machetedidactice.com

„Când Moș Crăciun a căzut din cer” de Cornelia Funke

Crezi in magie? Întrebarea este comparabilă cu „Crezi în Moș Crăciun?” Această minunată ficțiune pentru copii scrisă de autoarea trilogiei de cerneală, Cornelia Funke, prezintă o nouă întorsătură către mitologia veselă, unde este supraponderalul și bărbosul care trăiește la Polul Nord alături de spiriduși și doamna Claus care-i la fel de dolofană.
În timp ce legendarul nostru Moș Crăciun îl are pe Rudolf, renul cu nasul roșu îndrumându-l (alături de Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupidon, Donder și Blitzen), Nicolas Crăciunel îl are pe Steluță, descris ca un „iubitor de marțipan, care fuge atunci când viscolește”. Și povestea începe așa:

În noaptea de dinaintea zilei de 10 decembrie, se apropia o furtună amețitoare. O mie de fulgere străpungeau stelele, iar tunetul rebel răsuna pe cerul negru ca un tren deraiat. (pagina 9)

Fulgerul l-a îngrozit pe Steluță care și-a rupt frâiele și s-a înfipt în pământ, făcând rulota lui Nicolas Crăciunel să rămână fără reni și prăbușindu-se spre pământ, pe Drumul Ceței, aceasta pricopsindu-se cu două roți rupte.

Vederea rulotei colorate a atras în mod firesc atenția copiilor din cartier care au crezut că trebuie să fie un fel de caravană de țigani sau circ. Se pare că Steluță s-a refugiat într-un… centru comercial din toate locurile (în principal din cauza marțipanului care era vândut în interiorul mallului). A fost destul de mare provocarea de-al găsi pe Steluță pentru a-l readuce la Nicolas Crăciunel pentru că renul era invizibil. A fost nevoie de inteligența și spiritul aventuros a doi copii cu inima bună pentru a-l aduce înapoi la rulota unde-i era locul pe bună dreptate. Și da, zboară și ei cu el, o aventură nemaipomenită!

Dacă vrăjmașul lui Moș Crăciun este Grinch care a încercat să fure Crăciunul, în povestea lui Funke există groaznicul ticălos, numit Valentin Florentin Crăciunescu, care se întâmplă să fie șeful Marelui Consiliu de Crăciun, adunarea tuturor Moși Crăciunului. Dacă ai crezut că există doar Un Moș Crăciun, ei bine, nu este așa. Cum ar putea să obțină toate cadourile din întreaga lume într-o singură noapte, dacă doar unul dintre ei ar face toată treaba? Punctul esențial al poveștii se învârte în jurul acestui oribil Valentin Florentin care a transformat Crăciunul într-o afacere uriașă – inima consumismului eliminând magia și adevăratul spirit al Crăciunului (sună familiar, nu?). Acesta este modul în care îngerul Matilda îl descrie:

– Le-a cumpărat Moș Crăciunilor automobile cu motor și a făcut din reni salam! I-a convins pe ceilalți Moș Crăciuni să uite de scrisorile copiilor și să accepte comenzi doar de la părinți, bineînțeles contra unei plăți anticipate. Iar în seara de Crăciun totul se livrează rapid. (pagina 30)

 

Cu ajutorul Spărgătorilor de Nuci (care funcționează ca bodyguarzi ai lui Valentin Florentin), toți spiridușii au fost alungați și au existat doar șapte Moși dintre sutele care au stat în picioare până la Crăciunescu. Cu toate acestea, în timp, patru Moș Crăciun au dispărut, în timp ce doi au fost târâți în fața Consiliului și „au primit un ordin de interdicție care le interzicea să efectueze orice lucrare de Crăciun”. Nicolas, Moșul activ rămas, a fost adus la Consiliu și a fost judecat pentru o serie de acuzații, inclusiv:

– Un comportament neadecvat Crăciunului, explică Barbă-Roșie, enervarea părinților, distrugerea cadourilor, cântatul și dansatul gălăgios și prostesc…
– Angajarea ilegală a spiridușilor, complotarea cu îngerii, nerespectarea repetată a ordinelor Marelui Sfat al Crăciunului. (pagina 34)

Avem de-a face cu un Nicolas, un Moș Crăciun renegat care face lucrurile în mod tradițional (adică îngerii care ascultă la visele copiilor și spiridușii de Crăciun care creează jucăriile în Atelierul de Crăciun Autentic). A scăpat și l-a furat pe Steluță iar acum e fugar. Faptul că sunt blocați pe Drumul Ceții este o amenințare clară pentru spiritul Crăciunului, deoarece probabilitatea ca spărgătorii lui Crăciunescu să-l găsească pe Cel care rămâne adevăratul Moș Crăciun crește în fiecare zi dacă rămân în acel oraș adormit. De asemenea, Crăciunescu a venit cu un nou imn de Crăciun, care se dorește a fi respectat de toți Moșii Crăciun, imnul surprinzând surprinde spiritul antreprenorial, transformând Crăciunul în altceva:

Crăciun, sărbătoare de aur
Care ne aduci câștig și laur.
Scrisorele cu dorințe?
Nu sunt bune de nimic!
Sunt ca șoriceii mici cu rozaliul lor buric.
Copiii din această lume
Nu au bani ci doar dorințe
Și părinții știu anume
Cum Crăciunul cu cerințe
Este scump, cu multe trebuințe.
Un cadou costisior
Nu ruginește după cuptor.
În curând se-aude peste tot:
„Bucuria de Crăciun
E scumpă foc!”

Nicolas Crăciunel nu este clasicul Moș burtos și bătrân ci este superb! El recunoaște că poate nu este ceea ce copiii ar putea să se aștepte ca el să arate (el este destul de tânăr pentru un Moș Crăciun), astfel are un costum care să-l facă să arate ca Moș Crăciun tradițional. (Ilustrațiile realizate de Regina Kehn care însoțesc această adiție apărută în România nu sunt așa de grăitoare la acest capitol, văzând alte ediții ilustrate diferit acolo unde se vede clar diferența între cei doi Moși).

Îmi place faptul că imaginea consumului excesiv, care este tradiționalul Moș Crăciun, se opune acestui bărbat tânăr, cu aspect atletic, care iubește copiii. Acum, în condițiile pandemiei de astăzi, cred că mulți tineri frumoși ar opta pentru slujba Moș Crăciun în zilele noastre.

În povestea Corneliei Funke nu se pune accent pe reni ci pe spiridușii și îngerașii Moșului. Matilda și Emmanuel, îngerașii care fac o ciocolată delicioasă iar spiridușii sunt Barbă-Roșie, Barbă-Albă, Barbă-Căprișor, Barbă-Cheișor și mulți alții.

În primul sertar al dulăpiorului răsturnat încă se mai făcea gălăgie.
– Matilda, tot nu ai eliberat spiridușii? întrebă Crăciunel.
– Nu au încetat să blesteme, se încăpătână Matilda. Nu-i așa, Emmanuel?
Îngerașul o aprobă, încuviințând din cap. El era la fel de durduliu ca Matilda și avea o chelie înconjurată de cârlionți argintii. (pagina 14)

Spiridușii sunt extrem de talentați și pot face cu mânuțele lor tot felul de lucrușoare deosebite. Îngerașii se ceartă des cu ei pentru că vorbesc urât, blestemând mereu.

Copiii  din poveste sunt Ben și Carina, copii obișnuiți și simpli, care au depășit vremea când credeau în Moș Crăciun, dar sunt totuși suficient de mari pentru a cunoaște magia și a o aprecia atunci când le apare în față. Ben era un băiat slab la învățătură care avea nevoie de colegul lui, Mike, pentru a căpăta note bune la testele de matematică unde-l lăsa să copie. Deasemenea, avea limba ca de plumb, nereușind niciodată să dea replica pe care o avea în minte. Carina, o fetiță singuratică, avea coșmaruri pentru că-și dorea zăpadă și un Crăciun mai plăcut ca cel de anul trecut. Proaspăt mutată în oraș, fără prieteni și bunică, stătea mai mult singură.

Ei doi ajung să facă echipă în ciuda faptului că nu au fost prieteni înainte.
Arată cum căldura, bunătatea și puritatea spiritului lor au reușit să-l ajute pe Nicolas să recâștige adevăratul sens al Crăciunului (magia, miracolul, miracolul pur și simplu inspirat de uimire).

Există Moș Crăciun?
Un răspuns ar putea fi și acesta: El este la fel de real pe cât îți dorești să fie.

Când Moș Crăciun a căzut din cer de Cornelia Funke

Lasă un răspuns

%d