machetedidactice.com

Florile pot schimba totul. Astăzi despre ciclul de viață al florii soarelui și altele

E o vreme să nu dai un câine afară. Vântul care-ți flutură pletele, ploaia care le schimbă forma, frigul care pune capac la toate. Dimineață, la bord am putut zări 5 grade iar pe la 12:00, tot așa, pentru ca pe la 16:00 să mai scadă și să ajungă la trei.

  

Nu a nins, dar atâta a plouat că singurele care au ignorat vremea au fost ciorile. Croncăneau a ședință și erau extrem de active, o imagine bună de filmele cu subiecte deprimante.

Un castan plin de floare își dădea toată silința să mai schimbe decorul. În sufletul meu, a reușit!

Acestea au fost condițiile meteorogice prin care am trecut pentru a ajunge la Voinicei. Eram pregătită să-i port printr-o poveste despre flori și să le răspund la toate întrebările, pentru că eram convinsă că ele se vor ivi pe măsură ce vom înainta în ea.

Am ales floarea soarelui, pentru că e mai semeață și mai cu vino-ncoa, dar nu am ajuns la ea până nu am trecut în revistă florile de primăvară care deja au apărut și prin părțile noastre. Le-am printat, laminat și decupat iar ajutorul a venit la pe twinkl.com

Am vorbit despre aceste flori și pentru a face legătura cu ce doream să aprofundez, am adus o lăcrămioară, planta întreagă: rădăcină, tulpină, frunze, flori. A fost interesant atunci când am vorbit despre florile de primăvară   momentul în care un băiețel mi-a spus că a văzut o „turmă de ghiocei”. Nu am pierdut ocazia să vorbim despre turmă, cârd, herghelie, stol, cireadă, grup. Incitant moment!

Evident, mărgăritarul a trecut pe la fiecare copil pentru a fi mirosit.

A urmat o povestire, scurtă, motivul pentru care am ales-o fiind acela al faptului că este bogat ilustrată cu flori, e în rime și pop-up. „Parada gâzelor” îmi aduce aminte de Luca în copilăria mică și de cât de mult a îndrăgit această serie, a lui Pânzel.  La fel s-a întâmplat și cu cei mici, dimineață, atunci când au văzut-o.

Aducerea gâzelor în atenția copiilor a avut ca scop sublinierea utilității lor în ceea ce privește polenizarea florilor, așa apărând fructele.

Următorul pas a fost acela în care floarea soarelui a devenit personajul principal. Am scos niște cartonașe în care existau secvențe pentru fiecare etapă. Le-am pus în niște punguțe și după ce informațiile au fost repetate de mai multe ori i-am provocat la un joc. Am făcut și două simulări la tabla magnetică.

Cum s-a derulat el și în ce a constat:
am printat, laminat și decupat fișele de pe site-ul 123homeschool4me
am pus câte un puzzle și câte o imagine de mai multe mărimi într-o punguță
am împărțit copiii în cinci grupe (astăzi au fost 28)
le-am explicat regulile jocului și anume de a rezolva puzzle-ul și de a pune cartolinele crescător ori descrescător și am trecut la joc.

Am jucat jocul de mai multe ori, schimbând cartolinele de la o echipă la alta, dar și cerințele: crescător – descrescător.

Le-am lăsat să se odihnească și am trecut mai departe. Am pregătit 30 de floricele colorate pe care le-am pus pe un băț, fiecare cu bățul ei. Am meșterit și două straturi pe care să „răsară” florile.

  

Cum au sunat cerințele?
– Te rog, pune pe stratul 1 două flori.
– Pune pe stratul 2 două flori roz deschis. Câte flori sunt acum pe strat?
– Pe stratul 1 mai pune două flori: una albastră și una portocalie. Câte flori sunt acum?
– De pe stratul 2 scoate 2 flori. Câte au rămas?
Și tot așa, se poate juca la infinit. 🙂

Ca să ne mai tragem sufletul după atâta alergătură la straturi și socotit, i-am invitat pe copilași să coloreze secvențele ciclului de viață – floarea soarelui. Pentru asta am meșterit un craft pentru fiecare copilaș, ei urmând a-l colora și completa.

Materialele necesare realizării craftului:
– foie A4 pe care sunt tipărite secvențele ciclului de viață


atașez pe cel pe care l-am făcut eu, de așa natură de a economisi hârtia, dar nici nu a ieși prea mare.
– carton maro pentru ghiveci
– floarea soarelui printată pe carton alb
– bandă ornamentală argintie
– bandă dublu adezivă
– inimioare pe care le-am lipit pe fața ghiveciului pentru a scrie numele fiecărui copil

Am decupat cele cinci secvențe pe care le-am pliat ca o armonică, după care le-am lipit în interiorul ghiveciului. Ghiveciul fiind ca o felicitare, adăpostea numai bine transformările pe care le suferă o sămânță până să ajungă ditamai floarea de 2 metri. Nu cred că vă imaginați ce atmosferă s-a creat. Excelentă!

     

  

Uite ce mândre arată ele la expoziție. 🙂

Ultima repriză de lucru a fost o mare provocare pe care le-am propus-o urmând ca ei să decidă dacă îi vor da curs ori ba. Și răspunsul a fost pozitiv, chiar dacă au fost voci care au considerat-o dificilă.

Trebuia refăcută laleaua respectând tiparul. Cerculețele de dedesubt au fost colorate, în două culori, în așa fel încât să iasă imaginea de mai sus identică.

Sunt deștepți și descurcăreți, au mai cerut ajutor de la cei care s-au priceput, au perseverat și la final, cu mici excepții, au fost încântați de ce a ieșit.

    

  

Finalul arată într-un mare fel. 🙂

La fel ca toată activitatea.

P.S. Macheta cu floarea soarelui le-am lăsat-o lor să o picteze în zilele ce urmează.

Lasă un răspuns

%d