O parte a zilei de astăzi a fost alocată vizionării unui film. Am plecat de acasă cu ochelarii 3D în poșetă, convinși fiind că vom viziona Aquaman, dar odată ajunși acolo am constatat că nu mai sunt locuri decât în primele două rânduri. Am exclus această posibilitate cu atât mai mult cu cât Luca nu prea a agreat această propunere, așa fiind nevoiți să căutăm o altă variantă, dacă ea ar fi existat.
Și a existat, numele ei fiind Mary Poppins Returns, ceea ce s-a dovedit a fi o întâmplare miraculoasă. Nu l-am ales din prima pentru că este titrat în limba română, așa știrbindu-se farmecul filmului, dar ce am văzut a eliminat acest neajuns din plin.
Am trăit două ore de vis, în care am dansat, am râs și plâns, am bătut din palme și m-am bucurat din plin de această splendidă realizare a studiorilor Disney. Pentru că Disney a pariat că filmul pentru copii și cel de animație va dăinui peste timp, reprezentând un mijloc de divertisment special atât pentru copii, dar și pentru adulți.
Totul este de vis; costumele lucrate cu gust într-o cromatică plăcută ochiului, cu detalii extrem de amănunțite. Am fost foarte atentă la tot ce am putut și așa am observat că, de exemplu, atunci când Mary le face baie copiilor, apare în barcă cu o pălărioară la care este atașat un pește, minunat realizat.
De asemenea, dansul din apa mării, dar și costumele de baie ale celor patru protagoniști sunt de vis.
Scena în care copiii intră în vasul de porțelan ciobit de ei este greu de povestit pentru că trebuie trăit. Atâta culoare, formă toate învelite într-o coloană sonoră specială. Trebuie să recunosc că cei care au cântat și titrat în limba română și-au dat toată silința să fie cât mai apropiați de protagoniști.
Un singur regret am avut că nu am putut asculta vocea lui Meryl Streep, pentru că ea o interpretează
pe Topsy, verişoara dădacei Mary Poppins, într-un rol secundar care nu a existat în filmul original din 1964. De fapt, în carte, Mary are un verişor pe nume Arthur Turvy, iar Topsy Turvy este servitoarea devenită soţia lui, însă filmul nu urmează întocmai firul narativ al cărţilor. Topsy va fi vizitată de Mary şi de copiii Banks. În cea mai mare parte a acestui rol, Meryl Streep va trebui să cânte, așa cum a făcut-o şi pentru rolul din „Into the Woods“, filmul care i-a adus cea de-a 19-a nominalizare la Oscar.
Nu trebuie omisă coregrafia, per total, poate cu un mic plus pentru dansul lampagiilor, acela care are puterea de a te face să te miști și tu în ritmul lor, în fotoliul de la cinematograf. Fascinant!
Din distribuția filmului face parte și Colin Firth, interpretul directorului de bancă,
dar și Dick Van Dyke, unchiul acestuia, o legendă a cinematografiei mondiale, cel care la 93 de ani dansează de-a dreptul spectaculos. Trebuie neapărat de menționat că el a jucat și în Mary Poppins, filmul din 1964, cel care a avut un succes răsunător fiind câștigătorul Oscarurilor, iar el personal al unui premiu Grammy.
Sinopsis: Inspirându-se din bogatul univers creat de P.L. Travers în cele şapte romane, povestea din „Mary Poppins Returns“ se desfăşoară în Londra, în timpul Marii Crize Economice – epoca în care au fost scrise romanele din această serie. Foştii copii avuţi sub tutelă de fantastica dădăcă, Jane şi Michael Banks, sunt acum adulţi, iar Michael are şi el trei copii. O tragedie de familie îi face să apeleze la ajutorul Dădacei, iar aceasta (cu ajutorul unui lampagiu, Jack, interpretat de actorul Lin-Manuel Miranda), încearcă să readucă, precum odinioară, bucuria în sufletele membrilor familiei Banks.
Într-un interviu acordat Entertainment Weekly, regizorul lui „Mary Poppins Returns“, Rob Marshall, a declarat că nu o vom vedea noul film şi pe protagonist producţiei originale, Julie Andrews. Cineastul a spus că a vorbit cu Andrews – acum în vârstă de 81 de ani – însă ea a refuzat să apară în film. Actriţa, care a câştigat Oscarul pentru rolul din primul Mary Poppins (1964), a subliniat că este rândul lui Emily Blunt să capteze atenţia publicului. „Este spectacolul lui Emily şi nu vreau să apar şi eu în acesta. Nu vreau să fiu văzută ca Mary Poppins în film. Nu-mi doresc asta. Mi-ar plăcea cu adevărat ca ea să fie cea care atrage toată atenţia şi să se bucure de asta pentru că va fi grozavă“, a spus Julie Andrews. (sursa: adevărul.ro)
Am lăsat-o la final pe Mary Poppins cea de acum, pe care Emily Blunt reușește s-o întruchipeze perfect, continuând cu măiestrie ce a început în 1964 Julie Andrews.
O poveste care te ține cu sufletul la gură și din care, chiar dacă filmul se termină, nu ai vrea să ieși. O lume în care miracolele au loc și imposibilul devine posibil, pentru că viața trebuie trăită în ciuda tuturor piedicilor.
Nu ratați filmul pentru că e păcat. Zău!
P.S. La final, apare și Angela Lansbury – doamna cu baloanele, recunoscând vocea Alexandrinei Halic. Și cred că nu mă înșel. Priviți ce pălărie colorată are, ce mănuși croșetate și ce jachetă. O strășnicie!