Am revenit alături de copii pentru a descoperi câteva lucruri despre țara noastră, acum când în perioada vacanței mari puțini sunt cei care se încumetă a o părăsi. Și așa a apărut un prilej numai bun, acela de a ne descoperi propria țară și de a învăța noțiuni noi despre care nu aveau cunoștință.
Și cum puteam începe altfel decât cu poziționarea României în continentul în care se află, dar și țările care ne sunt vecine? Am folosit materialele de la twinkl, atât de utile precum și cartea apărută la editura Gama, România.
După ce toate cartolinele cu vecinii au fost montate la locul lor, copiii au avut de reperat și etichetat regiunile țării. O provocare pentru mulți dintre ei, dar pentru că sunt deja școlari în ultima clasă primară, provocarea a fost acceptată.
Un prilej de neratat să vorbim despre părinții fiecăruia legat de locul de naștere pentru că nu toți sunt din oraș. Nici bunicii nu au lipsit din dialogurile copiilor, fiecare istorisind întâmplări legate de vizitele făcute acolo.
Odată stabilit unde stau muntenii, moldovenii, ardelenii, bănățenii, oltenii și toți ceilalți, am trecut la județe. Poate părea greu pentru copiii de această vârstă, dar dacă se fac legăturile necesare, lucrurile nu mai sunt așa de complicate. Încercați și veți descoperi plăcerea lor de a lucra interactiv cu aceste materiale. Am uitat să specific faptul că am avut nevoie de o machetă cu harta României pe care au fost delimitate prin culori diferite regiunile și de stegulețe pe care erau scrise pe o parte județul și pe cealaltă reședința de județ.
O pauză binemeritată și o gustare au dat energia necesară continuării activității. Formele de relief ale României au intrat în vizorul copiilor. Pentru asta, am pregătit o hartă cu aceste forme de relief și cartolinele aferente fiecărei forme. Rând pe rând, toate au fost analizate și luate la puricat, atât cât permite vârsta micilor școlari.
S-au auzit povești despre Trasfăgărășan și cel mai înalt vârf din țară, despre Delta Dunării și Marea Neagră locuri atât de minunate pentru petrecerea vacanțelor alături de cei dragi, de pădurile noastre pline cu animale și plante interesante și despre câte altele. Am făcut o excursie strașnică ajutați de puterea gândului și de informațiile nou aflate.
Finalul întâlnirii a aparținut unui craft pe care l-am intitulat „Cu România la braț” acolo unde am invitat copiii să confecționeze o brățară din mărgele cu litere. Pe brățară să fie scris numele fiecăruia și un oraș din România pe care-l îndrăgesc. Evident că și eu mi-am făcut una pentru a fi în ton cu ei.
Trei punguțe cu mărgele alfabet de la Daco, o papiotă de elastic subțire (de care nici nu aveam cunoștință că există) și trei punguțe cu mărgele rotunde au fost suficiente pentru a ne duce planul la bun sfârșit. Urma ca toată săptămâna să le purtăm în activitățile noastre, ceea ce am și făcut. Și cam așa a decurs prima noastră zi. Vom vedea ce va urma, sănătoși să fim să ne putem juca și învăța. Spor și vouă!