machetedidactice.com

Discheta verbelor și Verbusoleta

Zilele trecute am avut bucuria să primesc un colet pe care-l așteptam, asta pentru că știam de sosirea lui în urma unei convorbiri telefonice pe care am avut-o cu un domn foarte drăguț.

De cum a ajuns coletul cel care l-a desfăcut a fost Luca, curios, nevoie mare, să vadă ce anume se ascunde în cutiuța frumos ambalată.

În cele câteva minute pe care le-am înregistrat se poate vedea elanul și interesul școlarului, dar după aceea toate dischetele au fost cercetate în amănunt pentru că au ceva care te îndeamnă să faci asta.

Așa cum spune și producătorul, dischetele sunt semi-jucării, au discuri rotitoare, cu ferestre – în care pot fi citite informațiile căutate și sunt pline de culoare. Dincolo de acest aspect de jucărie, dischetele și verbusoletele sunt lucrări serioase, cu multă informație utilă și sistematizată eficient.

Ai posibilitatea, prin prezența dischetelor în aceste limbi, să te descurci pe tot mapamondul, destinațiile pe care le alegi pentru a le vizita oferindu-ți posibilitatea să exersezi ceea ce ai învățat acasă în confortul căminului propriu.

În ceea ce privește limba engleză, există și o dischetă mare cu conjugarea verbelor neregulate. Aceste 120 de verbe neregulate au fost selectate după criteriul frecvenței de utilizare în limba engleză britanică. Verbele auxiliare (to be, to have, to do) sunt sistematizate explicit pe discul rotitor, iar verbele modale au caseta lor specială, pe verso, unde sunt prezentate sintetic.
O categorie aparte de verbe neregulate, care au forme identice pentru Infinitive, Past tense și Past participle, se află pe disc.
O selecție de verbe neregulate compuse sau derivate este prezentată pe verso. Tot aici se regăsesc verbe frecvent utilizate ca become, forget sau understand.

 

Codurile de culoare sunt importante. Verbele scrise cu fond albastru au și forme regulate, utilizate paralel (d.ex. dream – dreamt, dreamt sau dreamed, dreamed).
Verbele prezentate pe un fond de culoare au corespondente verbe regulate – grupate pe verso (d.ex. lie, lain, lain – a zăcea și lie, lied, lied – a minți sau find, found, found – a găsi și Found, founded, founded – a fonda)

Nu este de omis prezența dischetei în limba română, cea care dă bătăi de cap atât de multor vorbitori din țara noastră. Cred că ar fi nimerită a se afla în orice trusă a unui școlar, așa cum sunt prezente rigla și compasul. Dimensiunea ei o lasă să se „ascundă” fără probleme într-un penar.

Toate aceste materialele atât de utile le puteți găsi pe web-site-ul  www.verbavolant.ro

Mulțumesc frumos pentru aceste materiale atât de utile în procesul de educare a școlarilor. Orice material bine făcut și folosit așa cum se cuvine, reprezintă un real ajutor în demersul tuturor celor implicați în complicatul, dar provocatorul act educațional, fie ei părinți ori dascăli!

Lasă un răspuns

%d