machetedidactice.com

Început de aprilie printre galaxii și constelații și… nu e păcăleală

Acum este vorba despre o zi care a început cu mine deja obosită și „beată ca o curcă”, dar care s-a terminat într-un mare fel.
Nu știu de ce am adormit foarte târziu în noaptea precedentă și m-am trezit – nu greu – dar cu pleoape de plumb și picioare de piatră. Sau bănui, însă asta nu știu dacă mai are vreo importanță. Era un soare și mai multe grade la socoteală numai că cei care se ocupă de spațiile verzi au reușit să toaleteze copacii și arbuștii ornamentali într-un fel în care nu știu dacă vor mai avea puterea să înverzească, ori asta-ți dă o stare aiurea. Și asta-i valabil nu numai pe strada mea, ci pe mai multe, din nefericire.

  

Cum aveam programată o întâlnire cu Voiniceii, la ora stabilită am fost acolo. Ei erau plecați la masă, grupa așteptându-i nerăbdătoare în a afla ce meștereli vor mai face și cum anume se vor juca. E meritul doamnei Irina și a părinților care au susținut acest demers, însă roadele se văd în dezvoltarea celor mici.

Bucuria reîntâlnirii a fost la fel de dulce ca de fiecare dată, eu fiind curioasă să văd cum vor reacționa la propunerea mea, iar ei dornici să vadă ce mai scot din tolbă. Pentru că erau deja familiarizați cu spațiul – subiectul de săptămâna trecută – am mers în aceeași direcție propunându-le să călătorim printre galaxii, așa aflându-le secretele. Poate părea, la prima vedere, un subiect complicat pentru niște copii atât de mici, însă din experiență vă contrazic și aduc și argumente pertinente în acest sens.

Am pornit rostirile aducându-le în atenție un atlas apărut acum ceva vreme în urmă la Colecțiile Adevărul, Spațiul, o carte în format mare, cu foi cerate și foarte atractivă. Conținutul informațiilor sunt exact așa cum le trebuie celor mici pentru a putea fi înțelese.

Am amintit despre pământ și cum s-a format el, despre Bing Bang – unii copii știau 🙂 – despre ce s-a întâmplat atunci și cum au dispărut dinozaurii. Nici planetele nu au fost uitate ele fiind amintite, dar am vorbit mai mult despre stele și cum anume se formează ele.


Am vorbit și despre galaxia noastră, Calea Lactee, și am văzut cum s-a format ea. Atunci când mai multe stele și praf stelar s-au adunat laolaltă, au format o galaxie cu un nucleu, restul elementelor învârtindu-se în jurul nucleului, dar într-un singur sens. Și am format și noi, Galaxia Voiniceilor, atunci când la nucleu s-au tot adăugat copiii pe rând. E un joc de mișcare menit a destinde preșcolarii.

Pe măsură ce înaintam cu lectura, copiii priveau la imaginile din carte, pentru că precum se știe, informația se așază mai bine la această vârstă dacă este însoțită de o imagine.

Atunci când cerul este senin, noaptea, pot fi admirate mii de stele. Acestea sunt globuri de gaz incandescente care emit propria lumină. Au culori diferite iar luminozitatea lor depinde de cantitatea de lumină pe care o produc și de distanța până la Pământ.
Ca și oamenii, stelele se nasc, trăiesc și mor.
Ele strălucesc timp de miliarde de ani, apoi se umflă devin adevărați uriași de culoare roșie. Se eliberează straturile exterioare și se transformă în stele mici albe, din ce în ce mai mici după care dispar.

Ca tranziție am propus copiilor un cântecel pe care ei nu-l știau, cel cu bătăile din palme. S-au amuzat și le-a plăcut, repetându-l de mai multe ori. Dacă nu-l știți, îl găsiți la atelierul cu „Circuitul apei” din zilele trecute.

Și am trecut la etapa următoare, acolo unde cei mici au avut de așezat crescător-descrescător niște imagini pe care le-am printat și laminat, pe spate atașându-le bandă magnetică adezivă. Au fost 6 la număr, după cum urmează:

stea
telescop
cometă
fetiță
băiat
lună

Fiecare copil a venit cel puțin o dată la acest tip de exercițiu, pe alocuri, interpretările fiind diferite. 🙂

O altă provocare a fost aceea a așezării unei foi A4 pe care am tipărit o imagine pe care am tăiat-o în 11 fâșii, fiecare fâșie fiind numerotată. A existat și una tăiată tot în fâșii, ce avea pe ea desenată o cometă, dar la care fâșiile erau numerotate din 2 în 2. Copiii au lucrat aici și în echipe, dar și individual.

O pauză de apă și puțină mișcare a venit după atâta concentrare.

Ultima etapă a fost aceea a constelațiilor, acolo unde m-am folosit de Geomag, un joc strașnic ce nu trebuie să lipsească din camera nici unui copil.

După ce au meșterit Carul Mic și Carul Mare, le-am propus ca fiecare să-și facă o constelație, pe care o doresc.
Materialele necesare acestui craft sunt:
– bețe de chibrit (fiecare copil a primit câte o cutiuță)
– foaie A4 colorată
– folie autocolantă transparentă

Copiii au fost de-a dreptul fascinați de această treabă fiind foarte atenți la ceea ce aveau de făcut. Trebuiau să fie atenți pentru ca bețele să nu sară de pe foaie înainte de a fi acoperite cu folia lipicioasă.

Dacă aveți ceva nelămuriri despre galaxii și constelații, veniți la Voinicei, vă explică ei. 🙂

Ei și-au făcut propria galaxie care arată așa:

Lasă un răspuns

%d