machetedidactice.com

O nouă întâlnire cu Kate DiCamillo și beneficiile cititului cu voce tare

De când am devenit mamă am căutat tot soiul de modalități prin care să vin în întâmpinarea nevoilor copiilor mei, în primul rând din dorința de a elimina ceea ce cred eu că nu a funcționat pentru mine atunci când eram copil, dar mai ales pentru a-i ajuta să se adapteze la o lume digitalizată și complet diferită de ceea ce știam eu. Explozia tehnologiei a fost fără precedent iar adaptarea pentru unii practic imposibilă. Generația părinților mei, cei născuți cu puțin înainte de cel De-al Doilea Război Mondial ori în timpul lui, gestionează extrem de greu acest asalt tehnologic ca să nu mai pomenesc de o masă mare care refuză efectiv acest mod de relaționare. E drept că există și componenta materială, pentru că aparatura, conexiunea costă destul de mult, în unele părți neexistând cadrul propice pentru așa ceva.
E la fel de adevărat că pandemia asta a arătat că o mare parte din cei de la catedră au fost prinși pe picior greșit, nefiind capabili ori neavând cele necesare pentru a desfășura alături de copii cursurile online. Știu, statisticile arată mirobolant, dar situația din teren diferă major, asta și pentru că noi, ca nație, nu am reușit să ne scuturăm de raportările false și de cosmetizare, uneori până la deformarea totală a stării de fapt. Pe lângă toate astea mai asistăm la un fenomen extrem de îngrijorător, acela al negării cu vehemență al adevărului științific dovedit și al incapacității unei mase mari de oameni de a purta un dialog. Educația a atins cote așa de scăzute încât, de cele mai multe ori, este practic imposibil să construiești ceva pentru că cei care dărâmă sunt mult mai numeroși decât cei care doresc să realizeze ceva. Corul impostorilor, puturoșilor, nemulțumiților a încercuit masa celor care sunt bine intenționați, realmente pregătiți și dornici de a mișca ceva, chiar dacă în multe cazuri asta se petrece la nivel redus și nu afectează o masă mare de oameni. Dar dacă fiecare am realiza câteceva în pătrățica noastră, lucrurile s-ar mișca și căpăta forme pline de conținut de calitate, răspândirea având șanse mult mai mari de izbândă mai ales prin puterea exemplului.
Nu uitați că un copil deprinde abilitățile și modul de verbalizare a celor care-l cresc așadar va imita ceea ce va vedea și se va comporta după cum se întâmplă în mediul lui. Și așa avem și explicația la ce s-a petrecut în ultimii ani, când o sumedenie de părinți au plecat la muncă în afara granițelor țării, lăsându-și copiii în grija unor rude ori vecini sau chiar singuri pentru a se descurca. Dramele adunate în timp de această stare se vor manifesta în anii care urmează, atunci când acei copii vor deveni adulți, cărând după ei un bagaj atât de greu din punct de vedere psihologic.

În căutările mele am descoperit și beneficiile cititului cu voce tare, pe care mulți îl consideră a fi apanajul copiilor mici. Se află într-o mare eroare pentru că cititul cu voce tare este benefic la orice vârstă. Nu de puține ori aud mame care se plâng de copiii lor din prisma refuzului de a citi cărți însă atunci când le sugerez să citească cu voce tare sunt mirate pentru că:

Copilul știe să citească! Să-i citesc eu?

Da, chiar dacă copilul este mare, beneficiul cititului cu voce tare crește și el și mai jos am atașat câteva concluzii dintr-un studiu pe care l-am găsit în căutările mele. O urmăresc pe Kate DiCamillo, scriitoare de literatură pentru copii, pentru că ea are studii și un masterat în acest domeniu și este o voce recunoscută și ascultată peste ocean.

Beneficii bazate pe dovezi:
Citirea cu voce tare creează o comunitate la clasă prin stabilirea unui text cunoscut care poate fi folosit ca baza pentru construirea pe abilități de gândire critică care sunt legate și fără legătură cu citirea.

Discuțiile generate de citirea cu voce tare pot fi folosite pentru a încuraja ascultătorii să construiască semnificații, să conecteze idei și experiențe între texte, să folosească cunoștințele lor anterioare și să pună întrebări legate de cuvintele necunoscute din text.

Citirea cu voce tare oferă elevilor posibilitatea de a auzi cursivitatea și exprimarea modelului dascălului în citirea limbajului tehnic sau literar. „Prin intonație, expresie și atenție la punctuație, cititorul demonstrează sensul încorporat în text.”

Citirea cu voce tare dezvoltă expertiză adaptativă. Expertiza de rutină se bazează pe reamintirea automată a cunoștințe declarative memorate, dar expertiza adaptativă depinde de achiziționarea cunoștințe semnificative. Adică cunoștințe organizate prin conexiuni cu alte cunoștințe.
Un expert adaptiv sintetizează grupurile de cunoștințe pentru a da sens în noi moduri de rezolvare probleme neașteptate sau noi. (Hatano 1988).

Citirea cu voce tare îi ajută pe elevi să învețe cum să folosească limbajul pentru a înțelege lumea; se îmbunătățesc abilitățile lor de prelucrare a informațiilor, vocabularul și înțelegerea.

Citirea cu voce tare vizează abilitățile cursanților audio. Cercetările au arătat că profesorii care citesc cu voce tare motivează elevii să citească.

Citirea cu voce tare a elevilor încetinește și intensifică deopotrivă experiența clasei. Într-o lume a ideilor pe jumătate formate, exprimate rapid în format electronic, elevii beneficiază de auzul ideilor complete, exprimate cu originalitate și atenție, așa cum se găsesc în limba literară.

Citirea cu voce tare facilitează transportul narativ – o stare caracterizată prin absorbția în poveste a fluxului narativ; ascultătorul poate să-și uite propria stare și să se angajeze vizual, auditiv, simțul kinestezic și emoțional și poate experimenta un sentiment de distorsiune a timpului. Aceasta este o stare modificată calitativ care susține învățarea activă și mai profundă.

Citirea cu voce tare îi ajută pe elevi să-și dezvolte obiceiuri bune de ascultare. Valoarea ascultării în cadrul unui dialog instructiv ar putea să nu fie pe deplin apreciat în cultura noastră rapidă, accesibilă digital, mediasaturată, orientată spre acțiune. Ascultarea activă încurajează contemplarea și reflectarea, fără de care elevii pot colecta informații, dar nu reușesc să dobândească cunoștințe.

Povestirea poveștilor din puncte de vedere diferite ajută cititorul și elevul să înțeleagă mai mult, să-și imagineze și anticipeze variabile care ar putea să nu fie discernute atunci când sunt abordate dintr-o singură perspectivă.

Citirea cu voce tare oferă o evaluare rapidă și ușoară a înțelegerii elevilor. Un test de bază al înțelegerii este de a cere cuiva să citească cu voce tare pentru a forma o carte. Dezvăluie mult mai multe cu excepția cazului în care cititorul înțelege cuvintele. Aflați cât de departe în cuvinte cititorul vede cu adevărat. Citirea cu voce tare restabilește fizicitatea cuvintelor. (sursa: teach.its.uiowa.edu)

Pe la începutul lunii decembrie am primit un mail din care am aflat că Kate DiCamillo are programată o întâlnire cu cititorii pe 18 decembrie, în jurul orei 19:00, la invitația lui John Schumacher, lector part-time la Universitatea Rutgers și Ambasadorul Bibliotecilor Școlare pentru Scholastic.

Kate DiCamillo, writer of stories for children, visits to read from her work and talk about the solace and hope that literature offers. The two-time Newbery winner is joined by John Schumacher, part-time lecturer at Rutgers University and the Ambassador of School Libraries for Scholastic, who will moderate this special event.

 

 

Award-winning author Kate DiCamillo speaks about the power of telling stories. During this pandemic year, and dark winter, she says “stories are light in a dark world.”

The Newbery Award-winning Minnesota writer told a University of Minnesota audience — in a virtual event — that she writes alone, “but the story goes out into the world … and it has my heart in it. … There’s comfort in telling a story.”

When we read aloud, DiCamillo says, we are connecting to each other, and we “see each other as fully human.”

“Reading aloud binds us together in unexpected ways, she adds. This pandemic year is a “good time to give reading a chance.”

John Schumacher of Rutgers University, the ambassador of School Libraries for Scholastic, hosted the conversation with DiCamillo at a University of Minnesota Humphrey School virtual event on Dec. 18. DiCamillo has served as the national ambassador of Young People’s Literature. She was awarded three John Newbery Medals, and was twice nominated for the National Book Award.

She is the author of many books, including:

   

“Because of Winn-Dixie”

“The Miraculous Journey of Edward Tulane”

“The Tale of Despereaux”

“Flora and Ulysses”

the Mercy Watson series of books.

DiCamillo and Schumacher also recommended several books by other authors:

“Look Both Ways” by Jason Reynolds

”Ways to Make Sunshine” by Renee Watson

”The Watsons Go to Birmingham 1963” by Christopher Paul Curtis

”Our Friend Hedgehog” by Lauren Castillo

”All Because You Matter” by Tami Charles; illustrated by Bryan Collier

”Twins” by Varian Johnson and Shannon Wright

”Every Little Letter: by Deborah Underwood; illustrated by Joy Hwang Ruiz

”Billy Miller Makes a Wish” by Kevin Henkes

Use the audio player above to listen to the program. (https://www.mprnews.org/)

Despre cărțile scrise de Kate DiCamillo, cele pe care le-am citit și noi, puteți afla de aici. Nu le ocoliți pentru că veți fi mai câștigați citindu-le!

Elefantul magicianului

Flora și Ulise

Povestea lui Despereaux

Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane

Because of Winn-Dixie


(sursa foto: ebookfriendly.com)

Lasă un răspuns

%d