machetedidactice.com

La Paris…

Prima amintire pe care o am  despre această destinație este din 1976, atunci când tatăl meu a fost plecat într-o delegație. La revenirea în țară bucuria noastră, a copiilor, a fost fără margini prin prisma cadourilor de vis pe care le-am primit însă îmi aduc aminte de tristețea pe care a afișa tata fără a dori acest lucru.
Pe măsură ce timpul a trecut, sentimentele s-au mai așezat și am aflat multe informații interesante, ajutați fiind și de fotografiile alb negru ce au apucat a fi developate pentru că la acea perioadă fotografia nu putea fi văzut, prelucrată, printată instant. Nici nu credeam că von ajunge așa de repede la ceea ce înseamnă astăzi arta fotografică.

Mi-au revenit în minte aceste amintiri pentru că am avut bucuria de a meșteri câteva machete. Una dintre ele a fost aceea a Turnului Eiffel.

Și așa am căutat să mai aflu informații noi ori să-mi reîmprospătez ceea ce știam. Interesante sunt, mereu zic eu, curiozitățile la care mulți ciulesc urechile. Am adăugat și eu aici câteva dintre cele găsite în mediul virtual, din diferite surse.
Unul din „mijloacele de transport” folosit de către polițiștii francezi sunt rolele.

În Franța prețurile sunt mai mari decât în Germania.
În Franța nu este primit să dăruiești flori artiștilor de teatru sau operă.
Imnul Franței — La Marseillaise — a fost un timp și imnul Rusiei după revoluția din 1917.
Unii câini pot primi indemnizații de la statul francez.
Francezii consideră întârzierile un lucru normal. Să întârzii cu 15 minute — lucru admisibil de ei.
Automobilele Bugatti au început să fie produse în Franța de către italianul Ettore Bugatti. La moment brandul aparține companiei germane Volkswagen.
Limba franceză este practic lipsită de cuvinte obscene.
Parisul este cel mai fotografiat oraș din lume.
În fiecare oraș francez poți găsi strada ce-i poartă numele lui Victor Hugo.
Franța produce peste 400 de feluri de cașcaval.
Numărul de săruturi pe obraz variază de la o regiune la alta.
Franța deține a treia cea mai mare rezervă de arme nucleare din lume.
Statuia Libertății a fost dăruită pe 28 octombrie 1886 de către francezi Statelor Unite ale Americii cu ocazia zilei independenței.
Cel mai mare număr de opere ale lui Leonardo da Vinci se află în Muzeul Luvru.
Bulevardul Champs-Élysées e considerat a fi cea mai frumoasă stradă din Franța.
(sursa: xnn.ro)

Un alt material pe care l-am meșterit a fost acela în care a trebuit să reprezint Franța, după regiunile care o compun, totul fiind ca un puzzle.

Fiecare piesă decupată are pe spate un scai (velcro) care se atașează pe panoul care este acoperit cu folie autocolantă. Trebui avută grijă atunci când se manevrează pentru că scaiul fiind nou și de bună calitate se desprinde mai greu, însă, cu atenție, se poate lucra frumos și cu folos alături de copii. Nu este indicat a le manevra cu brutalitate, asta este clar. Am optat pentru a face acest postament pentru a arăta mai frumos și a fi vizibil pentru mai mulți elevi din clasă. Dacă ar fi stat pe o masă, era greu de urmărit și interacționat.

Mulțumesc frumos doamnei Marcela, pentru încredere și colaborare!

Lasă un răspuns

%d