machetedidactice.com

„Rebela” de Helen Walsh

Ca și în anul precedent, nu am estimat corect câte cărți să pun în rucsac, drept pentru care m-am trezit la un moment dat că proviziile s-au gătat, eu rămânând în pană de carți. Numai că, în biblioteca din paradis am găsit o carte care s-a cerut citită.

Numele ei este Rebela, scrisă de Helen Walsh și a reprezentat un tip de lectură cu care eu mă întâlnesc mai rar. Apărută la  Pandora M, care face parte din grupul editorial Litera, această carte nu este destinată cititorilor sub 18 ani. Sau, hai!, sub 16 ani dacă mă gândesc la cum sunt, se comportă ori gândesc adolescenții din zilele noastre.

Millie și Jamie sunt cei mai buni prieteni și parteneri de droguri și de băut. Jamie intenționează să se căsătorească cu Anne Marie, un model plictisitor, dar o cosmeticiană destul de bună. Povestea este alternativă și cititorul poate afla părerea spusă când de Millie când de Jamie deși este în mod clar o poveste în care Millie e personajul principal. Ea locuiește acasă cu tatăl, un profesor apreciat de la colegiul pe care-l frecventează și Millie, iubit și râvnit de multe dintre studentele lui. Fata ar trebui să lucreze la teza ei, în schimb, își petrece cea mai mare parte a timpului prin baruri și pe stradă, vânând tinere dornice de sex, multe dintre ele refuzând-o și numind-o perversă pentru că dorește partide de amor cu persoane de același sex.
Stilul brut funcționează cel mai bine în scenele sexuale: grafic, erotic, deranjant câteodată. Dar când Millie violează o tânără fată într-o sală de baie (tot timpul asigurându-și cititorul că „ea mă lasă să fac asta”), ea se transformă dintr-o tânără femeie disfuncțională într-un prădător sexual – o schimbare care nu este adevărată. La un moment dat, Millie descoperă că tatăl ei a avut o aventură cu sora mamei sale, asta explicând de ce mama ei a plecat cu ani în urmă – descoperirea fiind mult mai convingătoare decât scenele anterioare cu cocaină și sex.

Povestea oferă cititorului o privire rapidă și pătrunzătoare asupra străzilor din orașul Liverpool, care ar putea beneficia de mai multă profunzime și mai puțină murdărie. Totuși, energia și limbajul autoarei oferă o plimbare distractivă.
După lansarea sa, revista Vogue scria:

Dacă vrei sa afli cum e să fii femeie în Anglia de astăzi, citeste „Brass”*.

De atunci a stârnit valuri de șoc prin cercurile literare, un film promițător, absolut neînțeles, poetic și extrem de convingător, al lui Millie, un copil promițător de colegiu care plutește într-o lume înșelătoare a culturii stradale, adorări induse de droguri și hedonism sexual.

Brut, poetic, frenetic sexual și total viu, „Brass” este considerat a fi unul dintre cele mai surprinzătoare romane care a apărut în Marea Britanie de la „Trainspotting” semnat de Irvine Welsh.

*Brass este titlul original al cărții, care la noi a fost tradus Rebela.

Lasă un răspuns