machetedidactice.com

Pielea și misterele ei – proiect biologie clasa a VII-a

Un proiect pe care-l așteptam de mult și pentru care m-a pregătit în amănunt, a sosit la momentul potrivit. Evident că la pregătire a participat și Luca, asta pentru că, din toată trupa care a trebuit să participe nu a putut veni nimeni.
Trebuie să specific faptul că din grup au făcut parte 6 copii, Luca + cinci colegi, cu care este destul de complicat să te întâlnești de mai multe ori. Pentru că un proiect asta presupune, mai multe întâlniri, cel puțin două, pentru a stabili un plan de bătaie și cum anume să arate.
Dar am căutat materialele necesare și am alcătuit un schelet pe care copiii să-l îmbrace.
E adevărat că și subiectul a fost extrem de ofertant, asta fiind valabil și în celelalte cazuri, fiecare grupă de copii trebuind a trata un anumit subiect. Lor le-a picat pielea.
Din grup au făcut parte pe lângă Luca, Leo, Gabriel, Sebi, Darius și Cosmin, iar ei au stabilit să se întâlnească sâmbătă la ora 14:00 la noi acasă.
Am căutat pe site-urile la care sunt abonată să văd cum anume au abordat ei subiectul, la acest nivel de vârstă și pregătire, iar variantele găsite le-am notat pentru a le prezenta copiilor și a alege ei pe cea pe care o consideră mai potrivită.
Nu putea lipsi o machetă, și știu că e o activitate la care toți copiii vibrează, rezultatul final încântându-i pe toți, fără nici o îndoială.
Așadar, la ora stabilită, au apărut cinci băieți, unul mai frumos ca altul, și s-au pus pe treabă. Au ales macheta, așa cum am preconizat, iar pe lângă ea au mai făcut un soi de cărțulie în care au scris informații despre piele.
Macheta am confecționat-o pe felii, trei dintre ei trebuind să o picteze și contureze, până la final ajungând să contribuie toți, într-o măsură mai mică ori mai mare la realizarea ei. E drept că Sebi și Darius au pictat cel mai mult, dar și Gabi, Cosmin ori Luca au completat cât a fost necesar.

Ca ajutor, am apelat la Enciclopedia medicală a familiei Larousse – Sănătatea oaselor, mușchilor și pielii, dar și la un Atlas de anatomie umană .

Au citit tot soiul de informații pentru a intra mai bine în subiect și așa au aflat următoarele:

– pielea reflectă adevărata stare a organismului. Pentru menținerea îndelungată a pielii sănătoase este necesar să- acordăm respectul cuvenit, să o tratăm corespunzător și să o ținem sub supraveghere
– pielea este organul care separă mediul intern al unui organism viu de mediul exterior înconjurător.
– structura sa trebuie să îmbine suplețe și rezistență în plan mecanic, protecție împotriva elementelor exterioare agresive și recunoașterea caracteristicilor mediului înconjurător.
– pielea reprezintă o veritabilă prelungire a sistemului nervos.

În timp ce Darius și Sebi pictau, Cosmin a scris legenda machetei Structura pielii. Așa au recapitulat despre glanda sudoripară și sebacee, stratul cornos, epiderma, derma, hipoderma și receptorii senzitivi.

Luca și Gabi au scris despre funcțiile pielii, cele care se exercită la diferite niveluri. Pielea are în primul rând un rol de ecran fizic contra șocurilor de orice natură pe care organismul le poate primi. Asigură în același timp și o protecție chimică, în măsura în care ea constituie o barieră impermeabilă la apă, capabilă să selecteze produsele cu care intră în contact.  Este, în parte, responsabilă și de echilibrul termic și protejează organismul contra efectelor nocive ale razelor soarelui.

S-au trecut în revistă și funcțiile pielii ea fiind organul unuia dintre cele cinci simțuri, simțul tactil.

Leo a scris despre igiena pielii și cum anume trebuie întreținută în fiecare zi, pentru a-i prezerva  cât mai mult posibil calitățile sale de suplețe și elasticitate.

Aici s-a insistat mai mult pentru că ei sunt la vârsta la care trec prin multe schimbări hormonale, pielea fiind una dintre cele mai afectate. Deja, unii dintre ei, prezintă semne de acnee juvenilă, cea care se agravează mai mult în sezonul rece, pentru ca vara să se atenueze sub influiența benefică a soarelui. Am aflat că alimentația nu pare a influiența, anumite alimente fiind incriminate în trecut, cum ar fi ciocolata, mezelurile etc., dar fără îndoială și fără motiv.

S-a scris și despre carcinoamele pielii, cele care dacă sunt depistate într-un stadiu precoce și dacă se respectă niște reguli simple pot fi tratate cu maximum de eficacitate. Nici celulita nu a fost trecută cu vederea, aflând că ea este o modificare a anumitor țesuturi ale pielii a căror consistență devine moale, întâlnindu-se mai ales la femei. 90% din populația feminină este afectată de celulită. Tratamentul trebuie să țină seama de toți factorii responsabili de celulită și implică mai multe măsuri. Igiena dietetică constă în diminuarea rapidă a aportului de grăsimi și zahăr, pentru a evita stocarea grăsimilor. Se vor practica diferite sporturi, înotul fiind cel mai indicat. Se mai pot face drenaje limfatice, dar și masaje manuale cu creme ce conțin substante destinate să împiedice stocarea grăsimilor și să amelioreze circulația venoasă și limfatică.

Și despre cicatrici s-a vorbit, acele semne ce se formează atunci când se închide o plagă sau o incizie. Cicatricile pot apărea atât pe piele, cât și pe organele interne, de exemplu după o intervenție chirurgicală sau după o ruptură musculară. Credeți că tatuajele au fost trecute cu vederea? Nu, evident că nu! Nici unul dintre ei nu și-a manifestat dorința de a-și face vreunul, dar cine știe ce va mai urma?!

Micozele, unghiile încarnate, alergiile, mătreața, psoriazisul și rosul unghiilor, despre toate s-a pomenit și s-au adus la cunoștință povești adevărate auzite ori chiar trăite de ei.

Câteva ore au trecut într-o clipită, atmosfera fiind una plăcută, de studiu presărat cu glume și chicoteli. Sunt foarte frumoase și pline de învățăminte aceste întâlniri, doar că nu toată lumea este dispusă la așa experimente. Chiar dacă copiii se întâlnesc, pe lângă resursele materiale au nevoie și de îndrumare, ei nefiind la stadiul la care să se mobilizeze pentru a ajunge la un produs finit. Unde mai pui că la vârsta asta, fiecare consideră că idee lui e cea mai bună și de luat în seamă. Așadar, implicarea unui adult, la îndrumat, este un factor important în dinamica ecuației. Pentru mine e o plăcere să lucrez alături de ei, încercând să-i încurajez să dea frâu liber imaginației și creativității. Iar ce a ieșit astăzi îmi confirmă că e bine așa.

      

Later edit: astăzi au prezentat proiectul iar rezultatul a fost unul pe măsură să-i mulțumească. Au fost singura echipă care a confecționat o machetă, restul grupelor optând pentru planșe.
Mulțumesc doamnei de biologie pentru că s-a aplecat asupra muncii lor. E așa de importantă supervizarea celui de la catedră, pentru că el este cel care face evaluarea. Așteptăm provocări noi, eu alături de ei, dar în umbră.

Lasă un răspuns

%d