machetedidactice.com

„Curând vei dormi și tu Cântec de noapte bună” de Haddy Njie și Lisa Aisato

Primăvara, vara doarme într-un boboc de floare, într-un ou de catifea,
Pe o pernă de păianjen, într-un cuib de comori de vară.

Scânteiază de picături de miere, de stropi de ploaie pe paie aurii.
De nisip pe plajă, de picături de rășină și fragi dulci.

Cam acestea sunt versurile despre primăvară din cartea apărută la Editura Univers, „Curând vei dormi și tu Cântec de noapte bună” de Haddy Njie și Lisa Aisato, care s-ar potrivi acum, în ciuda faptului că suntem în plină lună lui cuptor.

O carte care se prezintă în fața cititorului într-un mod deosebit. Format mare, coperte cartonate, foi cerate, ilustrații de vis. Atât sunt de frumoase că zăbovești mult peste ele, nedorind a pierde nici un detaliu.

După cum cred că ați anticipat, este o carte în care sunt descrise anotimpurile și prin cuvânt, dar mai ales prin culoare, ceea ce face ca tabloul să fie complet. Fiecare anotimp are propriul lui copil, care doarme acoperit cu o plapumă transformată vizual și descriind elementele specifice anotimpului. Primăvara, fetița este încălzită de o plapumă de păpădii, vara – de una de maci, toamna – de frunze arămii iar iarna de una de omăt greu.

La o privire mai atentă veți observa și un copac care însoțește copilul în trecerea lui prin an.

    

 

Contrastul dintre copiii adormiți și vunerabili și natura frumoasă, dar furtunoasă reprezintă imagini senzaționale care te îndeamnă la analiză.

Imaginea băiețelului care doarme în timpul ploii de toamnă într-un cadru în care se îmbină armonios tonuri de arămiu cu gri-albăstriu, reprezintă punctul culminant al cărții.

Tematic, ciclul naturii este legat de ciclul nostru de viață. Momentele zilei și schimbările naturii sunt condițiile de bază ale existenței care ne leagă pe toți împreună. Copiii cu culori diferite ale pielii și identitățile diferite ale anotimpurilor care apar în peisaje diferite subliniază comunitatea.

Mă gândesc, de asemenea, la ciclul de viață de la leagăn până la mormânt, iar iarna este ca o soție veche – aproape grotescă. Vara este o fată drăgălașă, iar primăvara este un fel de trol care ilustrează „viața noastră lipsită de griji”.

Această carte în care sunt descrise anotimpurile și anul este destinată preșcolarilor, grupa de vârstă în care este încadrată fiind 3 – 6 ani, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de ea la orice vârstă. Reprezintă un instrument bun de lucru, pentru că este scrisă în versuri, acestea având mare priză la cei mici. Nu este o carte pe care s-o abordați în grabă, necesitând o pregătire pentru a o aduce în fața copiilor. Dacă este citită în grabă, pe fugă, înainte de masa de prânz, îi veți știrbi din farmec și îi veți lua din aură. Și nu uitați, literatura pentru copii necesită o atenție sporită!


Deasemenea, cartea poate fi cântată, finalul ei oferindu-vă și un cântec, pus pe portativ, pe care-l puteți cânta și voi.

În ciuda faptului că am fost amețită de intensitatea culorilor și de bogăția detaliilor, de armonie în culorile sunetului aceasta este o carte ca un tablou vibrant și cu adevărat frumoasă pe care merită să o aveți în biblioteca voastră.

Lasă un răspuns

%d