Fălticeni, 24 mai 2020
Pandemie: infectați 17712/ decedați 1159/ vindecați 11399
Toată ziua a fost întuneric, o atmosferă anostă, lipsită de vibrație și culoare. Un cer plumburiu, ploaie sâcâitoare și o lehamite greu de descris în cuvinte.
Am încercat în fel și chip să mă extrag din atmosfera asta căutând activități ale căror subiecte să mă introducă în lumi mai bune. Așa am descoperit, mai spre seară e drept, dialogurile pedagogice ale domnului Pânișoară, a cărui invitație suna așa:
Continuăm dialogurile pedagogice! Utilizarea tehnologiei (în exces sau nu!) își pune amprenta asupra comportamentelor copiilor? Poate să fie vorba și de transformări la nivelul creierului? Cum putem crește motivația elevilor pentru învățare? Ce teorii ale învățării pot să fie folosite de către profesori? Căutăm răspunsuri la astfel de întrebări și multe altele împreună cu profesor dr. emerit Ioan Neacșu. Vă așteptăm!
Pandemia asta mi-a adus în față aceste întâlniri, la care de altfel nu aveam cum accede iar eu sunt la stadiul de burete, ascultând și luând notițe la ceea ce spun specialiștii din domeniu. Sunt fericită să văd că există astfel de mentalități, că sunt dascăli interesați a investi în ei în adevăratul sens al cuvântului, nu mergând la conferințe de la care să plece acasă la prima pauză, după ce au intrat în posesia diplomelor necesare. E trist să vezi că banii și timpul consumat nu aduce nici un beneficiu și că totul se face doar pentru a avea un dosar bine pus la punct în vederea adunării de credite pentru un salar mai bun. E adevărat, aceste conferințe sunt cronofage, dar dacă ești atent beneficiile pe termen lung sunt incomensurabile.
Acum pot privi cu ochi diferiți la dascălii copiilor mei și pot înțelege unele episoade prin care am trecut și eu, școlar fiind.
Tagma profesorilor, una dealtfel extrem de renumită și stimată, a lăsat să se strecoare în interiorul ei mulți impostori care au scăzut nivelul la care se afla cândva educația din România. Acest lucru nu s-a petrecut doar în această breaslă ci în toate, accesul fiind posibil nu datorită competențelor ci hârtiilor obținute cu ajutorul banilor, nu a cunoștințelor. De aceea, în posturi cheie, se află oameni nepotriviți, needucați, incapabili să hotărască așa cum se cuvine pentru a progresa societatea.
Finalul zilei a fost dedicat mișcării, pentru că am tras de mine cât am putut pentru ca să adun câțiva pași pentru a-mi dezmorți corpul. Așa, cerul a căpătat alte culori în mintea mea, că tot a fost vorba, la un moment dat, în conferința ascultată că: creierul uman are nevoie de culoare. Puteți urmări, dacă doriți, aceste întâlniri ale profesorului Pânișoară pe pagina dumnealui de FB.
Cam atât pot spune despre ziua de astăzi. Urmează o nouă săptămână pe care sper s-o trec în bune condiții, cu mai mult optimism. Important este că suntem în formulă completă și asta-i tot ce contează. Sănătate!