machetedidactice.com

A Series of Unfortunate Events by Lemony Snicket

„O serie de evenimente nefericite” este numele dat celor treisprezece cărți scrise de Lemony Snicket, pe numele lui adevărat Daniel Handler. Seria urmărește viața nefericită a celor trei orfani extrem de ghinioniști care încearcă să supraviețuiască urmăririi contelui Olaf și să facă față tuturor situațiilor terifiante în care sunt puși de acesta.
Cărțile au fost adaptate în diverse moduri, inclusiv audiobook-uri, jocuri video, filme, seriale TV etc.

Această serie este cel mai adesea clasificată ca ficțiune „pentru copii”, dar a fost, de asemenea, clasificată ca literatură young adult având o calitate de care și adulții mai în vârstă se pot bucura, similar seriei Harry Potter. Există un nivel de complexitate în această serie, cum ar fi relațiile dintre personaje și modul în care sunt conectate, ceea ce uneori este greu de înțeles. „O serie de evenimente nefericite” ar putea fi văzută, deasemenea, și ca o parodie a literaturii pentru copii. De exemplu, există mult conținut matur și personaje care mor într-un mod groaznic, cum ar fi să fii bătut până la moarte sau să fii înspăimântat de leii, Lemony Snicket fiind autorul de tipul celor care folosesc un limbaj complicat pe care mulți oameni nu-l înțeleg. În plus, protagoniștii serialului, aici referindu-mă la copii, sunt adesea descriși ca fiind inteligenți și mai maturi și mai „adulți „decât mulți dintre adulții reali din serie. Sunt secvențe în serie care pot fi pierdute de unii cititori neavizați. Un exemplu ar fi acela când Monty îl întreabă pe Stefano unde studiază herpetologia, iar acesta îi răspunde că nu știe nimic despre răni, el referinduse la herpes. Aceasta este o glumă despre herpes.
Poate fi considerată a fi o serie de aventuri misterioase datorită multor teme tratate așa

Această serie a fost clasificată în mai multe feluri printre care cea de ficțiune gotică, ficțiune absurdă – din cauza personajelor ciudate, a povestirilor improbabile și a comediei negre, ficțiune suprarealistă deoarece evenimentele din carte se pot întâmpla doar oamenilor ghinioniști. Cărțile au adesea o vibrație existențialistă înfricoșătoare și înfiorătoare, exemplificată de toate ciudățeniile pe care le întâlnesc copiii Baudelaire, oferindu-le o atmosferă suprarealistă, neliniștită, străină sau stranie. Acest lucru poate face ca seria să fie percepută ca fiind un vis ciudat ori chiar un coșmar.

Unii au clasificat seriile ca fiind de „groază” și „suspans”, datorită cantității de pericol, moarte, violență, teamă și tensiune în unele dintre ele.

„O serie de evenimente nefericite” se petrece într-o perioadă de timp anacronică, care este stabilită ambiguu în timpul secolului al XX-lea, cu invenții vechi și noi. Sunt menționate o varietate de invenții și tehnologii. De exemplu, există elicoptere, telefoane, un microfon și un supercomputer într-o școală. La un moment dat, apar telegrame. Acest lucru vizează un peisaj foarte schimbător al timpului industrial, cu tehnologie încă neomogenizată în toate locurile din serie. În plus, copiii Baudelaire sunt ilustrați purtând îmbrăcăminte din epoca victoriană.

Locul unde se petrece seria este necunoscut; în trei dintre cărți (1, 6, 12) acțiunea se petrece într-un oraș nespecificat. Orfanii vizitează o multitudine de locuri, cum ar fi un oraș lângă lac, o școală internat, munți etc.

Ambiguitatea atât a timpului cât și a locului este probabil o decizie deliberată a lui Daniel Handler, care, atunci când a fost întrebat despre asta, a spus: „O serie de evenimente nefericite are loc într-un oraș și în regiunile care îl înconjoară, în timpul săptămânii și, uneori, în weekend. Toate întrebările greșite au loc mai devreme, într-un oraș mai mic”.

„O serie de evenimente nefericite” este, de asemenea, descrisă ca fiind plină de diverse mențiuni multiculturale, lucru subliniat prin locurile unde se desfășoară, alimente, limba vorbită și oamenii întâlniți. De exemplu, Peru este menționat în cea de-a doua carte, un restaurant vietnamez este menționat în a șasea carte, Hector poate fi de origine hispanică când gătește mâncare mexicană în cartea a șaptea, există un restaurant indian în cartea a douăsprezece, etc. Charles și Sir în cartea patru formează un cuplu gay. Există mențiuni despre rabini pe parcursul seriei și despre diferite religii, tradiții și cultură.

Seria s-a concentrat pe Violet, Klaus și Sunny Baudelaire. Violet are un talent pentru a inventa, Klaus are talentul de a citi, iar Sunny are un talent în a mușca. În timp ce sunt prezentați ca fiind copii foarte inteligenți, ei nu sunt perfecți, „superoameni” și au propriile lor defecte. De exemplu, Violet poate trece cu vederea lucruri comune neștiindu-le semnificația, Klaus poate fi nepoliticos și nu știe ce înseamnă „xenofob”, Sunny ar putea fi considerată o super fetiță într-o anumită măsură, care își folosește dinții într-un mod nemaivăzut.

Ei devin copii extrem de nefericiți, ghinioniști și deprimați, după ce părinții lor au pierit într-un incendiu care a distrus întreaga lor casă, trăind vieți pline de tristețe, stres, nenorocire și mizerie.

În întreaga serie, copiii se confruntă cu abuzuri, moarte, crimă, oameni care mor într-un mod oribil, violență, incendiere, groază, suferință, pierdere, durere, deznădejde într-o serie de evenimente nefericite.

Recenziile pentru „O serie de evenimente nefericite” au fost, în general, pozitive, recenzorii spunând că seria este plăcută atât pentru copii, cât și pentru adulți în ciuda celor enumerate mai sus și că aduce povești proaspete și mature copiilor.

Deși primele cărți au fost criticate, au câștigat treptat un cult după anii când seria a continuat, ceea ce a condus la realizarea unui film de lung metraj care a amplificat popularitatea seriilor, dar și la o adaptare completă la Netflix a tuturor celor treisprezece cărți, care au avut un efect similar. Am avut posibilitatea să le vedem și noi, atunci când am fost la Brașov, chiar dacă nu citisem întreaga serie încă. Ulterior, am achiziționat-o în limba engleză, deoarece în limba română au fost traduse doar primele trei cărți.

  

Fanii adesea pretind că aceste cărți sunt scrise într-un mod inteligent, pline de umor, pline de răsturnări interesante de situație, personaje complexe, teme care îi determină pe cititori să pună la îndoială moralitatea lor cu o moralitate îndoielnică etc.

În ceea ce privește copiii care au citit seria, cărțile au fost deseori clasificate ca povestiri pentru o vârstă mai mare și se află în secțiunea 8-12 ani pe Amazon.com. Orfanii trec printr-o mare schimbare. Ei încep ca niște copii nevinovați și puțin naivi care sunt dependenți de părinții lor pentru ca la final să devină niște adolescenți incredibil de puternici și buni. The Times Online se referă la cărți ca la un „fenomen literar” și discută despre cum situația orfanilor Baudelaire îi ajută pe copii să facă față pierderilor, menționând creșterea vânzărilor după 11 septembrie 2001, atunci când au avut loc atentatele teroriste din Statele Unite ale Americii.

Seria poate ajuta la predarea abilități de gândire critică, cum ar fi scepticismul, dar ajută și la înțelegerea unei varietăți largi a vocabularului. Alții au remarcat faptul că pot ajuta copiii să devină mai independenți și să învețe să nu-și exprime propriile valori, ci să le pună în practică, datorită temelor legate de consecințele inacțiunii și plăcerii, chiar și atunci când se pare că întreaga lume este împotriva lor.

Sunt voci care critică seria pentru că ele consideră că îi îndeamnă pe tineri să nu apeleze la adulți, pentru că aceștia nu sunt de încredere. Evident că păreri sunt de toate felurile, pentru că așa se întâmplă cu ceva care ajunge în atenția publicului și suscită un interes major. Cu siguranță, ecranizarea seriei, apărută mai întâi ca un film în care Contele Olaf este interpretat cu multă măiestrie de Jim Carrey și continuat cu seria apărută la Netflix a sporit atenția asupra subiectului și a dat naștere la numeroase interpretări.

În ceea ce ne privește, Luca a fost extrem de încântat de această serie, solicitând achiziționarea ei în limba engleză. A ajuns cu lectura la cartea a zecea – The Slippery Slope, iar el le parcurge cu o reală plăcere. Le-a considerat dramatice, dar nu am observat să fie îngrozit, înfricoșat ori mai știu eu cum. A mai căutat, din când în când, anumite cuvinte cărora nu le cunoștea sensul, ori a mai provocat discuții legate de un subiect ori altul.

Cărțile seriei sunt:

  1. The Bad Beginning
  2. The Reptile Room
  3. The Wide Window
  4. The Miserable Mill
  5. The Austere Academy
  6. The Ersatz Elevator
  7. The Vile Village
  8. The Hostile Hospital
  9. The Carnivorous Carnival
  10. The Slippery Slope
  11. The Grim Grotto
  12. The Penultimate Peril
  13. The End

Pentru a veni în întâmpinarea curiozității lui, am căutat și eu tot soiul de materiale legate de această serie și așa am ajuns să găsesc niște fișe de lucru.  Le-am găsit aici , le-am printat și i le-am oferit pentru a le lucra. Sunt foarte frumoase, cuprinzând cuvinte încrucișate, rebusuri, labirinturi, criptograme, ce mai – o provocare pe măsura cărților!

    

  

  

  

Mi-ar plăcea ca să fie traduse și celelalte volume ale seriei, dar acest lucru să fie făcut mai repede, nu să trebuiască să aștepți ani pentru a vedea ce și cum s-a mai întâmplat. La fel a fost și cu trilogia Corneliei Funke, acolo unde a treia carte „Ink death”, nici acum nu a apărut pe piață. La fel ca și în cazul seriei scrisă de Lemony Snicket, am achiziționat-o în limba engleză, dar nu toți copiii pot o pot citi așa, fiind păcat de pierdut o poveste atât de frumoasă.

Voi ce ați mai citit în vacanța asta atât de lungă? Poate ne recomandați și nouă un titlu care v-a mers la suflet.

Surse: https://www.avclub.com/daniel-handler-1798208806
https://www.salon.com/2000/08/17/snicket/

The Jewish Secrets of Lemony Snicket


https://www.commonsensemedia.org/book-reviews/the-bad-beginning-a-series-of-unfortunate-events-book-1
https://www.npr.org/2017/01/13/509587895/the-man-behind-lemony-snicket-talks-about-writing-for-kids-and-his-childhood-fea
https://www.aclutx.org/en/publications/banned-books (see bb2k5.pdf & bb2k6.pdf)
http://www.npr.org/2017/01/13/509587895/the-man-behind-lemony-snicket-talks-about-writing-for-kids-and-his-childhood-fea
http://www.alsc.ala.org/blog/2014/07/danielhandler/

Lasă un răspuns

%d