machetedidactice.com

Atracția dintre mine și copii e ca un magnet. Ne-am aplecat asupra lor, a magneților, pentru a-i înțelege

După o perioadă extrem de lungă în care nu am putut să mă întâlnesc cu copiii – față în față că virtual a fost posibil de câteva ori – m-am prezentat la ora stabilită cu emoții mari. Nu că nu m-aș fi pregătit, dar e ca și cum aș da un spectacol și până nu intru pe scenă sunt încercată de multe senzații. De fiecare dată e la fel și nici acum nu am fost lipsită de ele.
Din mai multe subiecte pe care le aveam pe listă, am ales unul în care să pot face mai multe experimente, copiii putând observa cum anume se petrece, ce se petrece și care este cauza. Au venit și efectele mai apoi.
Magneții reprezintă un subiect pe cât de complicat pe atât de bogat și însăși bogăția aceasta îți dă posibilitatea să îmbraci subiectul așa cum odinioară nu era cu putință. Am mai scris despre cum a fost întâlnirea mea cu subiecte complicate, studiate odată de copiii din gimnaziu care se adresau celor mici de grădiniță ori școală primară. Și mi-a plăcut mult curiozitatea copilului, pentru că mai întâi la el am văzut și apoi, în cadrul atelierelor pe care le-am organizat, și la alții.
Noțiuni ca echinocțiu și solstițiu, erupția vulcanilor, straturile pământului și ale atmosferei totul s-a putut adapta pentru a putea fi înțelese și la vârste mici. Și ce activități ies!

Așadar, am ales pentru această revenire să ne jucăm cu magneții și să le deslușim tainele. Nu e prima oară când aduc în fața celor mici aceste noțiuni și fel de joacă. Însă am avut timpul necesar să-mi procur materiale care să dea întâlnirii o spectaculozitate aparte. Cel care a văzut cum stau lucrurile, pentru prima dată, a fost Luca. Magnet movers este un joc care vine să deslușească multe necunoscute.

Caracteristicile jocului așa cum ne sunt ele prezentate:

activeaza curiozitatea naturala a copiilor cu acest set minunat ce promoveaza activitatile de invatare STEM
seturile STEM se bazeaza pe programa scolara STEM (science, technology, engineering and mathematics) in care copiii invata la o singura materie stiinta, tehnologie, inginerie si matematica
aceasta paradigma se bazeaza pe experimente cu elemente din viata de zi cu zi care sa ii ajute pe cei mici sa inteleaga cu usurinta diferite fenomene si concepte
descopera magnetismul punand in practica fel de fel de experimente haioase
setul contribuie la dezvoltarea gandirii critice, a capacitatii de observare si a intelegerii relatiei cauza-efect
ghidul inclus propune 10 activitati antrenante
Include:

bagheta magnetica
pilon
2 inele magnetice
magnet in forma de bara
2 bilute magnetice
magnet in forma de potcoava
snur
30 jetoane colorate
ghid de activitati in limba engleza

După ce ne-am dumirit ce și cum, am știut cum anume să îmbin informația cu experimentul și care să fie ordinea în care o prezint copiilor. Pentru asta am printat niște fișe de la twinkl, fișe de un real ajutor. Acum le puteți avea și voi, dacă doriți, pentru că accesul la ele este gratuit.

Magneți și materiale – Fișă de investigație 

Forțe și magneți PowerPoint

Experimentul cu agrafele de birou pe care le-am pus în paharul cu apă a avut mare succes, copiii jucând și un joc în care au văzut ce îndemânare au pentru a scoate un număr cât mai mare de piese.

Pentru că a fost o fetiță care avea 6 ani și nu știa să scrie, am pregătit imagini pe care le-a decupat și lipit conform cerinței: magnetic/nonmagnetic

Un alt joc la care am apelat este Geomag-ul, din care am achiziționat de-a lungul timpului mai multe cutii cu număr diferit de piese, pentru a se putea face construcții mai ample. Piesele sunt din metal, trainice și iată că având grijă de ele au rezistat mulți ani în perfectă stare. Ne-am jucat cu ele de nenumărate ori și am făcut activități de care și acum ne aducem aminte.

Deasemenea, am laminat niște foi pe care am printat labirinturi pe care copiii au putut duce mașina/racheta/ursulețul la locul indicat.

Fișele labirint au fost de mai multe feluri, pentru fetițe și băieți.

   

O altă secvență gustată de cei mici a fost aceea cu jocul cu litere magnetice, atunci când i-am provocat să alcătuiască cât mai multe cuvinte cu o anumită silabă. Nu a lipsit „mag”, dar și „cra”, „ba” ori „for”.

Finalul a aparținut unui rebus, model pe care l-am luat dintr-o carte apărută la Teora – Primele cuvinte.

   

Am aceste cărticele de când era Răzvan mic iar pentru azi am ales să printez pe A3 rebusul de mai jos.

Numerele înscrise în careurile de cuvinte indică obiectele din fiecare ilustrație. Găsește denumirea obiectelor și scrie fiecare cuvânt în căsuțele corespunzătoare din careul numerotat. Iată un indiciu: scrie mai întâi cuvintele pe care le știi deja. Literele din componența lor te vor ajuta să le descoperi și pe cele necunoscute. Distracție plăcută!

Au trecut aproape trei ore ca prin farmec, copiii fiind absorbiți de atâta culoare și curiozitate. Mulțumesc frumos, Nicoleta, pentru ideea pe care ai avut-o, pentru dorința și accesibilitatea dovedită! Și pentru că ești o gazdă perfectă!

Lasă un răspuns

%d