machetedidactice.com

Misterele Europei descoperite acum, când nu o putem vizita * Ziua 1

Din luna martie, școala a fost într-un fel în care nu știam că poate fi. Mulți dintre copii nu au făcut nimic acasă, pentru că la școală nu s-au putut duce fizic ci doar virtual, acest fapt aducând cu el o sumedenie de probleme. Aceste probleme, în mare parte din cazuri nu s-au rezolvat nici acum când, iată! au trecut șase luni deja. Stă să sune clopoțelul și nu se știe nimic cert cum anume se vor desfășura cursurile, dacă se vor desfășura, care vor fi acei dascăli peste care vara a trecut cu folos. Folos în sprijinul lor, dar mai ales al elevilor.

Am mai spus că pe mine această pandemie m-a lovit crunt și că a fost foarte greu de gestionat situația creată și aici nu mă refer neaparat la situația materială cât la cea psihică și emoțională.

În mijlocul verii am avut fericirea, bucuria și ocazia nesperată de a lucra alături de o mână de copii în cadrul atelierelor organizate de mine, temele alese fiind diverse și extrem de provocatoare. Copiii erau mai mult decât dornici de a participa la asemenea întâlniri, mai ales că din urma lor noțiunile despre geografie, istorie, limba și literatura română artă s-au îmbogățit substanțial. O mămică a dorit ca să fac aceste ateliere nu doar cu copilul ei ci cu toată grupa de la afterul pe care cel mic îl frecventa, pentru mine ea devenind îngerul meu păzitor pe timp de pandemie. Îi mulțumesc și acum, aici, pentru altruismul de care dă dovadă!

Una dintre săptămâni a fost dedicată Uniunii Europene, poate și pentru că în acest an vizitele au fost sistate, pandemia închizând hoteluri și restaurante, mijloace de transport, dar ce zic eu, închizând țări la propriu prin numărul mare de îmbolnăviri din rândul populației.

Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în principal în Europa. Are o suprafață de 4.233.262 km2 și o populație estimată de aproximativ 447 milioane. UE a dezvoltat o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate statele membre. Politicile UE vizează asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune privind comerțul, agricultura pescuitul și dezvoltarea regională. Pentru călătoriile în spațiul Schengen, controlul pașapoartelor a fost eliminat. O uniune monetară a fost înființată în 1999, a intrat în vigoare în 2002 și este compusă din 19 state membre ale UE care utilizează moneda euro. (sursa: wikipedia)

În prima zi am adus copiilor o machetă reprezentând harta Europei și pe ea am recunoscut țările care fac parte din această Uniune precum și capitalele lor.

Am provocat copiii să coloreze pe hartă, cu ajutorul cariocilor, țările pe care le recunoșteau și să citească informațiile aferente de pe cartolinele de la twinkl, pe care le-am printat, laminat și decupat.

   

După ce am văzut care sunt țările și capitalele lor, am recapitulat aceste noțiuni cu ajutorul machetei Caruselul magic, care de această dată a întrebat copiii care sunt capitalele țărilor de pe cartolinele puse pe el. Cartolinele sunt de la editura Gama

 

Copiii au dorit să învârtă roata caruselului de mai multe ori, până ce capitalele au fost deslușite, localizate și învățate.

Craftul zilei a fost acela destinat picturii, cei mici fiind invitați să coloreze hărțile în culorile steagurilor. Au ieșit de mare efect, mai ales cele care au un steag mai complict de pictat.

Aventura continuă!

Lasă un răspuns

%d