machetedidactice.com

„Culoarea purpurie” de Alice Walker

În rucsacul de vacanță am pus și una dintre cărțile achiziționate chiar la începutul verii, „Culoarea purpurie” de Alice Walker, despre care auzisem ceva informații, dar nu în amănunt. Ca de fiecare dată, am aflat mai apoi și despre existența unui film realizat după această poveste, regizat de Steven Spilberg, având în distribuție nume sonore precum: Danny Glover, Whoopi Goldberg, Desreta Jackson, Margaret Avery, Oprah Winfrey, Rae Dawn Chong, Willard Pugh, Adolph Caesar. Versiunea din 1985 a filmului Steven Spielberg a fost populară și discutată deopotrivă de critici și public, obținând 11 nominalizări la Oscar, inclusiv una pentru cea mai bună imagine.

Deasemenea, mai există și un musical care se joacă pe Brodway din 2005 după acest roman.
Cartea este câștigătoare a Premiului Pulitzer și National Book Award deci o scriitură galonată și recunoscută.

106000570_733542464079748_1064920038947077086_n
Am citit-o, cu poticneli la primele pagini, pentru că limbajul folosit și subiectul abordat mi-a dat această stare. Dar pe măsură ce am înaintat în poveste, lucrurile s-au schimbat. De aceea, primul lucru pe care vreau să-l spun părinților, este că acest roman este unul emoționant, inspirat, scris în scrisori care include o abundență de conținut matur – sex explicit, viol, incest, sexism și violență față de femei și o relație lesbiană. Cartea prezintă în mod viu viața aspră a afro-americanilor din mediul rural, sărac – în special a femeilor – din drepturile pre-civile de Sud și a fost criticată pentru modul în care a zugrăvit partea negativă a bărbaților afro-americani. Acesta s-a clasat pe locul 17  în topul listei American Library Association situându-se de-a lungul anilor pe lista celor 100 de cărți cele mai provocatoare datorită sexului, violenței și limbajului puternic.

În Georgia, în anii 1930, Celie, în vârstă de 14 ani, o fată afro-americană fără educație, este abuzată sexual de către tatăl ei în urma căruia dă naștere la doi copii. În disperare, începe să scrie scrisori către Dumnezeu. În cele din urmă, tatăl ei o căsătorește cu un bărbat la care Celie se referă doar cu apelativul „domn”, care dorea cu adevărat să se căsătorească cu cea mai frumoasă soră a lui Celie, Nettie. După ce Nettie scapă din casa tatălui ei și fuge la Celie, domnul încearcă să o abuzeze, iar Nettie fuge și se presupune că este moartă. Amanta domnului, Scumpi Avery, o frumoasă cântăreață de blues, vine să stea la casa lor, iar Celie se simte atrasă sexual de ea. În curând, Celie și Scumpi descoperă o ascunzătoare în care se află scrisori trimise de Nettie – pe care domnul le-a păstrat ascunse ani de zile – în care descrie viața printre misionarii din Africa. Povestea este redată în scrisori alternante de la Celie și Nettie, care arată evoluția fiecărei surori și călătoria Celiei pentru a se descoperi pe sine și calea spre fericire și independență.

Culoarea purpurie oferă o imagine clară a circumstanțelor dure și a posibilităților limitate ale femeilor afro-americane sărace și needucate din Sud, înainte de mișcarea drepturilor civile. Descrie, de asemenea, călătoria inspirată a unei femei de la abuz la independență și redescoperire. Atunci când a apărut, în 1982, cartea a devenit un bestseller, și a continuat să se vândă bine de atunci fiind recomandată printre lecturile din școli, atrăgând numeroase critici și fiind cenzurată pentru  conținutul matur, inclusiv sexul, violența și limbajul puternic.

Dacă recomandați copiilor voștri acest roman este bine să vorbiți și despre …
modul în care rolurile de gen și oportunitățile pentru oamenii de culoare s-au schimbat din anii de când se petrece acțiunea romanul (1910-1940). Cât de diferite sunt lucrurile astăzi?

de ce ar putea fi Celie mai atrasă de o relație romantică și sexuală cu o femeie decât de un bărbat?

cum apar personajele albe, precum domnișoara Millie, condescendente prin presupusa bunătate față de afro-americanii?

106043416_1499592623547650_1571139280552458998_n

O experiență interesantă pe care ar fi bine să n-o ratați, mai ales că la nivel mondial acum au loc așa manifestări de amploare, subiectul fiind tocmai cel descris în carte. Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d