machetedidactice.com

Voiniceii deslușesc organele interne și alte mistere ale corpului omenesc

Dacă săptămâna trecută am avut privilegiul de a mă întâlni cu copiii în fiecare zi, săptămâna asta joi s-a petrecut revederea. Mă bucură acest fapt pentru că există o continuitate, iar copiii sunt receptivi la nou și la o joacă în alt mod.
Sunt fericiți ca în fiecare zi să aibă alături de ei un educator dedicat și o mulțime de jocuri și jucării pe care să le folosească. Cei de la inspectorate cer o respectare a curriculei, însă ce este scris acolo e istovitor de respectat de către un dascăl care are în față peste 25 de copii. În fiecare zi se cer scenarii ale activității și multe, multe alte documente pe care educatorul trebuie să le facă în timpul liber, nu la grădiniță. Însă cele care au ales meseria aceasta trebuie să facă și altele care nu țin neapărat de procesul de educație (îmbrăcat – dezbrăcat copii, hrănit, mers la toaletă etc) și pentru că nu este personal suficient.
Lucrul cu copiii reprezintă o provocare majoră și în ciuda părerii generale că ar fi foarte ușor, nu e chiar așa, să îmbini atât de multe tipologii și caractere, pentru că fiecare copil are modul și felul lui de a se comporta și reacționa. Aici vine harul și pregătirea pedagogului, care trebuie să unească un colectiv și să-l facă să funcționeze la parametri cei mai înalți.
Pentru astăzi am pregătit o continuare a celor discutate săptămâna trecută, am mers pe organele interne, cele care nu se văd, dar și pe o aducere aminte a celor care alcătuiesc corpul uman.

Pentru asta am pregătit niște cartoline cu părți ale corpului omenesc, cartoline cu organele interne, dar și niște minipuzzle-uri.

Odată așezate acolo, spuneam câte silabe are cuvântul respectiv și alcătuiam o propoziție cu el. Pentru identificarea silabelor, am bătut din palme. Multe din cuvinte au fost monosilabice, ușor de recunoscut de copii. Din când în când au fost provocări, atunci când propozițiile trebuiau să conțină două cuvinte.

Când am ajuns la organele interne, am zăbovit pe fiecare în parte, spunându-le celor mici câteva noțiuni generale: unde se află, ce funcție îndeplinesc, cum anume ne ajută, dacă se poate sau nu trăi fără ele. Au fost multe exemplificări de la ce se întâmplă când te îneci, la cum te simți dacă stai într-o cameră plină de fum de țigară.

A urmat exemplul practic cu ajutorul șorțului pe care l-am confecționat. Cei mici au identificat fiecare organ, i-au spus pe nume și au văzut unde este poziționat.
Pentru confecționarea lui am avut nevoie de următoarele:
– fetru de mai multe culori
– pânză albă pentru șorț
– ață de diferite culori pentru a coase fiecare organ după ce i-am scos tiparul și l-am decupat
– vată
– foarfece
– velcro (scai) pentru a atașa organele de șorț

Pe șorț am făcut conturul organelor pentru a fi mai ușor celor mici în a le pune la locul cuvenit.

Mai întâi, am exemplificat eu, reacția celor mici fiind pe măsură. Au fost foarte atenți și încântați de acest șorț. Am muncit ceva la el, dar a meritat!

Se poate observa și din fotografii ce preocupați au fost de noile informații. Și curioși, deopotrivă, pentru că multe întrebări s-au auzit.

A urmat exercițiu făcut de ei, atunci când am pus șorțulețul unei fetițe, am scos toate organele, iar ei au venit pentru a le pune la locul lor.

 

Un moment aparte a fost atunci când am prezentat cele două machete ale corpului uman; unul al unei femei, iar celălalt al unui bărbat.

Am dorit să inserez asta, chiar dacă e greu de gestionat aceste vizionări, dar și pipăiri cu 24 de copii. Fascinația mare a fost la bebelușul din pântecul femeii, dar și la maxilar, inimă și plămâni. Ele au fost scoase pe rând și analizate în amănunt.

   

 

Tranzițiile dintre activități au fost reprezentate de mici cântecele și dansuri, pentru ca cei mici să se dezmorțească.

Finalul a aparținut unui joc extrem de îndrăgit de Luca, atunci când era mic, numit „Face to face”. Aici, copilul trebuie să potrivească după față și culoare, pentru a se putea lipi la cârd. E un soi de domino.

    

Cam așa am petrecut astăzi alături de Voinicei. Frumos, distractiv, constructiv, într-o zi mohorâtă, ploioasă, friguroasă.

 

Lasă un răspuns

%d