machetedidactice.com

Coronavirusul analizat la Școala altfel

Atât de mult se vorbește de coronavirus că nici să vrei nu ai cum să ocolești subiectul. Și este bine că acest subiect a antrenat discuții despre deprinderi la care mulți dintre noi sunt repetenți, pentru că nu au învățat aceste noțiuni și activități atunci când ar fi trebuit.
Știrile din lumea largă nu-s prea bune: lume multă infectată, școli închise, manifestări amânate, o paralizie în multe domenii de la turism la transporturi. Încercăm să ne adaptăm acestei situații făcând ceea ce ne este la îndemână, adică să păstrăm o igienă cât mai riguroasă. Acesta a fost motivul întâlnirii cu niște școlărei că tot erau în Școala altfel, atunci când totul este abordat într-un mod mai atractiv.
Mă bucur grozav că am avut această ocazie, iar pentru asta trebuie să mulțumesc doamnei Maria Zarojanu, o persoană specială pe care mă bucur că am descoperit-o. Copiii noștri sunt colegi și modul în care cunoscut-o la ședințele clasei, acolo unde ne-am întâlnit, este diferit de cum este ea în clasa pe care o păstorește și de care are grijă. Este vorba de o clasă combinată, unde învață copii de Clasă Pregătitoare și copii de clasa a III-a. Pe lângă ei au mai fost invitați și copii de la sala alăturată, ei fiind în clasa a II-a.
Am pregătit o activitate interactivă în care personajul principal a fost virusul. Pe el l-am analizat și am încercat să identificăm metodele prin care să-l anihilăm după putințele noastre.

Și am luat-o cătinel, începând cu o prezentare din seria Corpul omenesc, acolo unde am adus în atenția copiilor virușii, bacteriile și santinelele corpului. Ochii copiilor erau mari și urechile ciulite.

 

Am adus apoi în atenția lor spălatul pe mâini, dând numeroase exemple din viața lor de zi cu zi. Atunci când trăiești în mediu rural, viața se desfășoară diferit.

– Vă spălați pe mâini de fiecare dată când mergeți la toaletă?
– Daaa!
– Aveți dintre voi toaleta în curte?
– Daaa!
– Și vă spălați când ieșiți de acolo?
– …

Mulți dintre copiii din mediu rural au toaleta în curte iar în casă nu au apă curentă. E greu de crezut că au aceste deprinderi împământenite, atâta vreme cât mulți dintre cei care stau la bloc nu le au. Dar la teorie stăm foarte bine.

– Vă spălați pe dinți zilnic?
– Daaa!
– Dimineața și seara?
– Daaa!
– Cât de des schimbați periuța?
– …

Însă am auzit multe remarci legate de discuții avute cu doamna care le-a spus cum să se spele corect, cum să tușească fără a molipsi apoi pe cei din jur, cum să folosească gelul dezinfectant și multe altele. Chiar unii dintre ei aveau gel dezinfectant la ei.

Nu am dorit a trece mai departe până nu am reamintit și repetat apoi, toate fazele unui spălat corect, exemplificând și numărând până la douăzeci curățatul mâinilor.
De ajutor au fost fișele de la twinkl, cele care sunt foarte atrăgătoare și clare.

 

I-am invitat, pe rând, pe cei care știu să citească, pentru a explica fiecare fază în parte. Interesant și captivant pentru cei mici.

Apoi am făcut experimentul cu împrăștiatul virusurilor, folosind gel dezinfectant și sclipici. Am „infectat” toată clasa și pe noi de nu ne-am văzut. Luceam ca Farul din Alexandria!

A urmat experimentul cu pâinea. Pentru asta am împărțit copiii în șase grupe, fiecare dintre ele trebuind a respecta cerințele. A fost nevoie de pâine feliată și de pungi zip. Fiecare și-a scris numele pe punga primită și a pus apoi felia înăuntru, nu înainte de a face cu ea ce se cerea. De exemplu, grupa 6 a trebuit să bage mâna în nas, să se șteargă de pâine. Grupa 3 să pună felia pe jos pe parchet și pe covor, iar alta să o mânuiască după ce s-au spălat și dezinfectat.

   

   

După ce toată lumea  a efectuat cerința, doamna a pus pungile pe panou pentru a putea fi analizate în zilele următoare.

Am lăsat copiilor o fișă pe care s-o rezolve ei, una în care se cerea să decupeze niște secvențe pentru a pune în ordine fazele spălatului pe mâini.

Am luat o pâine în plus pentru că știu din experiențele trecute că pâine proaspătă atrage copiii prin mirosul ei irezistibil, iar doamna avea un borcan cu gem de caise și unul cu magiun, cei mici având parte de un dulce mult dorit.

Abia aștept să revin! Mulțumesc pentru clipele speciale petrecute alături de voi!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Coronavirusul analizat la Școala altfel”

%d