machetedidactice.com

Voiniceii explorează simțurile – Ziua 4 – Pipăitul

S-a ajuns la penultimul simț, pipăitul, în cea de-a patra zi a întâlnirii noastre.
Am luat Pălmuța cu mine și materialele pregătite, și am plecat la întâlnire, la ora stabilită. De ieri cei mici erau curioși ce voi aduce, dar am păstrat misterul, având de ales doar între două variante: palmele ori nasul.

Recapitularea noțiunilor din zilele precedente s-a făcut din prima, urmată de informațiile cele noi, acolo unde am aflat despre piele cea sensibilă și totuși atât de rezistentă. Am întărit ideea de diferite senzații atunci când atingi ceva, despre căldura ceștii de lapte și de răceala gheții, despre cât de periculoasă este și căldura, dar și frigul excesiv și de cât de mult rău poate face pielii. Am pomenit despre durerea provocată de înțepătura unei insecte și despre plăcerea produsă de o mângâiere. Planșele pe care le-am făcut au avut menirea de a aduce în fața celor mici diferite tipuri de texturi, iar după cum le-au analizat, am știut că le-am captat atenția. Pe ele am atașat o pană, o bucată de lemn, pâslă, carton gofrat, polistiren, velcro, cauciuc și mozaic de sticlă.

Fiecare a pipăit în voie, moment minunat pentru a aduce în atenția lor informația despre alfabetul Braille, cel care este folosit de nevăzători în procesul de citire. Pentru o mai mare putere de înțelegere, am pregătit și două castronașe cu bile hidrofile, ele reprezentând o atracție și mai mare ca planșele anterioare. Au putut să bage mână în castron și să pipăie, simțind atât umezeala, dar și moliciunea plăcută. Am stat cu ochii pe ei, atât eu cât și Irina, pentru că tentația de a le băga în gură a fost foarte mare, în ciuda faptului că am repetat, clar și răspicat, că nu au voie să facă acest lucru. Și tot am prins vreo doi care au încercat să le pitească, identificându-i în timp util și deposedându-i de ele.

 

Următorul pas a fost acela al cutiilor senzoriale. În 6 cutii care inițial au fost ocupate de șervețele, am pus câte un obiect, fiecare cu o textură diferită.

Mai jos puteți asculta regulile jocului.

  

Cutiile senzoriale au fost completate de mănușile senzoriale. Așa de mirați au fost de ele, că pe cea plină cu boabe de orez au mușcat-o, ea rupându-se. În celelalte am pus boabe de fasole, semințe de floarea soarelui, semințe de susan și vată.

Finalul a fost legat de un cântecel, cel în limba engleză despre care v-am spus și ieri și alaltăieri.
Mâine e ultima întâlnire, cea în care vom termina cele 5 simțuri și vom pune punct unei săptămâni plină cu de toate.

Lasă un răspuns

%d