machetedidactice.com

„Prințese necuviincioase. Povestiri istorice adevărate fără final fericit” Linda Rodriguez McRobbie

În copilăria mea, prințesele arătau altfel. Pentru mine și nu doar ci și pentru fetițele de vârsta mea, Ileana Cosânzeana era prințesa supremă. Nici nu știu dacă foloseam termenul de prințesă.
Astăzi, oriunde te duci, fie că la grădinițe, școli primare, parcuri ori în altă destinație, prințesele nu au cum trece neobservate. Rochii din tul, paiete din belșug, coronițe cu „pietre prețioase” papucei de poveste (ori nu!) te învăluie de nici un ai timp să te dezmeticești unde ești. Cu foarte puține excepții, toate fetițele își doresc să fie prințese. Industria prințeselor este într-un mare avânt și cred că Disney este cel care le-a adus în față, ajungând a fi atât de râvnite și copiate.

disney-princess-t

Atunci când am văzut cartea scrisă de Linda Rodriguez McRobbie am știu că prințesele sunt tratate din altă perspectivă, realitatea fiind așa cum a fost ea descrisă de cronicarii vremii. Cu toate că nu toate informațiile pot fi dovedite, munca de documentare a autoarei a fost foarte mare, necesitând parcurgerea un număr important de manuscrise și documente istorice. Prințesele din această carte sunt diferite de cele la care visează micuțele zilelor noastre, cele care le copie. Și nici măcar nu le copie ele ci mamele lor care, poate, atunci când erau de vârsta lor nu au putut îmbrăca asemenea straie.

Este o carte facilă, ușor de parcurs și înțeles, informativă despre unele femei fascinante care au rămas consemnate în cărțile de istorie.

Aceasta este o carte despre prințese neconvenționale.
Ele sunt enumerate în capitolele următoare:
Războinice
Uzurpatoare
Intrigante
Supraviețuitoare
Petrecărețe
Femei ușoare
Nebune
Peste tot în lumea asta, indiferent pe ce meridian te afli, din Scandinavia antică în China, din Africa (Egipt și Ndongo), din India și din America de Sud și din toată Europa este sau a fost cândva o prințesă chiar dacă ea nu s-a numit așa. Există prințese încuiate în turnuri și prințese care își comandă statui goale pentru ele însele pentru a fi arătate publicului și prințese care se transformă în pirat în loc să se căsătorească. Există prințese impostoare și câteva prințese care renunță la acest titlu și la tot ce aduce el din dragoste.

Aceasta este o carte minunată din care poți afla cum anume au procedat femeile într-o perioadă istorică. Este, de asemenea, un antidot minunat pentru a gândi „civilizația” ca pe un lucru din vestul Europei, în bine și în rău. Am apreciat că am putut învăța/afla despre femeile din familiile regale din afara Europei care stăpâneau imperii vaste.

Autoarea a pus mare accent pe viața și activitățile lor sexuale, descriind în unele cazuri cu lux de amănunte aceste aspecte. Nu poți trece cu vederea faptul că există o uimitoare lipsă de simpatie pentru persoanele care aveau iubiți de același sex. La femei, fluiditatea de gen și/sau atracția față de femei păreau privite ca o excentricitate. La bărbați, homosexualitatea părea să fie înfățișată ca un semn al slăbiciunii și simultan o amenințare pentru prințese. Nu a fost făcută o analiză aprofundată a acțiunilor nimănui. Cartea este un soi de revistă de can-can și are același ton glumeț, pe jumătate invidios, pe jumătate judecător față de viața subiectelor sale, atunci când aceste vieți implică aventuri sexuale.

Așa cum sugerează titlul, unele dintre aceste povești sunt fascinante, dar multe sunt teribil de triste. La fel de palpitant pe cât este de citit despre prințesa scandinavă din secolul al V-lea, care a devenit un pirat, majoritatea femeilor s-au străduit să mențină orice control asupra propriilor vieți și multe dintre ele nu au avut succes. Unele au sfârșit închise; altele au murit în sărăcie sau au murit de boală ori la naștere fiind foarte tinere.
Poate ar fi fost mai interesant ca această carte să aibă inserate și ilustrații/fotografii cu prințesele despre care se povestește. Există la începutul fiecărei povești o ilustrație alb/negru care o împodobește și mai există niște chenare care au rol de a delimita o completare care se referă la alte persoane față de cea descrisă inițial.
Dar cartea se prezintă într-un anume fel, având coperte cartonate, o supra copertă și un font frumos, comod la lectură.

20200725_1215296138198052798635406.jpg

A fost odată ca niciodată o prințesă căreia îi era teamă să înșele, să amăgească, să seducă sau să-l ucidă pe cel care îi stătea în cale…

„Prințese necuviincioase. Povestiri istorice adevărate fără final fericit” Linda Rodriguez McRobbie

Lasă un răspuns

%d