machetedidactice.com

Într-o lume minusculă au pătruns niște oameni mici și curioși

De fiecare dată când revin la subiecte despre care am mai vorbit, le-am mai analizat, am mai lucrat constat că niciodată nu știi totul, cât despre abordările pe care le poți adopta sunt practic nelimitate. Creativitatea umană e inepuizabilă, ca să nu mai pomenesc de capacitatea copiilor mici de a învăța și prelucra noțiuni noi.
Modalitatea de învățare a suferit o modificare majoră, accesul la informație, felul jocurilor pe care cei mici le pot juca (aici nu mă refer la jocurile on-line ci pe cele pe care trebuie să le mânuiești fizic) fiind complet altfel decât cele pe care le mânuiam noi atunci când eram copii. E ceva firesc, schimbarea apărând într-un mod natural, pentru că omenirea înaintează pe toate flancurile, chiar dacă nu la fel în toate domeniile.
Numai varietatea de materiale care sunt acum pe piață au menirea de a te provoca într-un fel în care singurul inamic este timpul. Timpul de a te hotărî la varianta finală.

Modul în care se desfășoară procesul de educație la nivel mondial și accesul pe care-l poți avea chiar dacă nu te afli în comunitatea ta, vine să îmbogățească abordările și să lărgească orizontul de practici.

Nu vreau să rămână uitată o săptămână în care am vorbit, lucrat, jucat în lumea insectelor, copiii fiind de vârste diferite și crescuți în culturi diferite. O provocare căreia i-am dat curs cu multă bucurie și freamăt.

Zilele au avut o înșiruire a activităților așa cum sunt ele structurate în mare parte, la grădinițe, adică a existat zilnic un Calendar al naturii și o vorbire referitoare la vremea de afară. Aici am avut parte de un ajutor al naturii, având parte de ninsori, ploi, soare și chiar lapoviță.

Pentru că am vorbit despre insecte, nu putea lipsi Ciclul de viață al uneia dintre ele, de această dată optând pentru buburuză și asta pentru că nu mai făcusem un material pentru ea. Au fost machete pentru fluturi, țânțari, purici, furnici, albine, dar buburuza nu a fost niciodată personajul principal al discuțiilor.

Fiecare dintre copiii prezenți au reconstituit acest ciclu de viață și a vorbit despre ce anume se petrece în el. Pentru a consolida informațiile și a dezvolta abilitățile copiilor, i-am provocat la a reconstitui acest ciclu decupând și lipind la locul potrivit imaginile care ilustrează acest fapt. Am cumpărat materialele de pe situl teacherspayteachers ori de pe twinkl.

La cărticelele folosite ca suport pot aminti Căsuța insectelor și Stupul albinelor pe care copiii le-au citit de multe ori, așa cum se pricep ei.

Cartea furnicuțelor de Alina Miron, o poveste de care eu sunt foarte legată emoțional, aducându-mi aminte de bucuria cu care a primit-o Luca.

De asemenea nu a lipsit Mica enciclopedie Larousse, Parada gâzelor și Rime cu antenuțe a Luciei Muntean.

A fost pentru prima dată când am provocat pe cei mari la o activitate mai complexă, aici referindu-mă la o poveste, pe care am găsit-o la twinkl, numele ei fiind Omida precaută. Am printat-o atât pe ea cât și materialele pe care să lucrăm și am trecut la treabă, la final fiind foarte fericită că celor mari le-a plăcut, lucrând-o cu drag în timp ce copiii mici doar au ascultat-o. Este un material mai complex care solicită copilului o atenție sporită. Harta textului a fost cireașa de pe tort, cum s-ar spune.

O altă secvență pe care copiii au cerut-o mereu a fost aceea a unui joc în care fiecare, pe rând, trebuia să spună un cuvânt care să înceapă cu o anumită literă. Au considerat provocator și mult freamăt a iscat. Eu am fost cea care a scris cuvintele și vreau să spun că s-au auzit rostite cuvintele la care toți copii rând, fie ei mici ori mai mari: caca, pipi, etc. însă pe lângă ele multe altele interesante au urmat pentru că le știau și înțelesul.

La activități matematice am avut pregătite tot soiul de fișe pe care au scris cifrele și au făcut tot felul de adunări și scăderi. Cei mici până la 5 iar cei mari până la 20. În unele momente s-a folosit numărătoarea.

Nu am omis nici graficele, aici folosind un cub pe care erau ilustrate insecte diferite. Au jucat toți!

Pentru cei mici am meșterit o fișă cu un stup pe care am pus 10 albine. Ele au fost printate, decupate și laminate fiind fixate pe stup cu ajutorul bulinelor de velcro.

Au fost și niște puzzle-uri care aveau în partea de jos cifrele ori din 1 în 1 sau din 2 în 2 care puteau fi făcute de cei mici având pe ele o imagine menită să-i ajute.

Pentru prima dată am putut să fac alături de acești minunați copii un spring treasure hunt. Am prins o zi minunată ceea ce a permis să petrecem mai mult timp în aer liber. Și era să stăm așa, fără să facem nimic: Nici vorbă!

Nu au lipsit nici meșterelile din întâlnirile noastre și nu au fost puține, pentru că știam că le face plăcere. Un păianjen pe o pânză ne-a ocupat mult timp și a adus multă veselie.

Și o coroniță albinuță a apărut și a fost purtată cu drag.

Intenționat am lăsat să vă vorbesc la final despre activitatea care a fost zilnic făcută, aceea de a analiza insectele, pentru acest lucru aducând în atenția lor suficient material. De la insectele încastrate în rășină, fluturii din „insectar” și până la a analiza cu lupa o albină toate au reprezentat activități pe care cei mici le-au experimentat pentru prima dată. Pentru că de-a lungul timpului am adunat suficient material, am considerat că el trebui adus în atenția celor cu care lucrez și mă joc, așa fiind toată lumea mai câștigată. Degeaba le am eu dacă stau ascunse în cutii și sertare!

Au mai fost și altele pe care le-am făcut însă ele sunt menite să coloreze și înfrumusețeze întâlnirile noastre, doar ale noastre. E o plăcere să te joci cu cei mici, pentru că provocarea lor este reală iar curiozitatea pe măsură. E nevoie de multe căutări, de alegerea unor variante cu care să-i prinzi cu adevărat, să-i faci curioși pentru a intra în jocul tău. și e nevoie de pasiune și drag de joc, unul din care să înveți și tu odată cu ei. Și iar vă invit să încercați pentru că merită!

Lasă un răspuns

%d