machetedidactice.com

Eroii copilăriei mele, Lolek și Bolek, s-au întâlnit cu Voiniceii

În ultima zi a temei despre mijloace de transport m-am gândit să vorbim, mai în detaliu, despre cele care merg pe apă ori sub apă. Și în frământările de a găsi o poveste pe măsură – a se citi potrivită – mi-a căzut privirea pe Bolek și Lolek în jurul pământului, o carte la care eu țin foarte mult, pe care am achiziționat-o acum nouăsprezece ani și care folosită ca postament poate fi de ajutor la multe teme. Vă veți da seama de asta dacă vă spun cum se numesc poveștile:

În ţara cangurilor
În urma unicornului polar
Safari în Africa
Ieti – omul de munte
Lolek şi Bolek în wildvest
Scăpare de gura rechinului

Până am ajuns la povestea pe care doream să o citesc în întregime, am prezentat copiilor, atât cât ne-a permis timpul, și un rezumat al celorlalte, acolo unde cei doi frați năzdrăvani trec prin mai multe peripeții pe diferite continente. Multe cuvinte noi au putut auzi copii, așa cum au recunoscut și ei ce anume era în ilustrațiile cărții.

Am ales-o pe ultima pentru că acolo băieții călătoresc sub apă cu ajutorul unui submarin și sunt salvați de un surfer. Și am avut bucuria să constat că cei mici au fost nu numai interesați și atenți, dar și dornici de a participa la un dialog sofisticat.

Mai apoi, am lansat o provocare, aceea de a continua un tipar reprezentat de niște imagini, fiecare primind o fișă. A fost necesară operația de decupare și lipire, și au răspuns pozitiv.

Încălzirea fiind făcută, am oferit copiilor o fișă prescriere pentru a o rezolva acasă (am aflat ulterior că au făcut-o tot la grădiniță, după ce s-au trezit) acolo unde trebuiau să completeze linia întreruptă și să coloreze imaginea. Fișele sunt cele de mai jos.

    

  

Imaginile sunt de pe site-ul Little stars Learning, dar eu am modificat scrisul pentru a fi în limba română.

Ultima activitate propusă a fost aceea a realizării unui craft reprezentând o barcă.
Materialele necesare realizării sunt:
– o jumătate farfurie de carton
– tiparul pentru velă și barcă

– bețișoare din lemn
– foaie A4 din carton albastru
– hârtie decorativă A4 Daco
– lipici
– bandă dublu adezivă
– foarfece
– abțibilduri buline colorate

Am printat tiparul pe foi cu modele pentru a le fi mai ușor copiilor la decupat și ei au trecut la treabă, având cele necesare.

   

Sunt momente când mai au nevoie de ajutor, dar de cele mai multe ori se descurcă singuri. 🙂

  

 

Și la final, flota era așa de frumoasă și colorată, că pentru a le lansa doar apa mai lipsea.

Am terminat săptămâna legănați de valuri. Ferice de noi!

P.S. Credeți că nu am mai jucat jocul Tick, Tack, Prea târziu? Evident că l-am jucat și s-a evoluat, s-au auzit multe cuvinte noi (halat, delfin, șarpe, caracatiță, narval).

Lasă un răspuns

%d