machetedidactice.com

„Formidabilul Maurice și oastea rozătoarelor savante” de Terry Pratchett

Un șobolan vorbind luptă pentru viața sa împotriva unui terrier, în interiorul unui arene înconjurată de bărbați încântați, care șovăie se agită și fac mult zgomot. Un alt șobolan care cade din tavan legat de o coardă pentru a-l salva. Privindu-i cu uimire, oamenii de afară au doar timp să observe că salvatorul poartă o mică pălărie pe cap. El o ridică și strigă: „Bună seara!”

Aceasta este o scenă din cartea „Formidabilul Maurice și oastea rozătoarelor savante” de Terry Pratchett, care a câștigat medalia Carnegie, premiul cel mai important al literaturii pentru copii. „Maurice” este o pisică; șobolanii sunt beneficiari accidentali ai unei trasnformări magice; împreună cu un băiat cu față de tont, care cântă la fluier, călătoresc din oraș în oraș pentru a salva oamenii de șobolani.
Împreună, ei vizitează oraș după oraș, creează o falsă „ciumă de șobolani”, apoi ies din oraș într-o procesiune în spatele băiețelului care cântă la fluier pentru ca mai târziu, ei să împartă banii pe care locuitorii orașului i-au plătit pentru a-și face treaba.

Ei nu cer prea mult. După cum subliniază Maurice, ei știu valoarea banilor – și taxează doar o fracțiune din ceea ce face adevăratul prinzător șobolani – și nimeni nu are de suferit. Pisica vrea banii să-și asigure pensia. Șobolanii – ghidați de lideri puternici precum Slanădeporc și Negrumat, gânditoarea Piersicuța și dansatorul de step – Sardină, dar și de Bobpericulos – adună banii să cumpere o barcă și să navigheze spre o insulă aridă, unde ei pot construi o nouă societate a șobolanilor sensibili.

Dar conștiința lor nou-născută îi tulbură, deci ei decid că următorul oraș va fi și ultimul lor loc unde vor acționa. Păcat că îl aleg pe Badeloc, un oraș din regiunea Überwald sălbatică și lăturală care are propriile probleme. În timp ce oamenii trăiesc la limita înfometării din cauza a ceea ce ei cred că e o plagă creată de șobolani, pivnițele de sub oraș sunt pline de otrăvuri și capcane și goale de șobolani vii. Ceva foarte, foarte ciudat se întâmplă acolo.

Ceva rău, de fapt.

Este ceva ce are de-a face cu un cuplu de bărbați care sunt delegați de a prinde și stârpi rozătoarele. Dar chiar și mai important, are de-a face cu o amenințare care trăiește în întuneric. Ceva orb care vede prin mulți ochi. O ființă care poate controla mințile șobolanilor, pisicilor și chiar ale oamenilor. Ceva creat de cruzimea umană, menit să aducă cruzimea supremă asupra omenirii.

Nu este o poveste pentru cei slabi la inimă. Ceea ce începe ca un „fermecător” basm, se transformă într-o aventură palpitantă, înfricoșătoare și periculoasă. Pregătește-te să-ți frângi mâinile, în timp ce Keith, împreună cu o fată pe nume Maliția, care are capul plin de povesti, riscă moartea căutând prietenii șobolani ai băiatului tont. Pregătiți-vă să fiți mișcați, înspăimântați, surprinși și amuzați de modul în care Maurice trăiește prin prisma pisicii care este … și care se ridică deasupra sa. Pregătiți-vă să râdeți, să respirați, să vă înveseliți, și chiar să plângeți, deoarece șobolanii se dovedesc a fi cei mai viteji, mai inteligenți și mai nobile caractere din toate. Și aflați din nou de ce Terry Pratchett a câștigat atâtea premii și a încântat atât de mulți cititori de toate vârstele.

Lasă un răspuns

%d