machetedidactice.com

Despre România, sărbătorita anului

Pe ultima sută de metri m-am bucurat de reîntâlnirea cu niște vechi prieteni, ajunși acum în clasa a II-a, alături de care am mai lucrat. De fiecare dată cu bucurie și elan. E prima întâlnire de când a început școala și am crezut că m-au uitat, dar a fost doar o falsă impresie.
Atunci când ești întâmpinat cu bucurie, încă de la primii pași făcuți în clasă, te cuprinde un sentiment de utilitate, ori ce-i mai plăcut pe lumea asta decât să fii util?
Copiii au mai crescut, evident, s-au schimbat, s-au mai așezat, iar câțiva dintre ei sunt noi.
M-am pregătit pentru întâlnire și am optat pentru a îmbina materialele de la twinkl, asta pentru că era permis acest lucru aflându-mă în fața unor școlărei, cu altele puse la cale de mine.
Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că materialele de la twinkl au mare priză la copii și dacă le mai faci și o introducere mai specială, efectul este garantat.

Iată planul pe care l-am dezvoltat alături de copii și doamna lor:

Alexandru Ioan Cuza și Unirea Mică
• Evenimentul esențial, care a făcut posibilă Unirea Principatelor, a fost Unirea Mică, realizată la 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Contribuția Regelui Carol
• Unirea a fost consolidată mai târziu, prin aducerea la tron a regelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
• Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România.
Marea Unire
• În anul 1918, se unește cu România: Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul.
• Marea Adunare de la Alba Iulia a marcat acest important eveniment.

Să nu credeți că nu au știut multe din denumirile ori personalitățile de peste ani, cei de care ne amintim acum cu atâta recunoștință.

Prezentarea ziarelor de atunci a constituit un segment extrem de apreciat de cei mici. E clar că și jobenul a avut partea lui de vină, pentru că nu ai cum să-l treci cu vederea. Ziarele au constituit un prilej de a aduce în atenția lor cum anume se comunica atunci și acum, care sunt instrumentele de comunicare, și care este efectul acestor comunicări.

Am rugat copiii să-l pipăie și să-l miroasă, pentru ca din memoria lor olfactivă să nu lipsească tocmai această esență, a cernelii tipărită.

 

Întrebările nu au întârziat să apară, iar răspunsurile au venit tot cu ajutorul lor. Poate informația pe care nu o vor uita degrabă e legată tot de hârtia tipărită, de data aceasta de cele cinci fotografii care au fost făcute la acest evenimente de Samoilă Mârza, din satul Galtiu. Nu cred că vor uita de acest tânăr care pentru a-și cumpăra un aparat de fotografiat cu burduf, a vândut o pereche de boi.

Rebusul este extrem de îndrăgit și nu am ezitat în a-l folosi.

În pauză, copiii au venit și au luat ziarele pentru a se uita mai în amănunt. Au observat și le-a plăcut scrisul caligrafic de la Rezoluțiune.

Pentru a doua oră am păstrat un craft, cu încântare primit de școlărei. Pentru asta am avut nevoie de:
– farfurii de carton
– model imprimat cu motiv național (îl găsiți pe site-ul twinkl)
– lipici
– foarfecă
– creioane colorate ori carioci

Sinceră să fiu, nu mă gândeam să aibă un așa efect, iar atmosfera de lucru să fie atât de minunată!

Nu am plecat înainte de a le da fiecăruia câte o cartolină unde să scrie un gând pentru România, pe care, mai apoi, să o atașeze hărții României.

Ah! și am cântat și imnul, evident.

Mulțumesc doamnei învățătoare, dar și mămicii care a facilitat această întâlnire. Momentele trăite s-au așezat în sufletul meu și sunt convinsă că și în cele ale copiilor!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: