machetedidactice.com

Duminică cu Chris Riddell

M-am întâlnit cu Chris Riddell atunci când am citit cărțile pentru copii Bulgăraș de primăvară, Dorința iepurașului, Cadou de ziua ta. Atât de mult mi-au plăcut, textul și ilustrațiile, că le-am dus și la ateliere pentru a le prezenta copiilor.

Mai apoi, l-am îndrăgit și mai mult atunci când am citit cărțile scrise de Neil Gaiman și ilustrate de el. Fie că s-au numit Coraline, Cartea cimitirului, Odd și Uriașii de chiciură ilustrațiile au venit să îmbrace povestea într-un mod extrem de inspirat.

S-a așezat la inima mea atunci când i-am găsit pagina de Facebook la care m-am abonat și așa am descoperit un om extrem de complex, cu o voce incredibilă și o sensibilitate aparte. Nu am știu că există niște cărți pe care el le-a ilustrat și apoi citit, cu poeme pe care le îndrăgește cel mai mult. L-am rugat pe Moșu să mi le-aducă și mie, în acest an atât de încercat și atipic ce mi-a fost dat să-l trăiesc.

   

Am ascultat multe dintre aceste poeme în lectura lui și mi-au plăcut din cale-afară de mult.

Chris Riddell, (născut la 13 aprilie 1962) este un grafician și scriitor britanic care scrie ocazional cărți pentru copii și un caricaturist politic pentru Observer. A câștigat trei medalii Kate Greenaway, precum și premiul anual al bibliotecarilor britanici pentru cea mai bine ilustrată carte pentru copii, iar două dintre lucrările sale au fost apreciate ocupând al doilea loc, o distincție la care s-a renunțat 2002.

Cărțile pe care le-a scris sau ilustrat au câștigat trei premii Nestlé Smarties Book și au fost de patru ori medaliate cu argint sau bronz. La 9 iunie 2015, a fost laureat al copiilor din Marea Britanie.

Chris Riddell s-a născut în 1962 în Cape Town , Africa de Sud, unde tatăl său a fost un „vicar anglican liberal” și s-a opus sistemului apartheid . Familia s-a întors în Anglia când Chris avea un an, unde și-a petrecut restul copilăriei alături de sora și cei trei frați, care locuiesc acum în Africa de Sud, Brighton, Anglia și Egipt. A urmat liceul arhiepiscopului Tenison din Kennington. Chris și-a manifestat talentul artistic de la o vârstă fragedă și a fost încurajat de mama sa. (Ea i-a dat hârtie și creioane pentru a păstra tăcerea în timpul predicilor tatălui său.) În copilărie, el admira lucrarea lui Sir John Tenniel, primul ilustrator al lui „Alice în Țara Minunilor” și W. Heath Robinson .

La Politehnica din Brighton, a studiat ilustrația; un profesor a fost Raymond Briggs, câștigător anterior a două medalii Greenaway.

În 2002, a numit ca influențe pe Tenniel și EH Shepard , primul ilustrator al The Wind in the Willows și Winnie the Pooh. [6]

Riddell a lucrat ca ilustrator la The Economist începând cu anii 1980 și la Observer începând cu 1995.

Începând din 2019, Riddell și soția sa, Joanne Burroughes, ilustrator și tipograf, locuiesc în Brighton alături de cei trei copii. Fiica Katy Riddell este, de asemenea, ilustratoare de cărți pentru copii.

Aproape toată ziua de astăzi am petrecut-o în compania lui. Motivul? Îl vedeți mai jos!

A început la ora 9:00, ora lor și nici acum când scriu aceste rânduri (este ora 18:20)  nu s-a terminat. S-au adunat 58 de dragoni, unul dintre ei fiind chiar un portret al lui.

Am avut timpul necesar să urmăresc cum anume își pregătește creioanele de desenat, cum răspunde privitorilor pentru că a fost posibil acest lucru, cum ne spune diferite povești legate de ilustrațiile pe care le face. Toate desenele pe care le-a făcut vor fi puse în vânzare pentru un scop caritabil (scrie pe afiș unde anume le puteți găsi) și sper să pot cumpăra și eu măcar unul dintre ele.

Iată câțiva dintre dragonii care s-au „născut” sub privirile noastre că au mai tras cu ochiul și cei din casă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Tocmai au fost numărați toți dragonii făcuți până acum. Sunt 65!

Sunt fericită că am putut urmări așa ceva. Am văzut ce înseamnă pasiune, determinare, consecvență, seriozitate și nu în ultimul rând, Talent!

Dacă sunteți curioși, mai puteți urmări încă două ore de acum înainte. Merită!

Lasă un răspuns

%d