machetedidactice.com

Un avocat puternic al muzicii noi

În aprilie 2018, Ryan Bancroft a câștigat atât Premiul I, cât și Premiul pentru public la prestigiosul concurs Malko pentru tinerii dirijori de la Copenhaga. Conducerile sale, fără un baghetă, au impresionat juriul, instrumentiștii și publicul deopotrivă și au atras aprecieri pentru fluiditatea sa naturală, concentrarea intensă și modelarea frumoasă a muzicii.
În timpul diferitelor runde ale concursului, tânărul american a dirijat din repertorii diverse precum Beethoven, Schumann, Mahler, Ruders, Wagner, Dvořák, Brahms și Nielsen cu Orchestra Simfonică Națională daneză. În următoarele sezoane, în calitate de câștigător, a avut 24 de angajamente cu numeroase orchestre de frunte din Scandinavia, Italia, Elveția, Spania, Canada și China, precum și colaborările cu Orchestra Simfonică Națională daneză. În plus, l-a avut mentor pe maestrul Fabio Luisi.

Născut în Los Angeles, Ryan Bancroft a studiat trompeta la Institutul de Arte din California, alături de studii suplimentare la harpă, flaut, violoncel, muzică și dans din Ghana. Apoi a primit o recunoaștere de la Conservatorul Regal din Scoția în dirijarea orchestrală, în timp ce în Scoția, a condus în mod regulat orchestre precum Orchestra Națională Regală Scoțiană, Orchestra Symphony Scottish BBC și ansamblul muzical contemporan RedNote. De asemenea, a cântat la trompetă cu orchestra simfonică a BBC Scottish în multe ocazii.

Un avocat puternic al muzicii noi, Ryan Bancroft va dirija într-un concert extraordinar 100% Beethoven, la Sala Radio, vineri, 26 octombrie (19.00), publicul român având șansa de a-l aplauda.
În concertul de la Sala Radio veți asculta Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră – „Imperialul” – ultimul concert de pian compus de Beethoven – care a fost creat în 1809, la Viena. În timp ce orașul era sub asediul lui Napoleon, Beethoven compunea in pivnița casei fratelui său, cu perne pe urechi, ca să se protejeze de zgomotul puternic al artileriei! Probabil că această perioadă, plus tonalitatea care corespunde si simfoniei sale „Eroica” (inspirate de Napoleon), au făcut să nască subtitlul „Imperialul”. Lucrarea a fost dedicată Arhiducelui Rudolf al Austriei, elevul și, în același timp, un mecena pentru Beethoven. Simfonia nr. 6 – „Pastorala” este o mărturisire a dragostei lui Beethoven pentru natură, manifestată în frecventele călătorii în zone rurale pe care le făcea în afara Vienei. Cunoscuta compoziție a intrat în atenția publicului larg și grație includerii în două creații cinematografice: animația Fantasia – capodopera Studiourilor Disney (1940) și filmul SF Soylent Green (Produsul Verde).
Alături de acest dirijor, spectatorii îl vor putea asculta pe Horia Mihail, pianistul care după 14 ani de studii în România, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii şi membru al deja cunoscutei formaţii „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, cu care a susţinut concerte de mare succes în ţară şi străinătate. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, dar şi în Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Articol apărut în revista online Literatura de azi.

Lasă un răspuns

%d