machetedidactice.com

Insecte și Voinicei într-o comuniune perfectă

Gâzele! Unii le îndrăgesc, alții le detestă. Mai e o categorie, cea care le studiază căutând a le înțelege. Ei, asta am încercat și eu atunci când am pregătit activitățile acestui atelier.
Este știut faptul că nu merg niciodată nepregătită și că am un schelet îmbrăcat corespunzător, dar și ceva de avarie, asta dacă situația o cere.
Nu știu de ce nu pot repeta atelierele, adică nu am făcut niciodată, până acum, două activități identice cu toate că s-ar fi putut realiza acest fapt pentru că auditoriul era altul. Îmi plac abordările personalizate, ceea ce înseamnă mai mult timp alocat pregătirii materialelor. Pun asta pe seama faptului că, de cele mai multe ori, cunosc copiii cărora urmează să mă adresez și caut să-i provoc pentru că știu că le place.
Mai folosesc materialele, cu toate că în proporție de 80% le las acolo unde merg, copiii urmând a mai zăbovi asupra lor. E bine să le mai aibă în atenție și să revină pentru a elucida eventuale necunoscute.
Pentru întâlnirea de astăzi am pregătit niște planșe cu insecte, unele dintre ele luate de pe internet, altele confecționate de mine. Am găsit și în grupă multe planșe și cărți care tratau acest subiect.

   

Am vorbit despre ce înseamnă o insectă și ce anume o definește. Am stabilit din ce anume este alcătuită și care este ciclul ei de viață. Cele patru metamorfoze prin care trec insectele sunt spectaculoase. Am avut macheta ciclului de viață al furnicii, acolo unde s-a văzut foarte clar, pe felii, trecerea de la ou la larvă, pupă și adult.
E o machetă confecționată acum exact 6 ani, atunci când lucram cu Luca acasă.

  

Pentru părțile care alcătuiesc corpul insectei tot niște fișe făcute de Luca am folosit.

  

Am putut reconstitui alături de copii corpul unei insecte, aici folosind o planșă care reprezenta o albină.

Am putut face acest exercițiu cu câțiva dintre copii, nefiind posibil cu toți, depășindu-mă numeric total, însă lipsa de timp  determinând această decizie.

Partea spectaculoasă a acestei întâlniri a fost dată de prezența insectelor din cele două colecții pe care le are Luca acasă, „Insecte reale” și „Minunile naturii”

Copiii au trecut prin tot felul de stări, de la aceea de a nu dori a pune mâna pe ele, crezând că se vor mișca și îi vor mușca, la cele de pură mirare, atunci când le-au observat mărite cu lupa.

   

  

  

  

Dacă nu le-au foit în fel și chip, noroc că erau multe, nu pentru fiecare câte una. În grupă au fost prezenți 28 din 29 de copii.

A urmat o poveste, pentru că fără ele nu se poate, de data asta „Annie furnicuța” fiind personajul principal.

Am citit, cu intonație, și le-a plăcut mult fiind foarte atenți.

  

  

După ce am terminat, o fetiță a prezentat-o colegilor ei, dar nu oricum ci ca și când ar fi fost crainică la televizor. E un joc de rol pe care l-am repetat de câte ori a fost posibil, pentru a familiariza copiii cu vorbitul în public.  Ori toată lumea știe că e nu e chiar așa de ușor precum pare. 😉

Etapa ce a urmat a fost una în care cunoștințele de matematică s-au cerut a fi folosite. Am tipărit, laminat și decupat cifrele de la 1 la 20 pe niște cartoline, fiecare număr fiind însoțit de o insectă. Am pregătit 5 seturi de cartonașe pentru a putea lucra în echipe, fiind prea mulți copii. Cerințele au fost diferite, dar au cuprins așezarea lor crescător – descrescător de la 1 la 10 (aici trebuind a fi eliminate cartonașele care nu erau necesare) punerea lor din 2 în 2, ori din 5 în 5 și tot așa. E antrenant pentru cei mici, iar noțiunile trebuie repetate des pentru a se fixa corect.

   

După așa forfotă și chiote i-am provocat la ceva mai așezat, adică să completeze o fișă.

A fost nevoie de decupat, lipit și așezat la locul potrivit. Unii dintre ei au și colorat. Evident că le-am explicat fișa și insectele de pe ea. Dacă nu știți ce e un silverfish, înseamnă că nu jucați Minecraft. 🙂 Nu a fost și cazul multora dintre ei. Cât despre fasnidă, este vorba despre walkingstick/ bățul mergător.

  

  

Pe lângă asta a mai existat o fișă, la fel ca cea de la flori, însă de data asta s-a cerut a se reconstitui un fluture.

  

O zi plină cu de toate, dar mai ales cu multe piciorușe și aripioare.

Lasă un răspuns

%d