machetedidactice.com

„Minunea” de Emma Donoghue

Înainte de începe a citi această carte ar fi indicat să vă informați despre cea care a fost Florence Nightingale și ce contribuție a avut ea în ceea ce privește sistemul sanitar.

Faimoasă pentru că a fost „Doamna cu lampa” care a organizat îngrijirea soldaților bolnavi și răniți în timpul războiului din Crimeea, ideile și reformele de perspectivă ale lui Florence Nightingale au influențat însăși natura asistenței medicale moderne.

Cea mai mare realizare a sa a fost transformarea asistenței medicale într-o profesie respectabilă pentru femei și, în 1860, a înființat prima școală de formare profesională pentru asistente medicale, Școala de pregătire Nightingale de la Spitalul St Thomas.

A făcut campanie neobosită pentru îmbunătățirea standardelor de sănătate, publicând peste 200 de cărți, rapoarte și broșuri despre planificarea și organizarea spitalelor, care sunt încă citite și respectate pe scară largă astăzi, inclusiv cea mai faimoasă lucrare a sa „Note despre asistență medicală: ce este și ce nu este”.

Influența Florenței asupra asistenței medicale de astăzi variază de la proiectele sale de secție (cunoscute sub numele de Nightingale Wards), care au fost dezvoltate ca răspuns la realizarea ei că clădirile spitalului ar putea afecta sănătatea și recuperarea pacienților, până la măsuri de control al infecțiilor pionier și promovarea unei sănătăți sănătoase, dieta ca factor cheie pentru recuperare. Florența a crezut, de asemenea, în nevoia de asistenți medicali specializați la naștere și a înființat o Școală de asistență a moașelor la King’s College Hospital, care a devenit un model pentru țară.

Florenței i se atribuie, de asemenea, inventarea unui fel de diagramă pe care a numit-o diagramă coxcomb (pentru a arăta vizual statisticile) și a fost prima femeie care a fost aleasă în Royal Statistical Society. A fost, de asemenea, a doua femeie care a primit premiul pentru Libertatea orașului Londra, pe care a primit-o în 1908.

Florence Nightingale este cunoscută mai ales pentru munca sa la spitalul Scutari, Turcia, în timpul războiului din Crimeea și apoi pentru rolul ei în dezvoltarea asistenței medicale ca profesie. Ea este, de asemenea, cunoscută sub numele de „doamna cu lampa” și citatul de mai jos se referă la un articol publicat despre ea în ziarul Times joi, 8 februarie 1855, care scrie:

Este un înger slujitor fără nici o exagerare în aceste spitale, iar pe măsură ce silueta ei subțire alunecă liniștit de-a lungul fiecărui coridor, fiecare față a bietului om se înmoaie de recunoștință la vederea ei. Când toți ofițerii medicali s-au retras pentru noapte, iar liniștea și întunericul s-au așezat pe aceste mile de prostate bolnave, ea poate fi observată singură, cu o mică lampă în mână, făcând tururi solitare.

Menționarea milei de bolnavi se referă la rapoartele contemporane că secțiile de la Scutari se întindeau pe patru mile.

Drumul până la Scutari a durat 13 zile pentru Florence și asistentele ei. Au călătorit cu vaporul la Boulogne, apoi pe uscat la Marsilia, unde au avut o pauză în călătorie. Din Marsilia, au luat vaporul „Vectis” până la Scutari.

Alte femei care au îngrijit răniții în timpul războiului din Crimeea au fost Mary Seacole și Elizabeth (Betsy) Davis.
Întorcându-mă la cartea Emmei Donoghue, Minunea, vedem de ce personajul principal poartă numele de Elizabeth. Elizabeth „Lib” Wright, o tânără văduvă care lucrează într-un spital din Londra, care este aleasă să călătorească în Midland-ul irlandez la un comision bine plătit, dar oarecum obscur.

Abia după ce Lib a fost cazată într-un loc care era cârciumă, dar și un loc în care se desfășurau activități de pompe funebre dintr-un sat din afara Athlone, natura bizară a misiunii sale este subliniată de către medicul local. Ea a fost convocată de un comitet de „bărbați importanți” în numele singurei fiice a familiei O’Donnell, Anna, care „nu este tocmai bolnavă”, spune medicul.

Singura datorie a lui Lib „va fi să o supravegheze” pentru o perioadă de două săptămâni, într-un program de schimburi de opt ore, împărțit cu o călugăriță cam ciudată de la Casa îndurării din Tullamore. O astfel de supraveghere este necesară deoarece, din ziua celei de-a 11-a aniversări, se spune că Anna nu a consumat decât apă. Câteva lingurițe de apă pe zi.


(sursa foto: aici)

Timp de patru luni a supraviețuit din ceea ce ea descrie ca „mană din cer” și, pentru că starea ei nu se deteriorează așa cum ar fi firesc, parohia începe să atragă atenția. Pelerinii vin să cânte imnuri cu fata susținută de har – O statuie vie în mișcare – și depun monede într-o cutie a milei la plecare.

Tot ce găsește Lib acolo este urât și morbid.

câmpuri plate cu dungi întunecate. Foi de turbă maro-roșiatică. . . rămășițele cenușii ocazionale ale unei cabane, aproape înverzite.

Și tot ce gustă este turbă din focul în care este gătită mâncarea ei, imaginându-și că

dacă ar rămâne întreaga săptămână, ar fi consumat o mână bună de sol bogat

Asistenta engleză este dură în privința irlandezilor „fără schimbări, fără economii, fără speranță, nefericite”, cugetând mereu asupra greșelilor din trecut – „Urmele lor nu merg nicăieri, în copacii lor atârnă zdrențe putrede”. Are multe întrebări legate de viața de zi cu zi a lui O ‘Donnell: practicile lor agricole, religioase și ritualurile superstițioase – o farfurie de lapte sub sifonier pentru a plăcea „poporul mic”, o felie de pâine purtată în buzunar în timp ce se plimbă .

Mai presus de toate, Lib se întreabă ce se întâmplă cu Anna, care pare, într-adevăr, că nu înghite altceva decât „apa lui Dumnezeu”.

Pe rând, Lib îi suspectează pe toți cei din jur: este călugărița parte a complotului familiei? Preotul manipulează copilul pentru a câștiga bani pentru „fondul de construire a altarului” al Bisericii? Dar, pe măsură ce trece timpul, îndoiala începe să o învăluie, pentru a se transforma în compasiune.

Ceea ce se află în centrul acestui roman este dinamica emoționantă stabilită între un adult și un copil împreună în spațiu închis.
Iată o femeie și o fată, o lume redusă la dimensiunea „unei camere mici”. Deși se întâmplă puțin la suprafață, povestea este cuprinsă de „un zbor al inefabilului”, iar cititorul este sedus de suspans; obligat să acorde o considerație la fel de atentă ca asistenta medicală pentru a înțelege exact ce se întâmplă.

Primele două treimi ale cărții stabilesc un ritm superb pentru ca în ultima, scriitoarea să sublinieze anumite aspecte ce țin de bunătate și răutate, ba chiar să existe și un interes amoros.
Nu trebuie să ratați această întâlnire cu o femeie educată, rațională, laică și independentă pentru că așa se prezintă Lib chiar dacă acțiunea are loc în epoca victoriană, atunci când femeile leșinau de la corsetele care erau strânse prea tare. Nu este vorba despre trecut ci despre prezent pentru că nu puține fete se înfometează astăzi poate nu de dragul lui Iisus ci mai degrabă pentru a corespunde unui standard fals impus de o societate bolnavă. Oricât nu ne-ar conveni, societatea în care trăim astăzi, indiferent de meridianul pe care se află, este într-o suferință.

Lasă un răspuns

%d