machetedidactice.com

Fluturii nu vor să fie ignorați

Cum fluturii sunt unele dintre cele mai minunate insecte de pe fața pământului, nu am dorit a-i lăsa în cârd cu celelalte și i-am scos puțin în față, așa cum șade bine unei insecte atât de delicate și colorate.
L-am adus pe fluture în fața copiilor de câte ori am avut ocazia și-mi amintesc cu deosebită plăcere de momentul când s-a întâmplat pentru prima dată, pentru că atunci era Luca la grădiniță. Și acum mă întâlnesc cu foști colegi de-ai lui care mă întreabă dacă mai țin minte această activitate. 🙂

Mai multe detalii găsiți accesând linkul de mai jos.

Stadiile de dezvoltare ale fluturelui albastru * Albilița

Au trecut 7 ani, dar parcă a fost ieri. Era momentul în care machetele începeau să iasă din casă și să se prezinte în fața celor mici. Pentru că m-am găndit că le e greu, așa singurele, le-am însoțit, iar asta este deja istorie. Istoria unui hobby care a fugit de-acasă.

Voiniceii nu bănuiau că mă reîntorc pentru a le vorbi despre fluturi și s-au bucurat atunci când m-au zărit în prag. Cu sarsanalele după mine și cu mult aplomb, i-am provocat la o nouă partidă de joc și învățat. În toamnă, ei pleacă la școală așa că se pot face multe lucruri alături de ei, subiectele pe care le aduci în atenție determină discuții aprinse, pătimașe numai bune de transformat în povești pentru a le afla și alții.
Am recapitulat ceea ce învățasem cu două zile în urmă, adică ce sunt insectele, părțile componente, ciclul de viață. Am adus și o plansă pe care erau toate acestea scrise.

  

Ajutor de nădejde am avut la toate etapele parcurse și acum, dar și-ntâlnirile trecute.

  

Nu am uitat să aduc preșcolarilor fluturii pe care-i am acasă, și care provoacă multă mirare atunci când sunt priviți. Copiii i-au analizat cu mare atenție, folosind lupele și punând nenumărate întrebări.

Pentru că-i știam curioși și dornici de provocări, am adus în atenția lor Enciclopedia copilului deștept cu 2000 de întrebări și răspunsuri ca să îți antreneze mintea. Am ales întrebări despre insecte, că asta era tema, din păianjeni, furnici și albine. Și a început „bătaia” pentru cine să răspundă primul. Am stabilit o regulă pe care, cu mici excepții, copiii au respectat-o. O parte din ei se trezesc vorbind, dar e minunat să vezi ce curioși sunt și cum vor să arate cunoștințele pe care deja le au.

  

Întrebările sunt de nivel 1, 2 și 3 și sună așa:

Nivelul 1
Ce începe cu R și denumește o furnică mare, care depune toate ouăle dintr-o colonie?
Albinele nu au abdomen. Adevărat sau fals?
Păianjenii țes mătase ca să facă pânze. Adevărat sau fals?

Nivelul 2
Există furnici care aduc afide în mușuroi?
Ce începe cu N și din el se face miere?
Picioarele unui păinajen sunt atașate de partea din față sau de abdomen?

Nivelul 3
Furnicile tăietoare de frunze mănâncă frunze?
Unde colectează albinele polenul?
Ce conțin colții goi în interior ai unui păianjen?

Am luat o pauză de cântec și dulce, turtă dulce, și am trecut mai departe. Am adus în fața lor un fluture ce avea în interior forme geometrice, iar ei au trebuit să respecte un cod al culorilor și să-l coloreze.

– Voinicei, la semnalul meu, toată lumea colorează cercurile cu portocaliu!

  

Și au fost triunghiuri, pătrate, stele, dreptunghiuri și romburi.

Finalul a aparținut unui craft, o mască sub formă de fluturaș. Am pregătit mai multe modele, adică le-am printat, urmând ca Voiniceii să le coloreze, decupeze și să atașeze bățul de lemn. Dacă vă uitați cu atenție, pe tabla magnetică există și modelul făcut de mine la mască, dar și la fișa cu figuri geometrice.

O parte din timpul cât ei au lucrat, eu le-am citit o poveste. Abia mai apoi au fost dintre ei care au solicitat ajutor la decupat.

  

   

   

    

    

S-a mai terminat o săptămână și nu mai este mult și se încheie și acest an școlar. Sper să mai am ocazia să lucrez alături de Voinicei, dar și de alți copilași, dacă doamnele lor doresc să colaborăm. Eu vin cu mare drag și plăcere.

Lasă un răspuns

%d