machetedidactice.com

Povestea educatoarei, „Prima zi de grădință a Anei”

Am primit cu mare interes o provocare de a realiza câteva machete pe marginea unei povești, una care nu este a unui autor cunoscut. La prima vedere pare ceva foarte simplu și lesne de realizat, numai că dacă stai puțin și te gândești, vezi că lucrurile nu stau chiar așa. Nu puțini sunt cei care cred că e ușor tare să faci o poveste și că în câteva minute ai dat-o gata. Poate și acesta este unul dintre motivele pentru care pe piața noastră au apărut atât de multe cărți care se doresc a fi pentru copii, dar care au o calitate mai mult decât îndoielnică. Sunt nenumărate voci avizate care tot trag semnale de alarmă și fac nenumărate avertizări pe marginea acestui subiect. Iar argumentele lor sunt pertinente și foarte în detaliu.

Rolul meu în aceste colaborări este de a veni în întâmpinarea dascălului pentru a face activitatea cât mai atractivă și de a atrage copiii în ea prin aceste materiale care pot fi manevrate de cei mici. Atunci când personajele ies din poveste și pot fi palpabile, sunt altfel privite de ascultători.

Povestea pe care a trebuit s-o ilustrez a fost despre prima zi de grădiniță a unei fetițe. Eu i-am spus Ana, că așa mi-a venit.  Ideea era că această copilă este anunțată de mama ei că trebuie să meargă la grădiniță, acolo unde merg foarte mulți copii și că îi va plăcea foarte mult.

Mama i-a mai povestit despre doamnele educatoare și ce frumos se poartă ele cu copiii, învățându-i tot felul de lucruri, folosind jocuri și jucării. Deasemenea, mama nu a uitat să pomenească despre colegii pe care-i va avea Ana și ce frumos este să te joci și înveți alături de alți copii de vârsta ta.

Citind această poveste mi-am adus aminte de perioada în care Luca mergea la grădiniță, ce anume a însemnat ea pentru noi și ce mult ne-a ajutat o poveste, „Șorichiț nu vlea la glădiniță”, pe care am citit-o de nenumărate ori.

Șorichiț nu vrea la „glădiniță”

 

Din experiența pe care o am, știu că cei mici vor fi încântați să manevreze machetele și să le aducă în poveste atunci când este cazul. Se pot face diferite jocuri de rol, folosi atât la activități pentru dezvoltarea limbajului cât și la cele matematice. Un pic de inspirație îți trebuie.

Mulțumesc de provocare tizei mele căreia îi doresc spor la jucat!

Lasă un răspuns

%d