machetedidactice.com

Bunicul și magneții lui misterioși

Misterul bunicului

Luca și Mara sunt doi frați frumoși și curioși care locuiesc în căsuța de la marginea orașului.

Totul era interesant în jurul casei: pomii, florile de pe straturi, bobocii de rață care se plimbau prin curte, așa că nimic n-a rămas necercetat de ei.
Totuși, în spatele casei, într-un loc mai ferit era magazia cu scule (unelte) a bunicului, unde n-aveau voie să intre, dar care pe ei îi atrăgea de multă vreme.
– Ce-o fi ținând bunicul acolo, că n-avem voie în ruptul capului (sub nici o formă) să pătrundem?! se-ntrebau copiii curioși.


Dar într-o zi, bunicul a plecat în oraș și a uitat ușa deschisă, „ușa misterelor”….A intrat cu pași ușori Luca cel curios, iar după el, atentă la a nu fi văzuți, și Mara!


O, ce interesant! Scule, fierăstraie, cutii cu șuruburi, piulițe, chei de diferite mărimi , iar pe o masă veche într-un colț o ladă interesanta……
– Ce-o fi acolo? Ce mister e în lada aceasta că prea e așezată la loc ferit?!…..
Luca s-a cățărat, Mara l-a împins și au tras lada la cercetare. Au deschis-o cu ezitare (cu puțină frică) și când colo în ladă erau niște potcoave (niște ”încălțări” de fier pentru cai), colorate jumătate în roșu, jumătate în albastru.

– Ce-or fi astea?…. Ai mai văzut așa ceva, Mara? zise Luca curios, luând o bucată de metal din cutie.
Dar, ca din întâmplare, atingând bucata colorata de un năsturel de metal de la cămașă, cu surprindere a văzut că a rămas lipită de nasture, fără ca Luca să o țină cu mâna.
-Vai, așa ceva n-am mai văzut, zise Mara făcând ochii mari. E o magie! Cred că bunicul de asta ascundea cutia, o fi fermecată! Și-n acel moment, ușa magaziei se deschide și apare bunicul!
– Bunicule, iartă-ne că am pătruns aici, voiam să știm, eram curioși , ce se-ntâmplă totuși cu fiarele astea că mi se lipesc de năsturei?!
– Eeeei, dragul bunicului! Mai ai de învățat multe despre câte se întâmplă pe lume! Nu-s fermecate bucățile de fier, au căpătat însușiri aparte!!! Aceste bucăți de fier diferite se numesc magneți.
Vedeți, jumătate din bucată oamenii au și colorat-o în roșu , iar jumătate în albastru. Sunt poli opuși, așa le zic cei mari. Părțile colorate cu aceeași culoare deși sunt colorate la fel, nu se suportă, se resping. Deci, la magneți, cine se aseamănă nu se adună, zise bunicul râzând.
Uitați-vă, albastru cu albastru se resping, nu se suportă! La fel și roșu cu roșu, se resping. Cu totul altceva va fi dacă atingem roșu de albastru! Aoleu, cum se atrag! Ce bucurie că s-au întâlnit! Priviți cum se țin unul de altul, „se țin scai” nu glumă!
Copiii stăteau cu ochii mari și priveau la minunile bunicului.
-Stați, că nu e gata! Dacă cu un magnet încercăm să atragem alte lucruri de fier: ace, clame, monede, nasturi, ele se lipesc imediat cu mare bucurie și stau așa, fermecate parcă, lipite de magnetul plin de surprize.
– Bunicule, cât de interesant e, zice Mara dând din mânuțe. Din greșeală, a lovit cutia cu vopsea care s-a răsturnat peste șuruburi, piulițe, agrafe și alte mărunțișuri din trusa de scule a bunicului.
– Îmi pare rău, vai! Iartă-mă, bunicule!
-Lasă, nu te speria! Ce-ți spuneam eu, că nu aveți voie să intrați aici! Dar … magneții pot face lucruri la care nu vă așteptați, nu?
-Hai repede să le strângem cu magnetul! Chiar și pline de vopsea!
Au luat și bunicul și copiii câte un magnet, și cu mare grijă au început a strânge de pe tăvița pe care erau împrăștiate șuruburile și vopseaua. Toate lucrurile de fier îmbibate cu vopsea au început să se miște într-un dans fascinant și interesant. Ce drumuri frumoase, ce flori, ce păsări fabuloase!!…
– Cred că magneții, chiar dacă nu sunt decât niște bucăți de fier, când ne uităm prima dată la ei, pot face minuni!
– Îți mulțumim, bunicule, ești la fel de interesant ca și magneții tăi. Ce bunic grozav avem! au strigat copiii îmbrățișându-și bunicul și simțind cum sunt atrași de el, ca de un magnet.

Detalii machete: băiețelul a trebuit să fie îmbrăcat cu ceva cu nasturi care să fie atrași de magnet și așa a apărut o vestuță. Dimensiunea copiilor este de 50 centimetri. Dimensiunea bunicului este de 80 cm.

Atelierul bunicului este lat de 1 metru și înalt tot de 1 metru. Adâncimea lui este de 50 centimetri.

Lasă un răspuns

%d