machetedidactice.com

Advent de 2018 – Ziua a doua

Ziua doi a venit cu același freamăt și cu o întrebare care nu a căpătat răspuns.

Which Romanian book did you like the most?

E greu să alegi așa, dintr-o suflare. Pe care dintre ele să o nominalizezi fără să se supere restul? Așa că a rămas să se mai gândească.

Vreau să vă aduc în atenție o carte pe care eu am căutat-o foarte multă vreme, câțiva ani, având în vedere dragostea noastră față de autoare, Kate DiCamillo, ale cărei cărți le-am citit atunci când le-am descoperit. Unele dintre ele au fost traduse în limba română, altele încă nu, dar le-am căutat în limba engleză. În primăvară, atunci când am fost la Londra, am avut o listă de cărți, două titluri fiind semnate de ea, dar din ele doar pe unul l-am găsit în ciuda insistenței noastre. Acum, la libris, am avut ocazia să-l găsesc și chiar dacă așteptarea a fost destul de lungă, 10 zile lucrătoare, iată că ce am comandat a ajuns la timp. Printre celelalte titluri s-a regăsit și „Because of Winn-Dixie”. Și așa am putut afla povestea lui Opal și a câinelui ei.

Luca a primit-o cu bucurie și a și citit-o, e drept că și eu am contribuit tot îndemnându-l, pentru că mi-a plăcut foarte mult.


„Because of Winn-Dixie” este o poveste care adună un grup de străini ce devin în cele din urmă prieteni cu o fată și cu câinele ei Winn-Dixie.

Acțiunea se petrece în orășelul Naomi, Florida, în timpul verii. Povestea începe la magazinul alimentar din oraș, Winn-Dixie.

Personajele din această poveste sunt introduse progresiv și pe măsură ce citiți, faceți cunoștință cu ele. Personajul principal, primul cu care faceți cunoștință, este India Opal Buloni, numită Opal. Tatăl ei, domnul Buloni, este un predicator. Mama lui Opal i-a părăsit când Opal avea trei ani, deoarece nu mai putea suporta meseria soțului.
Opal se împrietenește cu un câine vagabond în magazinul local, Winn-Dixie. Se hotărăște să-l numească Winn-Dixie, după locul unde l-a găsit.
Un alt personaj este domnișoara Franny Block, o persoană mai în vârstă, care locuiește de generații în acest oraș, alături de familia ei.
Apoi apare Otis, cel care conduce magazinul cu animalele de companie, un om blând și meloman.
Ultimul personaj proeminent cu care faceți cunoștință este Gloria Dump, o bătrânică singură.
Veți remarca faptul că fiecare personaj a suferit o pierdere, ori locuiește singură. Veți mai face cunoștință cu Amanda Wilkinson, Sweetie Pie Thomas și doi băieți care sunt frați, Stevie și Dunlap Dewberry.

Opal tânjește după mama sa, lucru pe care-l aflăm chiar de la începutul poveștii, cea care i-a părăsit atunci când ea avea trei ani, fără nici o explicație. Tatăl ei se ocupă de totul, neavând alt ajutor, muncind foarte mult și evitând a vorbi despre mama fetiței.
În poveste, Opal spune:
„Este greu pentru mine să mă gândesc la el ca la tatăl meu pentru că petrece atât de mult timp predicând sau gândindu-se să predice ori pregătindu-se să predice.”
Întâlnirea cu cățelul vagabond îi înlesnește copilei noi cunoștințe, asta pentru că Winn-Dixie se rătăcește mereu, iar căutându-l, Opal are ocazia să cunoască oameni noi.
„Aproape tot ce mi s-a întâmplat în vara aceasta a fost din cauza lui Winn-Dixie”, spune Opal.

În timp ce află poveștile celor întâlniți, pe care vrea să le împărtășească mai apoi mamei dispărută, în cazul în care ea se va întoarce, copila simte că fiecare persoană este mai puțin singură. Într-o zi, în timp ce vorbea cu frații Dewberry, află că oamenii din oraș cred că Gloria Dump este o vrăjitoare care trăiește într-o casă mare la marginea orașului. După ce Opal o cunoaște, își dă seama că Gloria Dump este oarbă și nicidecum o vrăjitoare, căutând să „vadă” cu inima cine sunt cu adevărat oamenii. Opal își dă seama că toți oamenii pe care i-a întâlnit s-ar putea aduna în casa acesteia, pentru a petrece, ideea venindu-i în timp pe citea „Pe aripile vântului”.
Și cred că e mai bine să descoperiți voi, dacă veți dori, ce se mai petrece în această poveste minunată.
Eu am scos pentru Luca câteva întrebări pentru a le lucra, dar și alte câteva activități pe care el să facă în limba așa de îndrăgită de el.
Iată câteva dintre ele:

Activities:
• Write a list of ten qualities that describe who you are. As models, use the lists
describing Opal’s mother and Winn-Dixie.
• Imagine Miss Frannie the librarian has asked you to tell a story about something
amazing that happened to you. Think about something that’s happened in your life
that would make a great story. The write your story and share it with the group. Make
sure your story has a beginning, a middle and an end.
• Opal wants to create a dog care handbook for her class based on her experiences
caring for Winn-Dixie. What would the handbook say? Create a handbook and make
sure to include tips on feeding, grooming, and other important information.
Spor la găsit și citit povești minunate!

Lasă un răspuns

%d