machetedidactice.com

În lumea domnișoarei Poimâine la un atelier de lectură

De dimineață, prima știre care mi-a apărut în față a fost despre Adina Rosetti, cea cu care am petrecut mai bine de o oră, ieri, la prânz, atunci când am participat cu mare bucurie la un atelier de lectură. Dar iată știrea citită dimineață!
Nu știam că mi-a venit rândul pe Raftul autorilor români, dar am aflat cu bucurie. Mulțumesc, Carturesti!
𝐀𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐭𝐭𝐢 este scriitoare și jurnalistă. Începând cu 2004, scrie pentru Dilema veche, Dilematica, ELLE România, Time Out România, Unica, Esquire, BeWhere, Omnivor ş.a. Pentru activitatea în domeniu, primeşte din partea Freedom House premiul “Tânărul Jurnalist al Anului 2007” la secţiunea Cultură.
După romanul de debut Deadline (Curtea Veche Publishing, 2010), foarte bine primit de critică şi public şi tradus în franceză la editura Mercure de France, şi un al volum, de proză scurtă de data aceasta, De zece ori pe buze (Curtea Veche, 2015), 𝐀𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐭𝐭𝐢 se dedică cu succes literaturii pentru copii. Spre deliciul cititorilor, lucrează în colaborare cu talentate ilustratoare de carte: Oana Ispir, Irina Dobrescu, Livia Coloji, Alexia Udrişte sau Cristiana Radu. Colaborează, de asemenea, la alcătuirea volumului colectiv Nesupusele, 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, tot atâtea poveşti despre femei din al căror destin şi alegeri în viaţă ne putem inspira, fie că suntem adulţi sau copii.
Aşadar, dacă, în periplurile voastre literare, nu aţi dat deja peste domnişoara Poimâine, Vrăjitorul Timpului sau Anton şi a lui Ţară a Cuvintelor Anapoda, vă invităm să o faceţi cât mai curând: plăcerea va fi de partea voastră, iar bucuria de partea mai micilor ascultători. Răsfoiţi mai jos titlurile 𝐀𝐝𝐢𝐧𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐭𝐭𝐢 invitatul săptămânii în Raftul autorilor români aici
📚cartu.xyz/invitatul-saptamanii-adina-rosetti în perioada 25 septembrie – 1 octombrie.

(Sursa foto: facebook Cărturești)
Și a fost ca o prelungire a stării de bine pe care am avut-o ieri despre care vreau să vă povestesc acum. Molima asta a avut și încă mai are și părți bune, pentru că mi-a facilitat participarea la multe întâlniri la care, dealtfel, nu aș fi avut acces. Lansări de carte, întâlniri cu scriitori preferați, discuții la tot soiul de întâlniri pe zoom toate au contribuit la o stare de aprofundare a scrierilor lor, a modului în care percep ei ceea ce se petrece acum în societatea în care trăim.
Întâlnirile scriitorilor de literatură pentru copii cu cititorii lor sunt extrem de importante, pentru că se știe, ori știu cei care sunt interesați de acest aspect, piața de carte din țara noastră este așa cum este cât despre persoanele care citesc, deficitul fiind major. Ori și la întâlnirea de ieri, ca și la altele, am avut bucuria de a vedea profesoare de limba și lietratura română alături de elevii dumnealor. Pe doamna Geanina Oprea, profesoară la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” de la Râmnicu Vâlcea o cunosc tot din mediul virtual și sunt fericită să văd că există dascăli atât de dedicați și devotați cu drag pentru elevii lor. Alături de ea au fost și câțiva elevi, aceștii arărându-se extrem de interesați de întâlnirea cu Adina Rosetti, întrebările neîntârziind să apară.
După o scurtă prezentare făcută de moderatorul acestei întâlniri, domnul Vasile Ernu, scriitoarea a povestit celor prezenți lucruri și întâmplări despre ea și cărțile pe care le-a scris până acum după care a citit din ultimul titlu apărut la editura Arthur, primul dintr-o trilogie în care protagonista, Domnișoara Poimâine, trece prin tot soiul de peripeții.
Știam că primul volum a apărut pe piață în luna noiembrie a anului trecut iar acum am aflat despre faptul că cel de-al doilea volum se află deja la tipografie, urmând ca nu peste mult timp el să ajungă în fața celor curioși să afle continuarea poveștii.
Am avut plăcerea să aflăm că Adina a fost preocupată de scris încă din perioada școlară, dar și să vedem o parte din caietele în care și-a notat poveștile.
Întrebările venite din partea participanților au fost multe, interesante și iscoditoare, iar răspunsurile au lămurit anumite aspecte. Printre participanți a fost și o doamnă care locuiește în Japonia de peste 20 de ani care și-a manifestat dorința de a achiziționa cărțile pentru a le oferi băiatului ei care stăpânește limba maternă în ciuda faptului că trăiește acolo fiind cetățean japonez.
Am mulțumit și eu Adinei, amintind de apariția primei cărți cu Domnișoara Poimâine, de lecturile cu voce tare ale lui Luca și de bucuria pe care copiii o au la întâlnirea cu autori contemporani în carne și oase.
Evident că nu puteam uita de Povestea kendamei pierdute, o carte care face parte dintr-un proiect numit Noii povestitori.
Cam așa a fost reîntâlnirea cu Adina Rosetti, acum urmând a citi primul volum al acestei trilogii,
Cronicile Domnișoarei Poimâine I: Vremea Vrăjitoarei Niciodată. Mulțumesc pentru clipele de calitate petrecute alături!

Lasă un răspuns

%d