machetedidactice.com

Războiul meu cu papiloamele

De când mă știu nu mi-a fost frică de medic. Nu eram mai mare de șase ani atunci când ne-a dus cu școala la stomatolog și-mi aduc aminte, cu nesperat de multe amănunte, cum a fost. Nu am simțit nici un soi de teamă, mirosul cabinetului stomatologic rămânându-mi pentru vecie întipărit în memoria mea olfactivă. Acum el a mai dispărut pentru că iodoformul, cel care dădea acest miros nu se mai folosește ori se face dar la o scară mult mai redusă.
Am mers mereu singură la medic și am avut bucuria să dau peste oameni care mi-au vegheat sănătatea cu profesionalism și seriozitate. Evident că și de partea cealaltă, a pacientului a existat respect, determinare și admirație.
Oamenii care aveau grijă de mine încep să plece în alte lumi ceea ce-mi dă un sentiment de îngrijorare, dar trebuie să iau situația așa cum se prezintă și să găsesc alternativele cele mai bune.
Astăzi vreau să vă povestesc despre o domnișoară doctoriță dermatolog, pe care am întâlnit-o de aproximativ un an și de care sunt foarte mulțumită. Problemele pe care le am nu sunt grave, dar cum nu-mi place să amân nimic din ce mi se pare că e de neamânat am acționat.
Aveam câteva papiloame pe gât și la subraț, unele dintre ele devenind extrem de deranjante, rupându-se când mă așteptam mai puțin. La ora aceea, am cerut sfatul medicului meu bun la toate iar el mi-a propus folosirea unor creme nu știu de care.
Mergând la farmacie să le cumpăr, farmacista m-a sfătuit să aleg o cale mai ușoară, cu rezultate garantate recomandându-mi acest medic de specialitate. Nu am ezitat și am sunat de îndată, așa făcându-mi o programare. Am avut bucuria de a face cunoștință cu o femeie foarte frumoasă, deschisă, empatică și dornică de a rezolva problema mea.

Papiloamele se manifestă sub forma unor excrescențe cutanate de culoare maronie, brună sau chiar de culoarea pielii, care seamănă și pot fi confundate cu alunițele. Nu sunt formațiuni maligne, dar pot fi extrem de deranjante, mai ales dacă apar în zone în care pielea se freacă de piele (axilă) sau de alte elemente, precum bijuteriile sau gulerul de la cămașă. Papiloamele pot avea câțiva milimetri până la un centimetru și cel mai frecvent le regăsim la nivelul gâtului, axilei sau pe pleoape, unde pielea este mai subțire și mai fină.

Papiloamele sunt virale, ceea ce înseamnă că sunt cauzate de un virus din organism, de anumite tulpini de virus papiloma. Acest tip de virus poate fi luat atât din mediul înconjurător, dar și de la o altă persoană purtătoare.

Papiloamele sunt inestetice și devin deranjante atunci când încep să se înmulțească datorită factorilor favorizanți precum:

  • Piele uscată
  • Transpirație abundentă
  • Greutate în exces
  • Afecțiuni tiroidiene
  • Diabet

“Papiloamele cutanate se iau din familie, în prima copilărie, dar se dezvoltă lent abia de la mijlocul vieții. Dacă le tratăm la timp, împiedicăm creșterea și diseminarea lor. Ele pot fi, adesea, confundate cu alte leziuni precum alunițele, moluscum contagiosum sau neurofibromul și, de aceea, nu este bine să fie tratate empiric acasă.” – Dr Mihaela Leventer, medic dermatolog și fondatoarea Dr. Leventer Centre.

Eu nu am nici diabet, slavă Domnului!, nici obeză nu sunt având 68 de kilograme la 176 centimetri deci cauza este alta. Însă am văzut numeroase persoane sub această vârstă care aveau aceste papiloame, deci nu știu care este cauza adevărată, ori dacă sunt mai multe în funcție de fiecare om în parte.

Am mai văzut că atunci când dai o căutare pe acest subiect pe Google apar nenumărate articole care asociază papilomul cu paraziții ca să nu mai pomenesc de tratamentele naturiste care sunt din abundență. Ilustrațiile acestor paraziți sunt de speriat. Însă nu mă număr printre adepții acestor tratamente naturiste fără a da mai multe detalii.

Așadar, în urma consultului doctorița a hotărât ca acestea să fie eliminate cu ajutorul unui radiocauter. Cauterizarea papiloamelor este intervenția standard în tratarea papiloamelor de pe piele. Este o intervenție simplă și non-invazivă care duce la arderea papiloamelor de pe piele.
Intervenția de cauterizare a papiloamelor presupune folosirea unui radiocauter pentru a elimina excrescențele pe de piele. Pentru fiecare papilom cauterizat se folosește anestezie locală, pentru ca pacientul să nu simtă durere, iar procedura durează câteva minute. În urma cauterizării, pielea formează o crustă care dispare după 7-10 zile. Procedura de cauterizare a papiloamelor este realizată prin radiofrecvență.

Radiocauterul, la o frecvență înaltă, întâmpină o rezistență scăzută a țesutului cauterizat și elimină tumoreta. Astfel, la nivelul țesutului se generează mai puțină căldură, ceea ce înseamnă că procedura este minim invazivă pentru celulele din proximitatea leziunii. În cazul metodei clasice de cauterizare a papiloamelor, electrochirurgia, lucrurile stau invers. Țesutul generează mai multă căldură, ceea ce înseamnă că sunt distruse mai multe celule din jurul papilomului.

Avantajele cauterizării prin radiofrecvență sunt:

Incizie fină
Distrugere celulară minimă
Crearea condițiilor optime pentru biopsie
Obținerea unui rezultat estetic foarte bun
Vindecare rapidă, fără cicatrici

Am trecut și eu prin toți acești pași fără probleme. După ce ele au fost eliminate am avut o reacție alergică care s-a potolit după ce am luat un antihistaminic și am crezut că va fi mai greu la cum arăta pielea.

Însă astăzi totul este diferit, roșeața dispărând complet, pielea fiind într-un proces de vindecare fără probleme, de ajutor fiind și gelul care mi-a fost prescris, Regen-sil.

Dacă aveți probleme de acest gen nu ezitați să mergeți la medic. E mai mare teama decât ce se petrece în realitate. Asta în cazul celor care sunt încercați de asemenea sentimente. Pentru restul e floare la ureche.

Lasă un răspuns

%d