machetedidactice.com

„Regele tuturor sălbăticiunilor” de Maurice Sendak

Am reușit, pe ultima sută de metri, înainte de a pleca Voiniceii din grădiniță, să le aduc în atenție cartea lui Maurice Sendak, Regele tuturor sălbăticiunilor. Bucuria a fost mai mare în momentul în care am aflat că nici unul din cei 24 de copii prezenți nu știa de ea și nu o avea acasă. Poate că asta să fie trambulina pentru ca minunata poveste să găsească drumul spre casele lor.

A fost cerută spre a fi citită de mai multe ori, și de fiecare dată ea a fost și „jucată”.

     

  

Nu știți cum au interpetat copiii reacția „sălbăticiunilor”. 🙂

După publicare, cartea a fost primită prost, deoarece mulți psihologi au crezut că poate fi traumatizantă pentru copiii mici. Un psihiatru renumit a spus că această carte i-ar face să se teamă de abandon și că ceea ce face Max reprezintă un comportament inacceptabil care pare a fi glorificat în poveste. De atunci, psihiatrul a dezvăluit că nu a citit niciodată cartea în ciuda faptului că a primit numeroase premii, inclusiv medalia Caldecott.
Dar se pare că cei mici o interpretează diferit față de adulții din jurul lor.
Mi-aduc foarte bine aminte momentul în care cartea a poposit la noi în casă, în urma mai multor discuții pe care le-am citit în mediul virtual, curiozitatea împingându-mă la a o achiziționa în condițiile în care copiii mei erau destul de mari pentru ea. Am urmărit cum a citit-o Luca, iar reacția lui a fost una de firesc și normalitate, neiritându-l nimic. Poate noi suntem cei care trecem prin niște filtre prea drastice fiecare cuvând din poveste.

La un moment dat i-am întrebat când se simt ei „sălbatici” și răspunsurile au demonstrat că au înțeles povestea ce tocmai o auziseră.
Când mă simt „sălbatic”:
– sar în pat
– alerg aiurea prin casă
– țip și mă trântesc pe joc
– mă joc de-a lupta cu colegii
– mă dau în leagăn foarte sus chiar dacă mama se sperie tare

Am făcut față sălbăticiunilor cu ajutorul unor dulciuri de care copiii sunt foarte încântați: fructe și ciocolată.

Am provocat Voiniceii la o întrecere de puzzle, cu imagini legate de poveste și, ca de fiecare dată, au fost foarte entuziasmați. Au trebuit puse în ordine după cifrele de pe margine, ajutându-se de imagine dacă întâmpinau greutăți.

   

   

   

Au fost doritori care au completat puzzle-urile pe tabla magnetică după ce competiția s-a încheiat.

Am găsit aceste materiale pe care le puteți descărca și voi, dacă doriți, ele fiind gratuite.

Where the Wild Things Are PreK Pack

De asemenea, copiii au completat barca lui Max cu vela potrivită, aici trebuind a asocia cifra cu numărul de elemente care o compun.

   

   

Am mai jucat jocul culorilor, la cererea lor, un joc ce s-a dovedit a avea mare priză la ei. Se poate adapta la orice temă.

Am petrecut clipe minunate pe care eu nu le voi uita niciodată. Voi încheiați o etapă a vieții voastre. Urmează școala cu provocările ei, mai mari și mai complexe.

Drum lin, Voinicei și Vacanță plăcută!

Lasă un răspuns

%d