machetedidactice.com

Franța, plan de vacanță. Deocamdată

Când vine vorba de Franța, curiozitățile nu încetează să se ivească. Am abordat acest subiect și cu Luca, de câte ori a fost cazul și am căutat să aflăm mai multe despre această fascinantă țară. Puteți citi, în detaliu, cum a fost periplul nostru imaginar:

Activităţi educative copii – Vive la France!

Din păcate, noi doi, până acum, nu am reușit să o vizităm și dacă pentru copil timp este berechet, eu sper ca până la finalul acestei vieți să reușesc să mă plimb, măcar câteva minute, pe Champs-Élysées, să calc pragul celebrelor muzee și biserici, să pot admira panorama orașului din Turnul Eiffel.


Aleea principală Muzeul Orsay, Paris, Franța.

Până atunci am mai citit câteva curiozități legate de acest subiect:

Franța este destinația turistică cea mai populară din lume – aproximativ 83,7 milioane de vizitatori au sosit în Franța, potrivit raportului Organizației Mondiale a Turismului publicat în 2014, devenind astfel cea mai vizitată țară din lume.

Franța este cea mai mare țară din UE și este cunoscută sub denumirea de „hexagon” – cu o suprafață de 551 000 km2 reprezintă aproape o cincime din suprafața totală a UE, iar datorită formei sale cu șase fețe, Franța este uneori menționată ca „Hexagone”. Aproximativ un sfert este acoperit de pădure; doar Suedia și Finlanda au mai mult.

Louis XIX a fost regele Franței, timp de doar 20 de minute, cea mai scurtă domnie vreodată – a urcat pe tronul francez în iulie 1830 după abdicarea tatălui său Charles X și a abdicat după 20 de minute în favoarea nepotului său, ducele de Bordeaux.

„Liberté, égalitié, fraternité” înseamnă „libertate, egalitate, fraternitate” este motto-ul național al Franței – a apărut pentru prima oară în timpul Revoluției (1789-1799) și a fost scris în constituțiile din 1946 și 1958. Astăzi o veți vedea pe monede, timbre și logo-uri guvernamentale adesea alături de „Marianne” care simbolizează „triumful Republicii”. Sistemul juridic din Franța se bazează în mare măsură pe principiile stabilite în Codul Civil al lui Napoleon Bonaparte după revoluție, în anii 1800.

Armata franceză a fost prima care a folosit camuflajul în 1915 (primul război mondial) – cuvântul camuflaj provenea din verbul francez „pentru a face față scenei”. Armele și vehiculele au fost pictate de artiști numiți camfleurs.

În Franța se poate căsători cu o persoană moartă – în conformitate cu legea franceză, în cazuri excepționale se poate căsători postum, atâta timp cât poți dovedi că și decedatul avea intenția să se căsătorească atunci când era în viață, dar trebuie să primești permisiunea președintelui francez. Cel mai recent caz aprobat a fost în 2017, când partenerul unui polițist homosexual împușcat pe Champs-Elysees de Paris de către un jihadist a primit permisiunea să se căsătorească cu partenerul său postum.

Francezii au creat numeroase invenții recunoscute în întreaga lume: „tatălui conservelor” Nicolas Appert a venit cu ideea de a folosi borcane de sticlă închise în apă clocotită pentru a conserva alimentele în 1809, iar utilizarea ulterioară a cutiilor de conserve a fost ideea unui alt francez, Pierre Durand; sistemul de citire și scriere pentru orbi, braille, a fost dezvoltat de Louis Braille, care a fost orb de mic; medicul René Laennec a inventat stetoscopul la un spital din Paris în 1816, fiind descoperit pentru prima oară prin înfășurarea hârtiei într-un tub; Alexandre-Ferdinand Godefroy a brevetat o machetă care a devenit primul uscător de păr din lume în 1888. Frații Montgolfier, Joseph și Etienne, au devenit pionieri ai zborului cu aer cald după prima expoziție publică a unui balon de aer cald neafectat în 1783. Un fapt mai puțin cunoscut este jocul popular Etch-a-Sketch a fost inventat în anii 1950 după ce tehnicianul francez de tehnică electrică, André Cassagnes, a descoperit un transfer translucid dintr-o placă de comutare a luminii și a descoperit semnele creionului rămase pe partea inferioară a acestuia, un rezultat al pulberii metalice încărcate electrostatic.

Franța a fost prima țară din lume care a interzis supermarketurile să arunce sau să distrugă produsele alimentare nevândute – începând din februarie 2016, magazinele trebuind să doneze pierderi băncilor alimentare sau organizațiilor caritabile.

Aproximativ un milion de francezi care locuiesc în apropierea graniței cu Italia vorbesc limba italiană – deși limba franceză este limba oficială și prima limbă la 88% din populație, există diferite dialecte și limbi regionale indigene, cum ar fi Alsacia, Basc, Breton, Catalană, Occitan și flamand. Pe o scară mai largă, limba franceză este a doua limba maternă cea mai vorbită în Europa, după germană și înainte de engleză, și se preconizează că va deveni numărul unu până în 2025 din cauza natalității ridicate a țării.

Académie Française a urmărit păstrarea limbii franceze din 1634 – încercând să interzică cuvinte străine cum ar fi blogul, hashtag-ul, parcarea, e-mailul și week-end-ul. A fost pornit de un mic grup de intelectuali francezi și recunoscut oficial de Louis XIII în 1635.

Cel puțin 40% din muzica de pe posturile de radio private trebuie să fie de origine franceză – din 1996, autoritatea de presă a țării, Conseil Supérieur de L’Audiovisuel (CSA), a fost însărcinată să aplice această lege franceză.

Primul vizionare publică a unui film a fost făcută de frații francezi Auguste și Louis Lumière la 28 decembrie 1895 – au folosit invenția cinematografului pentru a prezenta 10 filme de aproximativ 50 de secunde fiecare la Salon Indien du Grand Café din Paris. Au făcut mult mai multe filme, dar au prezis că „cinematografia este o invenție fără viitor”.

O femeie franceză este cea mai logevivă din lume – a trăit 122 de ani și 164 de zile, potrivit cărții Guinness Book of World Records. Jeanne Louise Calment s-a născut la 21 februarie 1875 și a murit la 4 august 1997. A „trăit” inaugurarea Turnului Eiffel în 1889, a trecut prin două războaie mondiale și dezvoltarea televiziunii, a mașinilor și a avioanelor moderne. Compatrioții ei trăiesc, în general, mult mai mult decât majoritatea altor naționalități: Franța este clasată pe locul șase în OCDE pentru speranța de viață la naștere la 82 de ani: 85 de ani pentru femei și 79 pentru bărbați.

Franța a legalizat căsătoria între persoane de același sex în 2013 – când președintele Françoise Holland a semnat proiectul de lege la 18 mai 2013, Franța a devenit a noua țară din Europa și a 14-a în lume care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Deși sondajele din acel moment au arătat că aproximativ 50 de francezi au sprijinit căsătoria homosexuală, nu toată lumea a fost mulțumită de aceasta: mii de oameni care apărau așa-numitele valori de familie au ieșit în stradă în semn de protest.

Cel mai înalt munte din Europa se află în Alpii francezi – Mont Blanc, 4.810 m, și durează 10 până la 12 ore pentru a urca la vârf. Alternativ, puteți face o călătorie plăcută în 20 de minute pe cea mai mare telecabină din Europa, pe Aiguille du Midi din apropiere, pentru a obține o priveliște minunată asupra Mont Blanc.

Muzeul Luvru din Paris a fost cel mai vizitat muzeu din lume în 2014 – cu un uimitor 9,3 milioane de vizitatori, a primit aproape aceeași cantitate de oameni ca și populația Suediei.

Primul transplant de inimă artificială din lume si transplantul de față au avut loc atât în Franta – transplantul de inima a avut loc în decembrie 2013 la Spitalul Georges Pompidou din Paris. Dispozitivul bioprotetic, care imită o contracție a inimii reale, este alimentat de o baterie litiu-ion externă și este de aproximativ trei ori mai mare decât greutatea unui organ real. Chirurgii francezi au fost, de asemenea, primii care au efectuat un transplant de față în 2005.

Cu un total aproximativ de 29.000 km, rețeaua feroviară franceză este a doua cea mai mare din Europa (după Germania) și a noua cea mai mare din lume – Franța a fost una dintre primele țări din lume care a utilizat tehnologia de mare viteză, introducând trenul de mare viteză TGV 1981.

Gara de Nord din Paris este cea mai aglomerată gară din Europa, cu aproximativ 190 de milioane de pasageri care trec pe acolo în fiecare an. Inaugurat în 1846, este, de asemenea, una dintre cele mai vechi stații din lume.

Vinurile franțuzești pot ajunge la prețuri astronomice – în 2014, Sotheby’s a vândut vinuri DCR Romanee-Conti cu mai mult de 1,45 milioane de euro pentru un cumpărător anonim din Asia, un record mondial pentru un singur lot de vinuri. Acest lucru ridică prețul la aproximativ 1619 EUR pe sticlă standard.

Gastronomia franceză a fost premiată și are statut de patrimoniu mondial UNESCO în 2010 – când a fost adăugată pe lista „patrimoniului cultural intangibil al omenirii”. Experții au descris importanța gastronomiei franceze ca „un obicei social destinat să celebreze momentele cele mai importante din viața indivizilor și a grupurilor”, precum și „accentuarea solidarității” pentru funcția sa de a apropia prietenii și familia și de a consolida legăturile sociale.

Cea mai veche voce umană înregistrată este una franceză – un fragment de 10 secunde din piesa Au Clair de la Lune a fost înregistrat pe hârtie de inventatorul francez Edouard-Leon Scott de Martinville pe 9 aprilie 1860. A folosit un „fonograf”, care a permis sunetelor să fie înregistrate vizual. Înregistrarea pe hârtie a fost descoperită în 2008, la Paris, și folosind știința modernă, înregistrarea a fost auzită pentru prima dată.

Francezii mănâncă în jur de 30.000 de tone de melci pe an – dar numai aproximativ 1.000 de tone de delicatese clasice franceze (servite cu usturoi, pătrunjel și unt) provin din Franța; în Franța au existat în Franța, în 2015, numai 100 de ferme de melci înregistrate. Dacă ați mâncat melci în Franța, este posibil să fi fost scoși de pe câmpurile și de pe marginea drumului din Europa de Est.

Este împotriva legii să transportați melci vii pe un tren de mare viteză în Franța fără propriile bilete – de fapt, orice animal domestic sub 5 kg trebuie să aibă bilet. În 2008, un francez a fost amendat când a fost prins transportând melci pe un TGV, deși amenda a fost ulterior anulată.

Marcel Proust cu al său „În căutarea timpului pierdut”, deține recordul celui mai lung roman al lumii – capodopera având 13 volume. Primul volum a fost publicat în 1913.(sursa: www.expatica.com)

Ce anume a pricinuit această căutare?
Faptul că a trebuit să confecționez niște machete legate de Franța: Turnul Eiffel și steagul țării, la care am adăugat și numele scris cu litere separate.
O doamnă profesoară de limba franceză a avut nevoie de ele, lucrându-le cu mare drag! Îi mulțumesc pentru încredere, colaborare, dar mai ales pentru atitudine.

Din nefericire, costul extrem de ridicat al transportului a umbrit bucuria acestei colaborări. Atunci când macheta trebuie să ajungă în mediul rural, transportul capătă valori aproape de nesuportat. Cu cât kilometri suplimentari sunt mai mulți, cu atât crește tariful. Nu am găsit variantă mai bună pentru a trimite coletele în destinații îndepărtate, asta pentru că singurul furnizor de asemenea servicii mai ieftine, distruge coletele, acestea ajungând la destinație făcute praf. Așa, măcar ai o siguranță mai mare că machetele ajung întregi.

Așadar, Vive la France!

Lasă un răspuns

%d