machetedidactice.com

Panorama zilei

Fălticeni, 31 mai 2020
Pandemie: infectați 19257/ decedați 1262/ vindecați 13256

Un final de lună mai cu așa puține grade în termometre nu poate bucura pe nimeni. Meteorologii spun că afară sunt 12 grade care se simt ca 10, plouă iar vremea se va îndrepta pe final de săptămână.

Astăzi am finisat o machetă pentru aniversarea unui băiețel, am ieșit pentru a rezolva o problemă, m-am întâlnit cu o persoană bună de pus la rană, iar pe seară am urmărit dialogurile domnului Pânișoară cu invitații săi. A trecut o lună de zile de când domnul profesor organizează aceste dialoguri și sunt fericită că am putut să le urmăresc în timp util, având foarte multe de învățat, din postura de părinte în care mă aflu de 25 de ani.

Tema de astăzi:
Cum îi motivăm pe copii să citească? Ce strategii trebuie să aplice școala pentru a le forma elevilor „gustul” pentru lectură? Cum îmbinăm lecturile „clasice” cu contribuțiile autorilor contemporani? Cum rezistă lectura în fața asaltului ecranelor și tehnologiei? Despre toate acestea și multe altele în discuția noastră de duminică cu conf. dr. Vasile Molan.

Cum era de așteptat, comentariile au fost variate adevărul situându-se undeva la mijloc, dar faptul că pot asculta niște voci avizate înseamnă mult pentru mine. În unele cazuri constat că am procedat așa cum trebuia, în altele că mai am de lucrat, dar cred că disponibilitatea de a te informa permanent, de a fi la curent cu noutățile și modurile de abordare este cel mai important.
Nu am subestimat niciodată importanța dascălului în procesul educațional așa cum cred că trebuie să ai și puțin noroc pentru a-l găsi pe cel care ți se potrivește. Dascălii sunt și ei, de mai multe feluri, așa cum sunt și copiii cu părinții lor, însă de aici și până la situația în care am ajuns e mult de analizat. Pentru că nu o spun eu, ci statisticile care arată, ca și rezultatele elevilor, până unde a coborât nivelul educațional la noi în țară. Efortul pentru a-l readuce acolo unde a fost, dar și mai sus, trebuie să fie colectiv format din toate părțile implicate.
Nu a contestat nimeni existența dascălilor de excepție, așa cum nu poate nimeni trece cu vederea prezența unor persoane care pot fi orice, numai educatori, nu!
Revenind la dialogurile domnului Pânișoară, sper din suflet ca dialogurile să continue în acest format, așa putând viziona și eu.

Pe seară am văzut cum Capsula SpaceX a andocat la Stația Spațială Internațională.

Am urmărit o parte din acest proces pentru că nu-i puțin lucru ca într-o viață de om să vezi așa evenimente. În 1969, atunci când omul a ajuns pe Lună, aveam doar 1 an și nu-mi aduc aminte nimic. Am revăzut, mai apoi, această operațiune istorică și poate că voi mai avea posibilitatea de a fi martoră la încă un bis.

Mâine este Ziua Copilului. Pentru mine e cumva în fiecare zi.

Important este că suntem în formulă completă pentru că asta-i tot ce contează. Sănătate!

Lasă un răspuns

%d