machetedidactice.com

Voiniceii au pornit în circuit. Circuitul apei

Uite că am pornit săptămâna cum nu se poate mai inspirat, asta pentru că m-am sfătuit cu Irina, doamna Voiniceilor, cum anume să îmbrăcăm un subiect atât de ofertant. Pentru că așa-mi place cel mai mult, să nu repet atelierele de-a fir a păr ci să le schimb hăinuțele pentru a fi mai atractive și interesante.
Dacă-i apă sunt și experimente, asta este clar, însă pentru a le face e nevoie de o sumedenie de lucruri pe care trebuie să le achiziționezi ca atunci când vii în fața copiilor totul să meargă strună.
A fost un atelier cu multe materiale ele impunând un ritm mai alert, dar acceptat cu bucurie de copii.
Unul dintre ele, cu un rol extrem de important, a fost șorțul pe care am reprezentat Circuitul apei. Se pot face exerciții nenumărate, la care cei mici să participe, așa înțelegând cum anume se petrec lucrurile.

Un alt material confecționat a fost acela al poveștii, pe care am printat-o, laminat-o și decupat-o pentru a o putea aduce în fața celor mici. Abia după ce Voiniceii au aflat povestea lui Pic, am lucrat cu șorțul. Am scos toate elementele, iar copiii, fiecare la momentul lui, a contribuit pentru a-l reface.

După tranziția ritmică, am trecut la experimentele colective, atunci când am văzut unde se amestecă colorantul mai repede: în apa caldă ori în cea rece?

Au avut posibilitatea de a compara starea lichidă cu cea solidă iar pentru asta i-am invitat să țină într-o mână un cub de gheață iar cealaltă să o bage într-un pahar cu apă. Tot aici am văzut ce se întâmplă dacă într-un pahar cu apă adaugi mai multe cuburi de gheață și am trasat cu markerul nivelul apei înainte și după ce am adăugat gheața. Tot acum a fost momentul în care am experimentat cum apare un nor într-un pahar, iar el a reușit cu brio.

La experimentele individuale, cei mici au făcut Ploaia într-un pahar. Fiecare a avut materialele necesare efectuării acestui experiment. Cum a fost atmosfera? De vis! Însă nu pot atașa fotografiile în care cei mici sunt pur și simpli siderați de ceea ce fac și văd.

Cum rezultatele sunt spectaculoase, nu am avut decât să privim ce și cum a ieșit la fiecare.

O altă tranziție a avut loc pentru a putea merge mai departe, știind că după o perioadă de concentrare e necesară una de recreere.

A urmat „Circuitul apei într-o pungă” și după explicațiile de rigoare, o exemplificare și câteva întrebări puse de copii, s-a trecut la treabă.

Fiecare copil a primit o pungă zip și un marker, pentru ca mai apoi, după terminarea reprezentării, să fie pusă și apa colorată. Unde au fost afișate? Pe fereastră, pentru ca circuitul să fie complet atunci când soarele va încălzi.

Pentru că știam ce succes au avut puzzle-urile felii, am plusat puțin și am confecționat 4, fiecare cu altă cerintă. Le-am editat, printat, laminat, decupat iar pe spate le-am atașat folie adezivă magnetică.

  

Ultima etapă a fost aceea a unui craft, acolo unde cei mici au avut de făcut o picătură de apă mai altfel. Materialele necesare sunt:
– tipar picătură de apă

– folie autocolantă transparentă
– coală de foaie A4 diferite nuanțe de albastru
– hârtie creponată diferite nuanțe de albastru
– foarfecă
– ață de bumbac

Am explicat ce și cum trebuie făcut, care sunt pașii și am exemplificat practic.

Nici nu am terminat că treaba era deja începută. 🙂

Toate picăturile, una mai frumoasă ca alta, le-am atașat unui nor dornic să le primească.

Nici nu știu când au trecut aproape trei ore. Am tot alergat, alături de Irina, pentru a ține pasul cu cei mici. A fost o zi strașnică, reacția copiilor certificând asta. E multă muncă, migală, răbdare, dar merită cu vârf și îndesat, pentru că știu că nu vor uita curând ce și cum au făcut cu mânuțele lor.

 

Lasă un răspuns

%d