machetedidactice.com

Oferte de Centenar

Centenarul ăsta a vlăguit oamenii și i-a întristat, pe alocuri, din cauză că i s-a deturnat sensul. S-au cheltuit sute de mii de euro, dar multe dintre ele nu și-au atins scopul acela de a aduce în fața oamenilor ce a însemnat el cu adevărat și cum a evoluat națiunea română în ultima sută de ani.

După ce am vizionat reclama idioată de la McDonalds, „Marea unire a gusturilor”, acolo unde ingredientele erau asociate regiunilor care s-au unit, m-am gândit la o postare văzută zilele trecute, care arata că:

după ce sărbătorim „Centenaru’ cu grătaru'” să ne amintim că Reîntregirea a avut și o altă latură. Anunțuri dintr-un ziar din 1919 prin care tații își caută fiii dispăruți în Marele Război.
(sursa: facebook.com)

Eu sunt bucuroasă că am reușit în vara ce a trecut,  să vizitez alături de fiii mei Cetatea Alba Carolina, că am avut toate condițiile ca vizita să ne priască și să învățăm ceva din ea.

Cetatea Alba Carolina – file de vacanță

În zilele care au mai rămas până la 1 Decembrie, școlile și grădinițele, nu știu dacă și liceele, au programate Cercuri Pedagogice, acolo subiectul fiind, cum altfel, Centenarul. E forfotă mare și știu că la acest nivel, cu resurse proprii, doamnele educatoarea și învățătoare își vor da toată silința să lucreze alături de copii și să povestească despre steag și însemnele naționale, imn, port și obiceiuri populare.

Eu am venit în ajutor, atunci când el a fost solicitat, confecționând copii în port popular,  hărți ale României pictate diferit, drapele ori alte însemne.

Totul este atât de comercial în jurul nostru că am pierdut esența, iar asta e valabil nu numai în țara noastră ci peste tot în lume. Globalizarea asta a uniformizat națiile, și e un paradox gândindu-te ce luptă a fost și câte destine frânte, tocmai pentru a se implemeta aceste noțiuni: națiune și stat național. Am luptat, noi și alții, pentru a ne elibera de sub stăpânirea imperiilor supranaționaliste, pentru a crea un stat național propriu, liber și independent.

Așadar, măcar să povestim copiilor și să ne reamintim de zbuciumul acestui popor, înclinându-ne în fața realizărilor celor care au crezut în aceste valori.

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Oferte de Centenar”