machetedidactice.com

Zburdăm pe continentul sud-american și aflăm despre curentul Humboldt

Nu știu dacă există subiect pe care să nu-l poți aduce în atenția copiilor, iar dacă aceștia sunt mai mărișori, clase primare ori gimnaziale, e o plăcere să cauți, dar mai ales să găsești „hăinuțele” potrivite. Am învățat că nu există nu se poate din momentul în care primul meu copil a intrat în viața mea. Acest lucru îmi înlesnește multe călătorii în copilăria mea, atunci când lucrurile stăteau diferit, noi petrecând mult timp afară, în compania copiilor de la bloc, timpul petrecut cu părinții nefiind atât de mare.

Despre continente am tot vorbit de câte ori a fost necesar și am făcut acest lucru cu mare bucurie. Ce mă fascinează pe mine este cantitatea de informații pe care trebuie să o parcurg în pregătirea activității, modul în care percep acum aceste informații multe dintre ele nefiindu-mi complet străine, forma pe care o pot prezenta în fața copiilor pentru a-i atrage cât mai mult în joaca mea. Comportamentul lor reprezintă cel mai bun barometru pe care-l pot avea, gesturile, replicile, modul în care reacționează fiind elocvente.

Pentru că la întâlnirea aceasta avea ca parteneri copiii mai mari, mi-am permis să aduc în atenția lor niște noțiuni despre care bănuiau că nu știu și cărora am dorit a le da o forma propice spre a fi înțeleasă de ei. Știam că trebuie să mă gândesc la ceva mai atrăgător pentru a-l prezenta pe Alexander von Humboldt, naturalistul și exploratorul german, cel după care a fost numit curentul Humboldt de pe coasta de vest a Americii de Sud.

Curentul Humboldt
Curentul Humboldt este un curent rece, cu salinitate scăzută, din Oceanul Pacific. Numele de Humboldt vine de la naturalistul prusac Alexander von Humboldt .
Curentul Peru-ului are o viteza maxima de 100 cm/s si un debit mediu de 20 mil. m cubi
Este un curent ce curge de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud de la sud de Chile până la nord de Peru. În prezent, este cel mai productiv ecosistem marin din lume de clasa I, precum și cel mai mare sistem de ascensiune a apelor din adâncime.

Prin intermediul acestui curent este adusă în apele oceanului aproximativ 18-20% din captura de pește din lume, ce cuprinde specii precum sardine, hamsii și macrou. Însă, tot curentul Humboldt, face să scadă nivelul pescuitului din zona Pacificului de sud-est, începând cu anul 1971.

Curentul Humboldt are o influență considerabilă de răcire asupra climei din Chile și Peru. Este, de asemenea, responsabil pentru ariditatea care predomină în nordul Chilei și zonele de coastă din sudul Perului și Ecuatorului. Aerul marin este răcit de curent și astfel nu sunt precipitații.

Experimentul propus copiilor a avut un impact pe care nu l-am putut prevedea, practic reprezentând cireașa de pe tort din toate etapele pe care le-am parcurs, ele nefiind deloc puține. Am folosit niște tăvi de aluminiu, plastilină, apă, cerneală pipete și paie. Copiii au decupat harta continentului american și au „înălțat” țărmul vestic.

După ce acest lucru s-a întâmplat copiii au adus apa, cea care trebuia să scaldă țărmurile pentru ca mai apoi să pună cerneala pentru a urmări exact cum se formează acest curent. Lucrând în echipe, pentru a fi mai ușor și cursiv, unul a pus cerneala iar celălalt a suflat prin pai.

 

Se vede atât de interesant că nu aveți idee. Pur și simplu se formează un fuior care alunecă de-a lungul țărmului!

Acest lucru l-am făcut după ce am parcurs câteva etape pentru ca cei mici să aibă habar despre ce anume vorbim. Continentul sud american este unul plin de culoare, fascinant, cu origini care se perd în negura vremurilor și cu mulți turiști dornici a desluși misterele ce-l învăluie.
America de Sud este un continent traversat de Ecuator, cu majoritatea suprafeței în emisfera sudică. America de Sud este situată între Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic. Este legată, geologic vorbind, de America de Nord prin Istmul Panama, relativ de puțin timp. Anzii Cordilieri, fiind un lanț muntos activ, se desfășoară pe întreaga lungime a continentului, în vest; suprafețele din estul Anzilor sunt acoperite de păduri tropicale și formează vastul bazin al râului Amazon. In partea centrală a continentului situat la est de Anzii Cordilieri se află pampasul.

America de Sud se află pe locul patru în lume în ceea ce privește suprafața, după Asia, Africa și America de Nord. În ceea ce privește populația, se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa și America de Nord.

Am enumerat țările care se găsesc pe acest continent și nu am uitat să specificăm și capitalele. Brazilia este cea mai mare țară a acestui continent. Ca de multe alte ori twinkl a fost de mare ajutor.

Am atașat hărții noastre și imagini cu construcțiile făcute de om, dar și cele pe care le-a oferit natura. Cascada Angel (cea mai mare cascadă din lume), stadionul Maracana, deșertul Atacama, statuia lui Cristos, deșertul de sare sunt doar câteva dintre locurile care s-au auzit rostite. Și rostirile au fost în limba română pentru că încă nu suntem pe deplin pregătiți să vorbim în spaniolă, portugheză, engleză ori franceză nu mai vorbesc de germană, adică v-ați prins, limbile pe care le auzim pe acest continent.

Cum să ajungi în America de Sud și să nu vorbești despre pădurea amazoniană? Poate fi posibil așa ceva? Evident că nu, drept pentru care am pregătit un material cu viața în pădurea amazoniană și straturile din care este alcătuită aceasta. Am avut și niște imagini cu vietățile de pe fiecare strat, pe care copiii le-au decupat și atașat corespunzător.
Jungla amazoniană este cea mai mare din lume. Ea oferă adăpost numeroaselor specii de plante și animale și miilor de băștinași. Porțiuni întinse de pădure au fost tăiate, pentru a face loc fermelor, drumurilor și exploatărilor. Viața sălbaticădin pădurile tropicale din zonă, la fel ca viața locuitorilor băștinași, este astăzi în pericol. Oamenii de știință consideră că dispariția acestor păduri ar putea afecta clima întregii planete.

Și așa am povestit despre tucani, leneși, jaguari și lemuri, tarantule, gorile și tapiri un regal de culori și vorbe care nu mai aveau răbdare și se buluceau afară din gurile lor.

Finalul a fost unul de sărbătoare pentru că școlarii au meșterit niște măști de carnaval, dar și niște cranii multicolore, sugar skull, chiar dacă ele sunt mai mult asociate cu zona Mexicului.

   

America de Sud, un continent seducător, pasional, cu oameni relaxați, peisaje unice în lume,  situri arheologice legendare, orașe vibrante, deșert și junglă, ghețari spectaculoși, nesfârșita Patagonie, învolburata Cascada Angel, misterioasa Țară de Foc și câte și mai câte.

Lasă un răspuns

%d