machetedidactice.com

„O familie modernă” de Cheon Myeong-Kwan

O familie modernă este povestită de Kim In-ho, în vârstă de 48 de ani, un regizor de film ratat, cu un munte de datorii și o căsătorie eșuată:

Vândusem tot ce putea fi vândut. Primul lucru pe care l-am vândut a fost o mașină la mâna a doua, veche de zece ani. N-a trecut mult și am vândut televizorul, frigiderul, mașina de spălat și laptopul. În scurt timp am vândut tot, până și colecția de cărți și filme, astfel încât în cameră nu mai rămăsese decât o saltea veche. Dacă m-aș fi putut vinde pe mine, aș fi făcut-o bucuros, dar nu era nimeni care să vrea un bărbat chel, trecut de mult din prima tinerețe, în vârstă de 48 de ani. (pagina 5)

20190726_112057.jpg

Cum nu avea unde să se întoarcă, fiind dator la toți prietenii, apelează la singura soluție rămasă, aceea de a se muta înapoi în casa copilăriei, alături de mama sa.
Ajunge acasă și descoperă că acolo mama nu stă singură, fratele lui poreclit Barosul fiind acolo, un bărbat abia ieșit din pușcărie, la rândul lui ratat și el. În scurt timp lor li se alătură și sora mai mică, Mi-yeon, care revine în casa părintească alături de fiica sa adolescentă pe nume Min-gyeong, după ce dă divorț de cel de-al doilea soț.
Odată reunită această familie disfuncțională petrece o vară lungă și călduroasă. Sunt momente în care multe din secrete ies la iveală, copiii ajunși acum adulți fiind extrem de bulversați de ele.

Noi toți – eu, Mi-yeon, Barosul și chiar mama – eram niște foști condamnați, prinși din urmă de trecutul nostru și purtând stigmatul eșecului.
De ce nu era nimeni normal în casa aceea? Chiar era atât de greu ca familia noastră să ducă o viață normală? O legătură apropiată între frați, copii sănătoși și curați, grijă și considerație reciproce, membri blânzi și sinceri ai familiei, cine bogate, pline de iubire.
Eram curios să aflu ce anume fac oamenii normali ca să aibă parte de o astfel de fericire. Trăiau oare într-o piesă de teatru plină de ipocrizie? Să fi fost de fapt acea fericire doar o iluzie goală, posibilă doar în filme și cu neputință de obținut în viața reală. (pagina 108)

Romanul lui Cheon este populat de gangsteri, prostituate, doamne bătrâne plictisit și dornice de bârfă, adolescenți rebeli, un contrast binevenit față de obișnuitele povești literare.
Există, de asemenea, mult umor în „O familie modernă”, dar în timp ce se dezvoltă într-o poveste de familie ușoară,  Kim In-ho se întreabă ce a făcut pentru a ajunge în mijlocul unui astfel de pachet de învinși, începi să te întrebi și tu, la rându-ți dacă există ceva adevăr în poveste sau dacă este doar o modalitate distractivă de a te detașa din cotidian pentru câteva ore.

Soția mea fusese stewardesă. Cum stewardesele sunt înalte și stilate, era genul de femeie dorită de toți bărbații. La fel ca toate femeile frumoase, nu era nevoie să aibă un suflet bun.  Și nici nu avea.. Motivul pentru care se căsătorise cu mine fusese faptul că eram un regizor, absolvent al unei universități bune, ceea ce era considerat drept o slujbă atractivă. Nu îi luase mult timp pentru a-și da seama că nu era așa.

Într-un cuvânt, era o femeie asemănătoare mâncării din avion: nu te atrage prea tare, însă dacă nu mănânci și se pare o pierdere, așa că te hotărăști să o înghiți cu de-a sila, dar e complicat și nu e de ajuns, trebuie să fii atent cu ea, ca la origami, iar după ce ai terminat, nici nu-ți mai aduci aminte ce anume ai mâncat. După masă, după o cafea proastă, te simți de parcă ai fost fraierit și, chiar dacă ai primit tot ce era de primit, te simți gol și rămâi cu grămadă de cutii goale. Ea era o astfel de femeie. Pe fața ei stătea mereu scris: „Vă rugăm să vă puneți centura de siguranță” (pagina 142)

Cu toate acestea, Cheon este un scriitor mai bun decât atât și transformă inteligent povestea într-un vehicul pentru ca Kim In-ho să-și dea seama că, în ciuda educației sale universitare (și a unui singur film principal), eșecul familiei și ceilalți au fost lângă el, ajutându-l. După ce și-a dat seama de egoismul său, el caută mântuirea, iar atunci când se ivește oportunitatea, decide să-și pună familia pentru prima dată pe primul plan, indiferent cât de dureroasă decizie ar fi aceasta. De fapt, acest mesaj al familiei este dezvoltat în primul rând frumos (și inteligent) în a doua jumătate a cărții și chiar dacă nu aș spune exact că există un final fericit, lucrurile funcționează, într-un anume fel.

20190730_161212

Mulțumesc Editurii Univers pentru carte și vă invit și pe dumneavoastră să o achiziționați de pe site-ul lor.

Spor la citit!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “„O familie modernă” de Cheon Myeong-Kwan”

%d