machetedidactice.com

„Biblioburro”, o poveste ce trebuie cunoscută de toată lumea

Despre Biblioburro am aflat acum mai multă vreme, atunci când o domnișoară dragă mie, care s-a mutat pe continentul sud-american, a scris un articol în care am făcut cunoștință cu Luis și măgărușii lui și despre acțiunile pe care le fac cei care ca și el deschid orizonturi noi copiilor cu ajutorul cărților pe care le oferă spre a fi citite.
Un demers care merită a fi cunoscut de cât mai mulți pentru a vedea cum unele gesturi pot face o mare diferență în evoluția și dezvoltarea unor copii.

Biblioburro este o bibliotecă călătoare care distribuie cărți ce sunt transportate pe spatele a doi măgari, Alfa și Beto. Programul a fost creat în La Gloria, Columbia, de Luis Soriano. Biblioburro funcționează în municipiile centrale ale Departamentului Magdalena, pe țărmul Caraibelor din Columbia.


(sursă foto: wikipedia)

Soriano a devenit fascinat de lectură de copil și a obținut o diplomă universitară în literatura spaniolă după ce a studiat cu un profesor care își vizita satul de două ori pe lună. De profesie profesor de școală primară, Soriano și-a dezvoltat ideea după ce a înțeles ce putere are cititul asupra elevilor săi, majoritatea ducând o viață plină de conflicte de la o vârstă fragedă. Începând de la sfârșitul anilor 90, Soriano a călătorit în comunitățile din Țările de Jos din Columbia, cu o bibliotecă portabilă, care a avut la început 70 de cărți.

Poveștile de aventuri pentru copii au rămas unele dintre cele mai populare cărți distribuite de Biblioburros. Pe lângă enciclopedii, romane și texte medicale, alte articole distribuite de Biblioburro includ fabule, Dicționarul limbii spaniole a Academiei Regale Spaniole (Dicționario de la lengua española de la Real Academia Española) și un numărul de cărți cu imagini ale călătoriei Time-Life. Cărțile pierdute din colecție includ un manual de educație sexuală și o copie a romanului Laura A Esquivel din 1989 Like Water for Chocolate, ambele nefiind returnate de către cititori. O copie a romanului Brida din 1990, al lui Paulo Coelho, a fost furată de bandiți, care l-au legat pe Soriano după ce a încercat să-l jefuiască și au descoperit că nu are bani.

Realizatorul columbian Carlos Rendón Zipagauta a realizat un film documentar care spune povestea lui Soriano și Biblioburros.

În iunie 2012, Soriano avea un picior amputat în urma unui accident care l-a implicat pe unul dintre măgarii săi, dar din ianuarie 2013 a continuat să se implice activ în munca sa, atât de iubită.

Am luat și eu cartea primită de la cartemma, – mulțumesc din suflet! – și am plecat la niște copilași de clasa a II-a pentru a le spune povestea. Precum Luis, am luat cu mine o „desagă” plină cu cărți, toate de la editura cartemma, pentru că aveam pregătită pentru ei o mare surpriză.
La ora stabilită de comun acord cu doamna Mihaela, doamna lor învățătoare, m-am prezentat în fața lor și am intrat într-o atmosferă de poveste.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost acela de a prezenta cartea, cum arată copertele și foile din interior, cine a scris-o și ilustrat-o, dar și cine a tradus-o și care este editura care a tipărit-o.
Povestea a urmat firesc, și am ales să scriu pe tablă cuvintele care sunt scrise în limba spaniolă și traduse în subsolul paginii.

Școlăreii au făcut cunoștință cu familia Annei și au aflat unde și cum locuiesc.

Am insistat pe faptul că Anna avea o singură carte pe care o tot citea, una primită în dar de la învățătoarea ei. Copila își aducea aminte cu drag de ea și-i părea foarte rău că nu mai venea la școală pentru că în vacanță, învățătoarea s-a mutat foarte departe iar în sat nu mai era nimeni care să-i învețe carte atât pe ea cât și pe copii de acolo.

   

Am insitat mult pe imagini care te duceau cu gândul la alte povești și am creat un dialog foarte frumos alături de ei, I-am întrebat și cum se numește cartea din care citesc acum, unii putând să răspundă, alții nu, dar important este că am descoperit, cu toții, că există copii care citesc și știu ce anume. 🙂

– A fost odată ca niciodată, începe bibliotecarul, citindu-le povestea unui elefant care se legăna pe o pânză de păianjen.

Și am cântat, cum se putea altfel?! Un moment extrem de gustat de cei mici, pentru că li s-au luminat fețele, zâmbetul fiind de la unul la altul tot mai larg.

   

Și am pomenit despre personaje îndrăgite din cărțile citite, despre modul în care poți trăi mai multe vieți odată cu eroii de poveste, despre aventuri aproape imposibile și întâlniri de neuitat. Copii captivați și foarte activi în a rosti numele personajului îndrăgit.

   

După ce am terminat povestea am invitat copiii să realizeze o felicitare pop-up, una cu această temă, evident.

Am găsit materialul pe internet și poate fi descărcat gratuit la adresa BiblioburroPopOutPicture.pdf

De îndată ce toate acestea au fost făcute, a urmat să dezvălui surpriza pe care o pregătisem copiilor: aceea de a le oferi spre lecturare cărți apărute la editura cartemma.

Le voi lăsa acolo o săptămână, timp în care doamna învățătoare va stabili cum anume se vor desfășura lucrurile. Evident, după ce am dezvăluit intenția mea, am vorbit despre cum trebuie să păstrăm cărțile pentru a nu le deteriora, așa putând fi accesibile mai multor copilași.

Biblioburro, o poveste despre oameni pasionați și despre puterea de a te dărui altora.

Lasă un răspuns

%d