machetedidactice.com

Participant activ pe Frontul de Răsărit. Alături de trupa mea

Al Doilea Război Mondial este un subiect atât de complicat și cu atât de multe etape, participanți, țări și nu în ultimul rând acțiuni încât este complicat de abordat și cu copii mari ori chiar adulți însă asta nu înseamnă că nu poate fi adus în atenția unor școlari din ciclul primar ori gimnazial.
Am încercat în vară, atunci când am lucrat alături de alți copii abordând Primul Război Mondial și văzând reacția lor mi-am făcut curaj să mai repet isprava, de data aceasta subiectul fiind centrat doar pe cea de-a doua conflagrație mondială. Am avut timpul necesar de a mai aduna materialele necesare, de a mă mai informa și de a-mi structura modul în care să abordez discuția.
Detalii despre vorbirea din vară o găsiți aici.

De un real folos mi-a fost Atlasul ilustrat de la Editura Kreativ, pe care acum îl găsiți pe site-ul editurii dar și la Cărturești la un preț foarte bun.

După ce a zguduit întreaga planetă, cel de-al Doilea Război Mondial a lăsat în urmă 57 de milioane de victime. S-au purtat lupte crâncene, pe viaţă şi pe moarte, din deşerturile nord-africane până în junglele ecuatoriale ale insulelor din Oceanul Pacific sau chiar dincolo de cercurile polare. Militarii s-au luptat pe uscat, pe apă, sub apă, în aer; s-au înfruntat grupuri elitiste de comando şi coloşi ai blindatelor, mici avioane sprintene şi bombardiere mari, greoaie, uriaşe vase de război şi portavioane. În cei şase ani, omenirea a parcurs un traseu al morţii, al fricii şi al spaimei, schimbându-se pentru totdeauna mersul întregii planete. Ilustrată prin grafică computerizată şi hărţi colorate, cartea de faţă oferă o incursiune în istoria militară a epocii, cu accent pe confruntările armate privite prin „ocheanul” tehnicii militare…

Ilustrațiile sunt excelente, descrierile la fel iar eu am luat și am mărit imaginile cu parașutistul american cu armamentul său și tanchistul german cu armamentul său realizând două machete de o dimensiune impresionantă, mai mari decât unii copii, care au avut un impact extraordinar asupra școlăreilor. Grozav îmi place expresia feței lor atunci când văd așa machete și zăbovesc minute bune în fața lor analizându-le și descoperindu-le. După care urmează potopul de întrebări pe care se țese lecția. Machetele astea sunt ca niște uși care se deschid în fața copiilor invitându-i să pătrundă în universuri necunoscute, pline de mister și aventură.

Nu au ieșit perfecte pentru că am avut probleme cu tușul, necalculând că voi avea nevoie de două cartușe de tuș color și tot atâtea de tuș negru, în timpul imprimării mai existând erori. Asta-i baiul la aceste block postere, sunt mâncătoare de tuș, însă nu poți avea rezultate spectaculoase din nimic. Ori se mai poate, dar mai rar. 🙂 Oricum, nu regret nici o secundă ideea pe care am avut-o pentru că și-a atins scopul având efectul scontat.

Am mai avut un motiv pentru care i-am meșterit pe acești bravi soldați, pentru că între ei am putut atașa cartolinele pe care erau menționate datele momentelor celor mai importante din cadrul acestui război. Am luat aceste cartoline de pe site-ul twinkl, unul care are resurse nebănuite, excelent realizate și de un real folos. Am folosit și câteva din engleză pe care le-am tradus pentru a putea fiu citite de micii școlari așa putând bifa mai multe etape de-a lungul activității.

Am făcut și o hartă a Europei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca să vedem ce țări au fost implicate, copiii colorând pe măsura aflării informației harta pe care au primit-o alb-negru. Așa am aflat care au fost Aliații, cine a alcătuit Axa, care au fost țările care au fost controlate de Axă și ce națiuni au rămas Neutre.

Au petrecut momente bune aflând informații noi cum ar fi:

– cine a devenit prim ministru Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – Winston Churchill
– ce însemnă blitzkrieg – război fulger în care armata germană adoptă o strategie nouă care constă în colaborarea dintre trupele blindate și cele ale aviației, spărgând apărarea pe o zonă îngustă, apoi încercuind trupele de rezistență ale inamicului.
– cum s-a desfășurat atacul de la Pearl Harbor când armata japoneză prinde total nepregătită armata americană, atacând-o. La nici o jumătate de oră de la apariția primului avion japonez, Pearl Harbor zăcea în ruine.
– cum Țara Soarelui Răsare se transformă în Țara Soarelui Apune

Un moment aparte a fost acela în care am vorbit despre situația copiilor din timpul acelor ani. Un exercițiu care a plăcut a fost acela de umplere a valizei în cazul în care erai evacuat. Valiza cu care plecai și pe care trebuia să ți-o cari singur, trebuia să conțină piese de îmbrăcăminte și câteva elemente care să-ți aline dorul de casă.

O altă secvență care a fost ascultată și analizată a fost aceea când s-a aflat de raționalizarea alimentelor. Mi-a părut rău că nu am găsit o situație a copiilor din România, dar am găsit una a copiilor din Marea Britanie și a fost semnificativă.
Atunci când vezi cu propriii ochi cât de puține alimente puteai primi pe săptămână nu ai cum să nu cazi pe gânduri.

Eu am trecut printr-o perioadă în care anumite alimente erau raționalizate, dar acești copii nu au idee despre cum e să nu găsești una sau alta.

Au privit cu ochii cât cepele rația pe o săptămână care se „alinia” în fața lor:
– 225 grame zahăr
– 50 grame unt
– 50 grame brânză
– 100 grame margarină
– 1,8 litri lapte
– 100 grame slănină ori șuncă
– 50 grame ceai

Acest lucru a determina oamenii să devină inventivi așa apărând diferitele substitute cum ar fi praful de ou. Când vorbești despre acestea cu niște copii care nu au dus niciodată lipsă de nimic, din contră, viața lor fiind presărată din abundență cu tot soiul de bunătăți și farafastâcuri e greu să devii credibil. Îmi doresc ca ei să nu aibă parte niciodată de asemenea experiențe.

De la întâlnirea noastră nu au lipsit cuvintele amestecate.

Am uitat să pomenesc de machetele pe care le-am găsit și pe care copiii le-au asamblat pentru a se juca cu ele de-a războiul.

De asemenea, au confecționat două avioane 3D Spitfire.

 

Întâlnirea noastră a fost una de care ne-am bucurat așa cum se cuvine, chiar dacă și noi traversăm în perioada asta un război, care nu e cu arme ci sanitar. Poate cei care ne conduc, indiferent de limba pe care o vorbesc ori meridianul pe care se află vor avea înțelepciunea de a nu mai repeta erorile și ororile din prima jumătate a secolului XX. Căci ăsta este scopul principal: înțelegerea a ceea ce a fost și îndreptarea greșelilor.  Timpul va demonstra dacă ne-am priceput ori ba.

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Participant activ pe Frontul de Răsărit. Alături de trupa mea”

%d