțional. Folosirea descrierilor în amănunt îl introduce pe cititor chiar în peisajul comunității lui Charlie din New York, iar utilizarea dialogului intern aduce onestitate vocii lui Charlie.
Fiind o carte adresată copiilor de 10 – 15 ani, e foarte ofertantă în subiectele pe care le aduce în atenția lor, acestea putând fi analizate de către profesor la clubul de lectură ori în orele dedicate acestei îndeletniciri. Iar multitudinea și complexitatea subiectelor deschide multe porți pentru dezbateri.
Cartea începe cu o minunată descriere a unei scene de iarnă aducând în atenție teme mari despre relațiile de familie, lupta pentru supraviețuire, importanța încrederii în sine și misterele din natură.
Cartea oferă perspectiva analizării mai multor caractere iar acest lucru se poate face de către elevi fie individual ori în perechi. Charlie, Abby, mama, tata, Leah, Drew, doamna McNeill, Dasha și Catherine sunt cei despre care se poate discuta. Se pot identifica interesele, identitățile, speranțele și temerile personajului. Se poate face harta caracterelor de fiecare grup în parte pentru ca mai apoi ele să fie comparate. Cu ce personaje se simt empatici și de ce?
Lacul din fața casei sale din New York este în centrul poveștii lui Charlie. Provocați copiii să descrie ce importanță are acesta asupra lui Charlie și a comunității din care face parte. Ce s-ar întâmpla dacă poveștea s-ar desfășura în altă parte? Cum sunt legate interesele și identitățile lui Charlie de locul de unde provine? Folosind „A șaptea dorință” ca text de sprijin, susțineți copiii să își scrie propriile narațiuni personale, cu accent pe setare. Cum își descriu propriile comunități de origine? Ce învață unul despre celălalt ascultând povești care includ detalii despre locul de unde provin?
Ar fi interesant de știut câte familii au ritualuri legate de jocuri educative aici venindu-mi în minte jocul de scrabble din copilăria mea. Familia lui Charlie are un ritual legat de un joc de cuvinte în care un membru al familiei se gândește la un cuvânt și toți ceilalți trebuie să ghicească care ar putea fi cuvântul. Câștigătorul este cel al cărui răspuns este cel mai logic asociat cu cuvântul original. Scopul acestui joc este acela de a îi sprijini să discute logic și să clasifice cuvintele.
Un alt subiect interesant este acela al conversațiilor text (mesajele), atât de folosite de copii în zilele noastre. Puteți sugera copiilor să analizeze aceste dialoguri pe care le au cu prietenii lor așa putând observa diferențele dintre limbajul vorbit de cel scris tradițional.
Un alt aspect abordat este acela al depășirii fricilor și obstacolelor. Charlie este autonomă, hotărâtă și încearcă în permanență să-și depășească temerile, fie că pășește pe lacul înghețat, fie că interpretează un dans irlandez într-o competiție. Și aici se pot iniția discuții alături de copii unde să dezvoltăm o teorie despre teme globale esențiale ale poveștii, cum ar fi depășirea fricilor din viață. Utilizați această conversație ca o trambulină pentru a discuta mai multe strategii pentru a descoperi teme în povești, cum ar fi concentrându-vă pe ceea ce fac personajele, spun, gândesc, se învață reciproc și ne învață.
În carte găsim trimiteri către alte povești pe care ar fi bine ca le citim. Căluțul câștigător / The Rocking Horse Winner – D.H. Lawrence,
„The Monkey’s Paw” de W.W. Jacobs
De asemenea, puteți provoca copiii la o comparare a două povești aceasta de față și Crenshaw a lui Katherine Applegate.
Suntem fericiți că putem avea acces la toate aceste povești ele fiind traduse în limba română.
La finalul cărții există o notă de autor în care aflăm cât de greu i-a fost autoarei să scrie această carte pentru că dependența este o boală care poate să lovească orice familie, oricând și are consecințe catastrofale. Din nefericire, la noi lucrurile nu stau bine pentru că statul român, societatea nu vorbesc și nu tratează așa cum ar trebui aceste aspecte. Se vede ce probleme sunt cu educația sexuală din școli, cu abordarea problemei copiilor cu copii atunci când fetițe de 12 ani devin mame, cu drogurile care se găsesc prin școlile și liceele noastre, prostituția, abandonul școlar etc.
Este un moment propice pentru a discuta cu copiii despre heroină și ce înseamnă dependența de ea, ce impact are asupra corpului și în ce tratamentul.
Veți descoperi că în cursul poveștii există o rugăciune de seninătate cu care Charlie se tot întâlnește neștiind cu ce să o asocieze. Pe măsură ce înaintați veți afla importanța ei și cu ce anume este asociată.
Doamne. dă-mi tihna de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba;
Curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba;
Și înțelepciunea de a cunoaște diferența. (pagina 126)
Discutați cu copiii despre cum a schimbat povestea lui Abby percepția despre dependență și pe cine afectează ea. Vă invit să urmăriți celebrul discurs de la TED al lui Chimamanda Ngozi Adichie. E de neratat!
Dacă ar sta în puterea mea, aș face acest exercițiu (legat de o carte și ce anume transmite ea) de fiecare dată când acest lucru se cere. Din păcate, în puține locuri se petrec astfel de activități, copiii fiind privați de modalitatea de a afla cum anume poate fi privită o carte nu doar prin simpla ei lecturare.
Oferta de carte de pe piața noastră dă posibilitatea adulților, în primul rând, de a aduce în atenția copiilor aspecte din viață, cu unele dintre ele întâlnindu-se și ei la un moment dat.
Ori dacă ai informațiile necesare și pregătirea mentală aferentă, posibilitatea de a derapa este semnificativ mai mică. Și nu e mai bine să previi decât să tratezi?
Spor la citit!