machetedidactice.com

„Albă ca zăpada și cei 7 pitici” – un miracol posibil

Toate visele devin realitate dacă ai curajul să le urmezi.

(Walt Disney)

Nu cred că există muritor care, atunci când aude de povestea Albei ca Zăpada și a celor 7 pitici, să nu-i vină în minte figurile desenate de Walt Disney, cele mai reprezentative dintre cele încercate de-a lungul vremii. Dar ca orice lucru care a devenit nemuritor și acesta are o poveste pe care merită să o citim acum, când se împlinesc 81 de ani de la lansare.

Pe 21 decembrie 1937, „Alba ca Zăpadă și cei șapte pitici” a avut premiera în fața unui public record, la Carthay Circle Theatre din Los Angeles. Ray Ducerne, managerul teatrului, a anunțat că spectacolul a fost sold-out cu o noapte înainte de lansare, depășind toate recordurile făcute vreodată la teatru. Cererea în avans a biletelor a fost atât de mare, încât vânzările s-au limitat la patru bucăți de persoană. Mai mult de 30.000 de fani care nu au putut înscrie unul din biletele de 5 $ s-au adunat în afara teatrului doar pentru a fi parte a evenimentului istoric.

Acest lucru a constituit o mare bucurie pentru Walt Disney, care a riscat aproape totul a-și vedea visul cu ochii, acela al unei povești animate de lung metraj. La un cost de 1,4 milioane de dolari, realizarea filmului a durat trei ani, 750 de artiști fiind angrenați și aproape două milioane de picturi individuale fiind create. „Alba ca zăpadă și cei șapte pitici” a primit un premiu Oscar special (un Oscar însoțit de șapte Oscaruri „pitice”), iar ponderea sa globală inițială a totalizat 8,5 milioane de dolari – care astăzi ar reprezenta sute de milioane de dolari. A fost filmul cel mai nominalizat și premiat al tuturor timpurilor, până când, mai târziu, a fost depășit de „Pe aripile vântului”.

Teatrul Carthay Circle a găzduit într-o noapte specială de decembrie un eveniment spectaculos. Mulțimile se înălțau în jurul blocului, iar luminile imense luminau scena. Walt și Lillian Disney au ajuns lângă marea fanfară și s-au bucurat de o primire fastuoasă, alături de celebrități precum Shirley Temple, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Milton Berle, Ginger Rogers, Cary Grant, George Burns și multe altele.

(sursa foto: thewaltdisneycompany.com)

Această noapte va schimba Teatrul Carthay Circle din parcul Disney California Adventure, marcând o înflorire a afacerilor. „Alba ca Zăpadă și cei șapte pitici” nu a fost doar un succes financiar, ci a stabilit scena pentru nenumărate filme clasice animate care au urmat și a deschis calea pentru ca restul viselor lui Walt Disney să devină realitate.

Disney a făcut pariul corect și a construit un imperiu care durează și în zilele noastre, semn că animația a rămas în preferințele oamenilor, în ceea ce privește divertismentul.

Articol apărut în revista online Literatura de azi.

Lasă un răspuns

%d