machetedidactice.com

Când merele spun prea multe povești pentru a le asculta într-o zi

Am revenit la cei mai mici Voinicei pentru că mărul în povești e prea special pentru a nu afla tot ce se poate despre el. Ei bine, tot ce se poate la vârsta asta, pentru că la trei ani te lupți cu o grămadă de chestii.
Am căutat foarte, foarte mult o poveste mai specială, și în românește e cam complicat de găsit. Tradusă cartea în românește, nu neapărat scrisă de autori români cu toate că mi-ar fi plăcut mai mult așa. Și am găsit mai multe variante pe care le-aș fi achiziționat dacă nu ar fi durat atât de mult să ajungă aici și dacă n-ar fi fost o diferență atât de mare la prețul cărților. Pe un site în Marea Britanie am găsit cartea cu nici o liră, transportul fiind mai scump * 2.80 lire, iar aici, pe elefant am găsit aceeași carte cu 40 lei. Consider o mare nedreptate așa diferențe pentru că, cu tot cu taxe de transport și cu ce-o mai fi, de la 4 lei la 40 lei e cale luuungă. E adevărat că au fost site-uri pe care cartea costă 5 $, dar neavând acces la ea am găsit altă soluție. Așa că, pentru uzul personal și fără a o comercializa, am găsit tot pe internet o variantă pfd a cărții la care m-am oprit și am printat-o. E adevărat, mi-a luat ceva timp și tuș, dar bucuria de a o aduce în fața copiilor și mai ales bucuria mea a contat tot efortul. Este vorba despre Ten apples up on top! by Dr. Seuss

Este o carte minunată, pe marginea căreia se pot face foarte multe activități, dar acest lucru e mai greu de realizat atunci când în fața ta ai peste 20 de copii. Chiar și așa, am fost plăcut surprinsă de cunoștințele unora dintre ei, pentru că la nici trei ani împliniți au fost copii care au numărat până la zece cu mare ușurință.

Revenind la carte, e foarte frumos ilustrată, are tot soiul de momente hazlii, iar copiii sunt captivați de acțiune. Este vorba de trei prieteni, un cățel, un tigru și un leu care fac tot soiul de năzbâtii purtând pe cap niște mere. Încep de la 1 măr și ajung până la 10 mere.

      

La un moment dat, ajung într-o casă în care fac mare mizerie și sunt alungați de un urs care-i fugărește cu un mop.

Ce se petrece, veți afla din poveste.

Pentru a putea evidenția merele și a le număra mai ușor, am folosit un șorț pe care să le pot prinde.

Dacă aveți nevoie de ele le găsiți în fișierul de mai jos. Tot aici aveți mere de diferite mărimi pe care să le folosiți alături de copii.

Mere diferite mărimi

M-am gândit la mai multe alternative de a le clădi pe cap, dar nici una dintre ele nu era bună pentru a lucra cu așa de mulți copii. Acasă, când faci aceste jocuri cu unul ori doi copii, e mai ușor de manevrat materialele, dar la grupe mari de copii, toți vor să lucreze/apuce/mânuiască în același timp, ori așa ceva nu este posibil. Din nefericire.

Am printat și laminat zece mere. Pentru a le putea atașa de șorț am pus velcro, și pe măr, dar și pe șorț. Și am început numărătoarea pe măsură ce înaintam în poveste.

   

   

Când am ajuns la partea cu săritul coardei, evident că am făcut și acest lucru. Nu am avut o coardă, dar am improvizat cu un cordon de la telefon. Și am sărit și eu, dar și doamna Irina.

Au urmat toți copiii la sărit peste cordonul de telefon, moment în care s-a creat o mare chițăială. Credeți că s-a sărit doar o dată? Nu, de multe ori, multe, multe ori. 🙂

Alături de doamna Irina, am intercalat lectura cu momente de mișcare, știut fiind că un copil de trei ani nu poate sta mult timp concentrat pe o activitate. Dar cartea a fost, spun eu, special creată pentru a înlesni acest melanj de activități. Și așa am putut petrece clipe minunate în compania unor copii frumoși într-o zi ploioasă și rece de toamnă. Iar asta m-a încălzit. 😉

Lasă un răspuns

%d