machetedidactice.com

Short stories de la Editura Litera

Pentru cineva care dorește să vorbească mai bine în limba engleză, de un real ajutor este acest pachet Short Stories de la editura LITERA care contine 10 cărți, mici capodopere ale literaturii anglo-americane, în ediție bilingva româno-engleză. Aceste povestiri captivante cu ajutorul cărora poti să-ți exersezi și să-ți sporești cunostințele de limba engleză, descoperind în același timp, în versiune integrală, creații nemuritoare ale unor mari scriitori – clasici și contemporani. Cărțile sunt concepute de așa natură pentru a se putea nota pe ele cuvinte ori note, spațiul fiind foarte generos.


Pachetul cuprinde:

• Chipul. Face – Alice Munro (95 pagini)
Narațiunile lui Alice Munro sunt scrise într-un stil simplu, concis, natura umana e plină de cruzime, de iraționalitate, de aversiuni secrete, autoarea oferindu-le cititorilor, cu fiecare povestire, o adevarată felie de viață. Alice Munro (n. 1931) este o scriitoare canadiană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Există o voce încrezătoare și un set intrigant de tensiuni – între narator și tatăl său, naratorul și mama sa, naratorul și familia vecină și chiar între narator și propria sa față.
Povestea este retrospectivă, deși nu știm exact când s-a petrecut, iar retrospecția este tratată frumos (și instructiv) cu fragmente de tensiune prezentă care întorc ocazional cititorul în cadrul actual al minții naratorului, în timp ce majoritatea poveștii este povestită în trecut, deoarece evenimentele amintite au avut loc când era copil și, mai târziu, student. S-a născut cu un semn pe față, o pată albăstruie precum un strugure, care îi acoperea jumătate din față. Semnul dezvăluie, dar probabil că nu a cauzat neputința tatălui său. În orice caz, există prea puțin contact suplimentar între tată și fiu, chiar dacă tatăl rămâne în casă. Cu toate acestea, există o legătură cu mama sa, iar cititorul ar putea suspecta că legătura nenaturală ar fi centrală în poveste, dar de fapt naratorul are o existență mai mult sau mai puțin naturală. Stă singur, în mare parte, din cauza semnului de pe față, dar altfel este normal. Se vorbește mult despre Nancy, fata vecină (fiica unei femei groaznice, care ar fi fost amanta tatălui), care a fost cea mai bună prietenă și colega de joc constantă, până în ziua în care și-a vopsit fața cu vopsea roșie, îngrozind băiatul, cu o idee despre cum trebuie să-l vadă lumea. Incidentul ar fi putut fi redus de părinți, dar ei nu fac decât să înrăutățească, așa că rămâne în mintea băiatului și, după cum arată evenimentele ulterioare, fetei.

Există detalii multe despre trecutul poveștii, dar există și acțiuni în prezent. Naratorul, în timp ce grădinărește, este înțepat pe pleoapă de o viespe. Reușește să se ducă la spital, dar este ținut peste noapte, deoarece ochii îi sunt bandajați (pentru a preveni încordarea) și în timp ce este în pat este vizitat de cineva care se oferă să-i citească. Se întâmplă aevea sau este o închipuire? De fapt, se pare că el are un vis în care este capabil să recite volume de poezie – așa cum făcea când era actor de radio și poate că ar putea să o facă, dar mi s-a părut fantezie. Întâmplător, descoperă în cărțile tatălui său o copie scrisă de mână a poemului din care au provenit rândurile.
O poveste despre răni vechi, atât fizice cât și psihologice, care nu se pot vindeca. Și despre asta este povestea.

• Crimele din Rue Morgue. The Murders in the Rue Morgue – Edgar Allan Poe (95 pagini)
Edgar Allan Poe (1809-1849) a fost un prozator, poet și critic literar, reprezentant al curentului romantic din literatura americană. Poe a fost unul dintre primii autori americani de proză scurtă și este considerat inventatorul literaturii polițiste. A contribuit, de asemenea, la cristalizarea genului științifico-fantastic.

• Fantoma din Canterville. The Canterville Ghost – Oscar Wilde (95 pagini)
Oscar Wilde (1854–1900) a fost un prozator, poet și dramaturg de origine irlandeză. A fost arestat și condamnat la doi ani de închisoare pentru ultraj la moralitatea publică, răstimp în care a scris confesiunea „De Profundis”.

• Grația divină. Grace – James Joyce (95 pagini)
James Joyce (1882-1941), prozator și poet irlandez, este considerat unul dintre cei mai influenți scriitori ai modernismului. Cu un pronunțat caracter autobiografic, proza lui Joyce revine obsesiv asupra lumii irlandeze, mai ales a Dublinului, orașul său natal.

• Bancnota de un milion de lire. The 1.000.000 Bank-Note – Mark Twain (95 pagini)
MARK TWAIN (1835-1910), pe numele său adevărat Samuel Langhorne Clemens, a fost un prozator american, cunoscut mai ales pentru romanele sale „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Aventurile lui Huckleberry Finn”, „Prinț și cerșetor”, „Un yankeu la curtea regelui Arthur”, dar și pentru cărțile de călătorie „Ageamiii în străinătate”, „Viața pe Mississippi” și pentru schițele și povestirile umoristice adunate în mai multe volume, printre care „Broasca săltăreață din ținutul Calaveras” și „Bancnota de un milion de lire”.

• Ofiterul prusac. The Prussian Officer – D.H. Lawrence (95 pagini)
David Herbert Richards Lawrence (1885–1930) a fost un romancier, poet, dramaturg, eseist, critic literar și pictor englez. Opera sa, publicată sub numele D.H. Lawrence și puternic influențată de psihanaliza freudiană, exprimă efectul industrializării asupra ființei umane, conflictul dintre instinct și intelect, revolta împotriva supraevaluării spiritualului și reprimării senzualitații naturale, ca manifestări puritane. Romanele sale precum și povestirile pledează pentru întoarcerea la natură și reintegrarea erosului, întrevăzut ca o forță sacră a vieții, printre valorile esențiale ale umanității.

• Aventurile lui Sherlock Holmes: Liga roscatilor. The Adventures of Sherlock Holmes: The Red-Headed League – Arthur Conan Doyle (95 pagini)
Sir Arthur Conan Doyle (1859–1930), scriitor și medic scoțian, este creatorul celebrului personaj Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane și povestiri polițiste. Conan Doyle este și autorul a numeroase povestiri științifico-fantastice, romane istorice și piese de teatru.

• Batranul Sef Mshlanga. Vrajile nu-s de vanzare. The Old Chief Mshlanga. No Witchcraft for Sale – Doris Lessing (95 pagini)
DORIS LESSING (1919-2013) a fost o scriitoare britanică, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură. A scris romane, poezie, teatru, biografii și proză scurtă. De-a lungul îndelungatei sale cariere a primit numeroase premii și distincții, între care Premiul Somerset Maugham, Prix Medicis etranger sau Premiul Grinzane Cavour. Profund autobiografica, proza lui Doris Lessing se inspiră din experiența africana a autoarei din anii copilăriei și ai tinereții și din angajamentele ei sociale sau politice. Stilul realist și totodată liric i-a permis scriitoarei să abordeze teme precum conflictele dintre culturi, dezrădăcinarea, nedreptățile rasiale și etnice și contradicția dintre conștiința individuală și binele comun.

• Bartleby, copistul. Bartleby, the Scrivener – Herman Melville (95 pagini)
HERMAN MELVILLE (1819-1891) a fost un prozator și poet american, autor al unor romane de aventuri captivante și creator de tipuri umane deosebit de puternice. A fost de asemenea un maestru al povestirii. Opera sa, care evocă relațiile dure dintre oamenii mării sau aspirația eroului romantic către un ideal inaccesibil, îl situează pe Melville printre scriitorii reprezentativi de limbă engleză ai secolului al XIX-lea.

• Întoarcerea la Babilon. Babylon Revisited – F. Scott Fitzgerald (95 pagini)
F. SCOTT FITZGERALD (1896-1940) a fost un romancier și autor de proză scurtă american, a cărui opera este emblematica pentru „epoca jazzului”. Este considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului XX, un membru al „generației pierdute” a anilor ’20. Fitzgerald a scris, de asemenea, numeroase povestiri, dintre care multe au ca teme tinerețea și speranța sau bătrânețea și deznădejdea. (sursa: libris.ro)

Nu ezitați să aduce în fața copiilor ori adolescenților cărți de asemenea valoare. Traducerile sunt de cea mai bună calitate.
Spor la citit și vacanță frumoasă!

Lasă un răspuns

%d